• Életkorok pszichológiája: az újszülöttkor

    Szerző:
    WEBBeteg

    A családba érkező új jövevény az anya és az apa számára is nagy feladatokat jelent, hiszen most már egy harmadik taggal bővül a család, akinek meg kell tanulni az igényeit felismerni.

    A téma további cikkei

    4/1 Életkorok pszichológiája: az újszülöttkor
    4/2 Életkorok pszichológiája: a kisgyermekkor
    4/3 Életkorok pszichológiája: a kisiskoláskor
    4/4 Életkorok pszichológiája: a kamaszkor

    A méhen belüli állapot olyan egyszeri és megismételhetetlen, amelyben a magzat ezernyi szállal kötődik az anyához. Élete, léte az anyától függ. Hat rá minden mozdulat, fejlődését döntően meghatározza az anya hangulata, egészsége, hangja, fáradtsága és örömei. Vizsgálatok igazolják, hogy a magzat reagál a külvilág hangjaira, születés után is megnyugszik az ismert hangokra, simogatásra vagy zenére.

    Az, hogy örömmel várt, akart, tervezett babaként születik-e bele a családba, meghatározza a hozzá való viszonyulást. Magyarázni se nagyon kell, hogy a nem várt, a "csak úgy besikeredett" baba gyakran szétfeszíti a párkapcsolat kereteit, sokszor már a születése előtt, jelezvén, hogy egyik vagy akár mindkét fél nem készült fel a szülővé válás nehézségeire, kötöttségeire és felelősségére.

    Hirdetések

    A várt babát az apa és az anya együtt kísérik a születés nem könnyű folyamatában. Az anya és a baba tudattalan együttműködése, egymást értése és egymást segítése a sikeres szülés alapja lehet. A méhen belüli magzat-anya kommunikáción alapuló pszichoterápia sokat tud ennek előkészítésesében segíteni. 

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A születés pillanatában felhangzik az első sírás, és a baba megtapasztalja első élményeit a külvilágban. Nem mindegy, hogy ezek az élmények milyenek. A nagy zaj, az erős fény, a durva mozdulatok, a hideg víz, a fájdalmas műszeres beavatkozások, az idegen, erőteljes hangok, a hideg, a ruhába szorítottság - egyik sem igazán jó élmények.

    Sok, de nem elég olyan intézmény működik már hazánkban is, ahol odafigyelnek ezekre, a szempontokra is. Megfigyelések és kísérletek igazolták, hogy a fenti szempontokat is figyelembe vevő születéskor a baba nyugodt, nem, vagy alig sír, el is mosolyodik, mert jól van.

    Az anya hangja, szívdobbanása és érintése már ismerős nyugalmat kölcsönöz. Ha ehhez még a finom, langyos tejet is megtalálja és a felkínált anyamellet "rendeltetésszerűen" használatba is veszi, le is zárul a születés és kezdetét veszi a nagybetűs élet.

    A szemek és a látás fontossága Forrás

    A szülő és gyermeke közötti kapcsolat

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol>>

    Az újszülött is igényli a kommunikációt!

    Fontos a testi kontaktus és a figyelem!

    A kisbabákat nem lehet elkényeztetni!

    Alakítsuk ki a mindennapok ritmusát!

    Beszéljük meg, ha egyedül hagyjuk!

    Ne zavarjuk meg, ha önállóan játszik!

    Meg kell a szülőknek tanulniuk a baba önkifejezési eszközeit. A sírását, a mozdulatait. Melyik utal éhségre, melyik fájdalomra. Melyik jelzi, hogy fél, hogy unatkozik, fázik, melege van, társaságra vagy éppen csendre, nyugalomra, biztonságra vágyik. Másként sír, ha fáj valamije, mint ha tele a pelenka.

    Hálából ő is észleli, ha jó a kedve a mamának, ha ideges, ha baj van. Igazi szimbiózis (egymásrautaltság, egymáshoz tartozás) ez a szakasz.

    A cumizás vagy az ujjszopás gyakran azért nyugtatja meg, mert azt az élményt váltja ki, ami a baba számára a legjobb, és amit a legtökéletesebb anya sem képes folyamatosan nyújtani.
    Az újszülött korban a legfontosabb a nyugalom, a rendszeresség, a következetesség, a csendes békés hangulat, de az is, hogy az élet mielőbb térjen vissza a megszokott medrébe, amibe már beépülnek az új rítusok, az új szokások is. Az esti fürdetés, az etetés és a tisztába tevés rendje, a napi séta, stb.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az apa szerepe is ebben az időszakban körvonalazódik az új helyzethez illeszkedve. 

    Fontos, hogy senki ne éljen vissza a helyzetével, az anya ne akarjon minden áron kíméletet és kiváltságokat, de az apává vált társ figyeljen oda rá, és fejezze ki szeretetét, büszkeségét, érzelmeit.

    Ez mindennél fontosabb értékű az újjáalakult párkapcsolatban. Sok gyermekágyi depressziós reakció is kivédhető lehetne általa.

    (WEBBeteg - Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus)

    Előző oldal | 4/1 | 4/2 Életkorok pszichológiája: kisgyermekkor
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede férfi.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő...

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány...

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik...

    Mellrák: nagyobb babák - nagyobb...

    A lányok születési hossza alapján következtetni lehet a későbbi mellrák kialakulásának kockázatára - állítják brit kutatók. A...

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé...

    A babák súlygyarapodása - Mikor...

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej...

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő...

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni...

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön...

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA