• Anyatej, a természetes védelem

    Szerző:
    WEBBeteg

    Életre szóló nyereség jelmondattal rendezik meg idén a szoptatás világhetét. Az anyatej ugyanis hosszú távon is kihat a gyermekek egészséges fejlődésére.

    Hazánkban az anyukák 30-40 százaléka táplálja a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően hat hónapos koráig csak anyatejjel kisbabáját. Ez a ’90-es évekhez képest lényeges javulást mutat, de ha összehasonlítjuk például a kormányprogram révén támogatott Guatemala adataival, ahol az egyévesek 81, a kétévesek 47 százaléka szopik, akkor van még min javítanunk.  Az anyatejes táplálás fontosságára hívja fel a figyelmet az augusztus 1-jei világnap és augusztus első hetében a szoptatás világhete is.

    -Az anya és gyermeke közötti érzelmi kötődés kialakulásában is fontos szerepet játszik a szoptatás: lényeges a szülés utáni első, közvetlen bőrkontaktus, ami segíti az anya és csecsemője közötti egymásra hangolódást. Az első hat hét, melyet nem véletlenül nevezünk  gyermekágyas időszaknak, megtanítja az édesanyát a baba testbeszédének értelmezésére. A szoptatás megnyugtatja a csecsemőt, így az kevesebbet sír. Mindemellett az édesanya egészségét is óvja: véd a csontritkulás ellen, javítja az anyagcserét, csökkenti az emlőrák és a petefészekrák  gyakoriságát. Minél tovább szoptat az anyuka, annál erősebb ez a védő hatás – sorolja az anyatej pozitív hatásait Kovács Judit, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet klinikai főorvosa.

    Hirdetések

    -Az evolúció során az anyatej összetétele úgy változott, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzon a csecsemő testi és szellemi képességeinek fejlődéséhez. Az emlő a vérből állítja elő az anyatejet, melynek fő alkotórészei a fehérje, a víz és a cukor, és emellett minden benne van, amire egy kisbabának szüksége van. Ezért ajánlják a szakmai szervezetek – köztük a WHO és Unicef is – kizárólag az anyatejes táplálást a csecsemők 6 hónapos koráig, és a szoptatás folytatását akár két éves koron túl is az anyatejet kiegészítve a megfelelő mennyiségű és minőségű  táplálékokkal – mondja a neonatológus.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az anyatej immunerősítő, javítja az értelmi képességeket, a szoptatás pedig természetes fogszabályzó. Az anyatejes babák ellenállóbbak az allergiák és az autóimmun betegségek – például a Crohn-betegség, az egyes típusú cukorbetegségasztmaekcéma – ellen, ritkábban híznak el serdülőkorban, és kevésbé hajlamosak a magas vérnyomásra továbbá az érelmeszesedésre. Ezek az  anyatejes táplálás életre szóló hatásai. Rövid távon is jótékony:  a szülés utáni 1-2 órában termelődő előtej például „filmszerű” bevonatot képez a beleken, ami védi a tápcsatornát a fertőzések ellen, és elősegíti a gyermek immunrendszerének fejlődését is. Az anyatejben található érlelő anyag előkészíti a gyomrot és a béltraktust annak későbbi funkciójára, az emésztésre, és a szüléssel járó stressz ellen is védelmet nyújt.

    Életmentő anyatej - Miért jó a csecsemőnek, ha féléves koráig szopik?

    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a szoptatás világhetévé nyilvánította. Az 1990. augusztus 1-jén elfogadott nyilatkozat felszólítja a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák, majd 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA). A WHO 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává. Életmentő anyatej - Miért jó a csecsemőnek, ha féléves koráig szopik?>>

    (Debreceni Egyetem)

     

     

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    A hatékony szoptatás feltételei

    A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek a csecsemőjük számára elegendő anyatejet termelni. Annak eldöntésére, hogy a szopott mennyiség megfelelő-e, a mérleg csak részben ad támpontot.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

    A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A baba súlygyarapodásának nyomon követésével könnyen ellenőrizhetjük, hogy eleget eszik-e a gyermekünk, a túlzott aggodalom azonban az anyatej elapadását is okozhatja.

    Miért sírnak a kisbabák?

    Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a babája, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a sírós heteknek is vége lesz egyszer.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA