Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
frissítve:

Ahogy melegszik az idő, a gyermekgyógyászati sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és fejsérülések.

„A nyár folyamán sokkal gyakoribbak a balesetekből és sporttevékenységekből származó sérülések” – mondja Tony Scalzo, a Saint Louis Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyászati sürgősségi központ professzora. „ A gyerekek már csak gyerekek, s mindig megsérülnek. Számos baleset azonban megfelelő szülői felügyelet mellett megelőzhető lenne.”

30 éves sürgősségi orvosi tapasztalattal a háta mögött nem sok olyan dolog van, amit Scalzo még ne látott volna. A négy leggyakrabban előforduló nyári veszély gyerekekre nézve az alábbiak.

Nyári sportok (quad, trambulin, bicikli, görkorcsolya, gördeszka)

A felsorolt eszközök a gyerekeknek nagyon jó szórakozási lehetőséget jelentenek, azonban számos komoly sérülést is okoznak. A quadozás azért veszélyes, mert motorral működik, és nagyon könnyű elveszíteni az uralmat a jármű fölött, így a vezetője hatalmasat eshet.

Évente többszázezer biciklis, görkoris és gördeszkás sérül meg. A balesetek többsége megelőzhető lenne, ha a gyerekek biztonságos sebességgel használnák az eszközöket.

A bukósisak, csuklóvédők, térdvédők, könyökvédők és sípcsontvédők szintén védelmet nyújtanak. Nyáron rengeteg gyerek érkezik a sürgősségi osztályra törött csontokkal és súlyos, mély vágásokkal, mert leestek a trambulinról. Tegyen a trambulin köré védőhálót, ami védelmet nyújt a komolyabb balesetek ellen!

Vízbe fulladás

A vízbe fulladás a leggyakoribb oka a gyerekeknél előforduló halálos baleseteknek. Megtörténhet fürdőkádban, medencében, hajókázás közben, sekély és mélyvizekben. Soha ne hagyja gyermekét felügyelet nélkül vízközelben, és mindig viseljen a gyerek mentőmellényt a medencében vagy hajókázás közben!

Kapcsolódó Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

Autóbalesetek

Nagyon fontos, hogy mindig használjanak biztonsági övet! Bár egyre több család megy nyáron autóval nyaralni, mégis növekszik azon balesetek száma, amikor a gyerek nincs bekötve. Rövid és hosszú utazások során egyaránt használjanak biztonsági övet és gyerekülést, s tartsanak gyakori pihenőt, hogy a gyerek le tudja vezetni az energiáját.

Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Gyermekek újraélesztése

Hőség és kiszáradás

Minden évben előfordul olyan eset, amikor a gyerek meghal, vagy nagyon beteg lesz, mert az autóban hagyták. A hőség és a kiszáradás nagyon veszélyes lehet a gyerekekre nézve. Scalzo azt tanácsolja, hogy a gyereket soha ne hagyják egyedül a kocsiban, még rövid időre sem, mert hamar felforrhat ott!

A gyerek sok folyadékot igyon, különösen akkor, amikor kint játszik a hőségben! Csecsemőknek ne adjanak vizet, mert az felhígítja a vérben lévő sót, s légzési problémákhoz vezethet!

Vigyázzon a gyerekére, nagyrészt ugyanis a szülőkön múlik, hogy mennyire lesz vidám és könnyektől mentes a nyaruk!

Kapcsolódó

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bodó Mariann, fordító

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.