Az anyatejhez és a tápszerhez is kapható tb-támogatás

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, amely az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaként kapható. Hazánkban ma még csak minden második gyermeknek adódik lehetősége arra, hogy féléves koráig anyatejjel táplálják.

Előfordulhat, hogy az anya nem tudja a szükséges anyatej mennyiségét biztosítani a kisbabája számára. Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett, a szülészeti ellátás keretében támogatást nyújt az anyatej árához. A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére, az anyatej ellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert is vásárolni. Utánajártunk, milyen feltételeknek kell megfelelni, hová kell fordulni.

Az anyatej egyértelműen a legelőnyösebb az újszülöttek és a csecsemők táplálására, az anyatejjel táplált babák kevésbé hajlamosak például az asztmára, az elhízásra és az autoimmun betegségekre tápszerrel etetett társaiknál. A Birminghami Egyetem kutatói az Immunológiai és Immunterápiás Intézet munkatársaival és a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjaival karöltve kimutatták, hogy az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban.

Kinek jár?

Az anyatej adása az egészségbiztosítás természetbeni ellátása, a csecsemőnek járó egészségügyi szolgáltatás. A baba a fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelése alatt, illetve járó betegként is jogosult a társadalombiztosítási (tb) támogatással nyújtott anyatejre, amennyiben az anya saját tejével nem tudja táplálni, a baba koraszülött vagy kis súlyú újszülött. Az érett újszülött és a csecsemő csak akkor jogosult a támogatott anyatejre, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya szintén nem tudja őt saját tejével táplálni.

Az a csecsemő is jogosult rá, akinek az anyukája:

  • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel való táplálásra,
  • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
  • olyan gyógyszert szed, amely a szoptatás időszakában ellenjavallt,
  • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
  • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
  • a szoptatás időszakában meghalt.

Az ideális mennyiség

A csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej, tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a kisbabáknak a megfelelő fejlődésükhöz leginkább szükségük van. Az egyszerre elfogyasztott anyatej mennyisége igen széles határok közt mozoghat: 20-30 ml-től 100-200 ml-ig, amely számos tényezőtől, többek közt a baba kedvétől, lustaságától, de az éppen következő tej kalóriatartalmától is függ. A babák súlygyarapodása

Hogyan vehető igénybe?

A csecsemő 8 hónapos koráig a súlyától függetlenül a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása, továbbá járóbeteg-szakellátása során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve a háziorvos rendelése alapján jogosult a térítésmentes anyatejellátásra.

A gyógyszerek rendeléséhez hasonlóan, a rendelésre jogosult orvos vényen felírja a csecsemő táplálásához az adott hónapra elegendő anyatejet. A járóbeteg-ellátás során rendelt anyatejet az anyatejgyűjtő állomásokon, illetve az anyatejet adományozó személytől közvetlenül is igénybe lehet venni.

Mindkét esetben nyilatkozatra van szükség a társadalombiztosítási támogatás elszámolásához!

Hogyan történik az elszámolás?

A támogatás elszámolására az anyatejgyűjtő állomások, valamint a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a körzeti védőnő igazolása alapján az anyatejet adományozó személyek közvetlenül jogosultak. Az elszámolási időszak egy hónapot jelent, az igényt a megyei vagy fővárosi kormányhivatalhoz kell benyújtani. Ehhez meg kell adnia a lakóhelyének vagy tartózkodási helyének az irányítószámát.

Az elszámoláshoz csatolni kell az anyatejgyűjtő állomások esetében:

  • elszámolási bizonylatot,
  • tárgyhónapban átvett vényeket,
  • a vény alapján tárgyhónapban átadott anyatej mennyiségét tartalmazó, az anyatejet átvevő aláírásával hitelesített átvételi nyilatkozatot.

Anyatejet adományozó személyek esetében:

  • tárgyhónapban átvett vényeket,
  • a vény alapján tárgyhónapban átadott anyatej mennyiségét tartalmazó, az anyatejet átadó és átvevő aláírásával hitelesített átvételi nyilatkozatot.

A tárgyhónapra az átvételi nyilatkozatokban meghatározott és a vényen rendelt mennyiségű anyatej számolható el. A társadalombiztosítási támogatással rendelt elszámolásra benyújtott anyatej mennyisége nem haladhatja meg a napi 800 ml-t.

Fontos Feltételek, nyomtatványok

Ha anyatejet adna...

Az anyatej literenkénti ára jelenleg 2700 forint, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. A leadónak igazolnia kell a közegészségügyi feltételeknek való megfelelését, ezt az igazolást pedig a háziorvos vagy a gyermekorvos vagy a körzeti védőnő állítja ki. Fontos a következő orvosi vizsgálatok megléte:

  • VDRL vizsgálat (a várandósság alatt végzik el)
  • Tüdőszűrés
  • HIV ellenanyag szűrővizsgálat
  • Széklet vizsgálat
  • Felnőtt háziorvosi igazolás, hogy az a donor anyának nincs fertőző vagy idült betegsége.

Az adományozó nők életkoruktól függetlenül, térítésmentesen vehetik igénybe a kötelezően szervezett szűrővizsgálatokat.

Részletek Amit az anyatej-adományozásról tudni érdemes

Tápszer: hogyan vehető igénybe a tb-támogatás?

A babák részére a társadalombiztosítási támogatással felírható tápszer úgynevezett különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszernek minősül. Egészséges csecsemők esetében az anyatej helyettesítésére, illetve az anyatej mellett, annak kiegészítésére szolgál, nem egészséges csecsemők esetében pedig speciális, gyógyászati célra szánt tápszer alkalmazható. A speciális tápszer különleges eljárással, beteg emberek diétás ellátására készül és orvosi felügyelet mellett használható.

A tápszer árához nyújtott támogatásra akkor jogosult a csecsemő, ha az orvos a szakmai szabályok szerint vényen rendeli meg a tápszert. A támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minősülő szer árához az egészségbiztosító méltányosságból adhat támogatást.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg, NEAK
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.