• Gondoskodni már a születéskor gyermekünk egészséges jövőjéről?!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy mi magyarok erősen család- és gyermekközpontú társadalom vagyunk: a gyermek születése ősidők óta a család legnagyobb öröme, melynél talán csak a fokozódó féltés nagyobb. Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen, és ez egy életen át így is maradjon - vallja a szülők többsége.

    Szülőként érthető és egyértelmű, hogy a lehető legtöbb nehézségtől és persze betegségtől szeretnénk megóvni gyermekeinket. Utóbbi esetében az orvostudomány fejlődésének köszönhetően már a születést követő pillanatokban gondoskodhatunk a „megfelelő gyógymódról” arra az esetre, ha évekkel, évtizedekkel később komolyabb betegség ütné fel a fejét a gyermeknél.

    A 21. század vívmányai közül talán az egyik legjobb célt szolgálhatja az újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek tárolása, ami évtizedekre is szólhat. Az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően sokat jelenthet az előrelátó gondoskodás. Magyarországon a szülők 8- 10 százaléka dönt a köldökzsinórvér levétele mellett, mikor a baba megszületik.

    Hirdetések

    De mégis mik azok az általános szempontok, amik alapján az apukák döntenek?

    1./ A tárolás költsége, mint szempont

    A köldökzsinórvér és a köldökzsinór- szövetminta levételére csupán egyetlen alkalommal, közvetlenül a gyermek megszületése után van lehetőség, ezért fontos, hogy a szülők előre jelezzék a szülészorvosnak, ha erre igényt tartanak. Az eljárás maga teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mégis, egyrészt, mert az őssejt tárolás lehetőségével sokan még mindig nincsenek tisztában, másrészt a felmerülő költség miatt - 20- 25 évre kb. 600.000 forint – sokan még egyelőre csak gondolkodnak a kérdésen.

    2./ „Megéri-e köldökzsinór vért levenni? Mi az őssejt kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása?”

    Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet tároltatni?

    "Nemsokára kisbabám születik és tanácstalan vagyok. Levetessük-e a köldökzsinórvért? Milyen esetekben nyújthat segítséget az őssejt? Fel lehet használni az őssejtet a vérrákon kívül más problémánál is?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet tároltatni?>>

    A tudomány mai állása alapján ezeket a sejteket már több mint 70 betegség kezelésében használják. Ezek leginkább vérképzőrendszeri betegségek, mint például a leukémiák, viszont olyan dinamikusan fejlődik a kutatása ezen területnek, hogy 20 év (ennyi az alap tárolási idő) alatt számtalan gyógyító eljárásban alkalmazhatják majd (pl. akár elhalt idegsejtek, szívizomsejtek helyettesítésére is). Jó tudni, hogy jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér- őssejtekkel világszerte, valamint több mint 4000 klinikai vizsgálatot folytatnak több más őssejt- típus és - forrás alkalmazására vonatkozóan.

    3./ Mi is valójában és mit tud az őssejt?

    Az őssejtek olyan különleges sejtek, amelyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve hogy szöveteket építsenek újjá – tudtuk meg a Cryo- Save Sejtbank szakértőitől. A szervezet építőköveinek is nevezett őssejtek szinte minden szövetben jelen vannak, de alapvetően két típusúak lehetnek: vérképző (hematopoetikus) őssejtek és mesenchymális őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket a leukémia és más vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben és kisebb számban a köldökzsinórvérben. Ezek például csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

    4./ Miért pont születéskor?

    Lehet, hogy leukémiás a gyermekem?

    Nincs rosszabb, mint amikor az ember gyermeke betegszik meg. Ilyenkor egy szülő mindent megtenne azért, hogy minél hamarabb diagnosztizálják és meggyógyítsák szeretett szeme fényét. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy időben orvoshoz forduljunk! Lehet, hogy leukémiás a gyermekem?>>

    „Az őssejtekhez nincs szükség köldökzsinórra és köldökzsinórvérre. A csontvelőből bármikor kinyerhetők az őssejtek” – vélekednek néhányan. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Őssejtet valóban nem csupán az újszülött köldökzsinórvéréből lehet nyerni, felnőtt korban is van lehetőség mintavételre (a csontvelő is tartalmaz őssejteket), DE azok ugyanúgy öregednek, és környezeti ártalmak érik őket, mint a testünket, és e közben romlik az életképességük. Mindemellett nagyon lényeges, hogy CSAK az egészséges csontvelői őssejtekkel történhet meg az eredményes kezelés. Sajnos a legnagyobb problémát sokszor éppen az jelenti, hogy amikor a leginkább lenne szükség a csontvelői őssejtekre (pl. vérképzőszervi betegségek esetén), akkor éppen a páciens őssejt- forrása, a csontvelője beteg. Ezért a beteg saját csontvelőjéből származó őssejtekkel nem lehet hatékonyan kezelni a betegséget, így egészséges őssejt- donort kell keresni. Az allogén transzplantációk esetén azonban az egészséges és immunológiailag összeférhető (kompatibilis) csontvelő őssejt- donor megtalálása az immunológiai különbözőségek miatt rendkívül nehéz, sokszor hónapokig tartó folyamat.

    Ezzel szemben a köldökzsinórvérből és a köldökzsinórból nyert őssejtek fiatalok, képességük teljében lévők. A köldökzsinór ezen felül több fajta őssejtet tartalmaz, mint a csontvelő. Továbbá ezek a fiatal sejtek jobban tolerálják az immunológiai különbségeket a beteg személy és az őssejtet adó donor között, mint az idősebb őssejtek, ezért nagyobb annak a valószínűsége, hogy a tárolt őssejteket családtag kezelése esetén is alkalmazni lehet. Valamint a köldökzsinór eredetű mesenchymális őssejtek más szervezetbe történő beültetés esetén sem váltanak ki jelentős kilökődéssel járó immunválaszt.

    5./ Más is használhatja?Az őssejtmegőrzés alapvetően kinek a biztonsága szempontjából fontos?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az őssejtmegőrzés elsősorban a születendő gyermek szempontjából fontos, de akár a családtagok gyógyulását is jelentheti.  Az újszülött sejtjei nagy eséllyel a vérrokonok gyógyítására is alkalmasak a genetikai hasonlóság valószínűsége miatt. Az autológ (saját) vagy allogén (más személy) őssejt transzplantáció a kezelés során az adott betegségtől és a klinikai eljárástól függ.

    6./ A biztonságos tárolás, mint alapfeltétel

    Ezen fiatal sejtek megőrzésének és későbbi beültetésének számos lehetséges előnye ismert, így jobb, ha már a születés pillanatában gondoskodunk a köldökzsinórvér eltároltatásáról. Viszont nagyon oda kell figyelni, hol és milyen körülmények között tárolják majd a sejteket. A biztonságos, minősített szakmai és technikai háttér szintén alapfeltétele a sejtek megőrzésének, illetve az esetleges későbbi felhasználásnak.

    (www.cryo-save.hu)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    A gyermek haláltudata - Kommunikáció a haldokló gyermekkel

    A gyermekek halálképe teljesen más, mint a felnőtteké. Nem látnak halottakat, nem viszik el őket temetésre, a hozzátartozók legtöbbször igyekeznek kiiktatni a halálélményt. A természetes halál ismerete és magyarázata hiányzik a gyermekek életéből, ugyanakkor a média által közvetített szerencsétlenség, baleset, háború, agresszió állandóan jelen van.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA