A hároméves kor alatti gyermekek kötelező fogászati szűrését javasolják fogorvosok

MTI
megjelent:

A hároméves kor alatti gyermekek kötelező, rendszeres fogászati szűrésének bevezetését szorgalmazza a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság.

A baba fogainak gondozása

A babafogak fontosak, mert lehetővé teszi a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárul az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs növekedéshez, segíti a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosít a majdani felnőtt fogaknak. A baba fogainak gondozása

Szántó Ildikó, a Pécsi Tudományegyetem gyermek és ifjúsági fogászati tanszékének vezetője csütörtökön Pécsen, a társaság által szervezett és több mint kétszáz gyermekfogorvos részvételével zajló Tóth Pál Vándorgyűlésen az MTI-nek azt mondta: a gyermekfogorvosok szeretnék, ha az érintett korcsoport fogászati szűrése része lenne a gyermekek védelmét szolgáló programoknak, kontrollvizsgálatoknak.

Rámutatott, tapasztalataik szerint a három év alatti gyermekek mintegy fele szorulna fogászati kezelésre, és azok között, akik ebben a korban fogorvoshoz kerülnek, gyakran súlyos fogászati betegségre derül fény, az is előfordul, hogy a gyermeket kórházban, altatásban kell ellátni.

Úgy vélte, ennek hátterében a szülők információhiánya, a gyermek nem megfelelő fogápolása és táplálása, táplálkozása áll. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan még mindig azt gondolják, a tejfogakat nem kell kezelni, mert úgyis kihullanak. Csakhogy ennek súlyos következményei lehetnek, mert a szuvasodást okozó baktériumok nagyszámú jelenléte veszélyt jelent a később előtörő maradó fogak épségére is.

Szántó Ildikó szólt arról, hogy Magyarországon a 12 éves gyermekeknek átlagosan 3-4 lyukas foguk van, ami európai összehasonlításban kedvezőtlennek mondható. Ezen is sokat lehetne javítani, ha a szülők időben megtudnák, hogy a gyermekek fogait milyen időközönként, milyen eszközökkel, anyagokkal kell ápolniuk, s milyen ételeket fogyasszanak, illetve lehetőleg ne fogyasszanak.

Azt mondta, a megelőzés fontos módja lenne a rendszeres szűrés, amit a három év alatti gyermekeknél egyéves kortól legalább félévenként indokoltnak tartanak, ahogy ez számos országban már bevett gyakorlat.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.