A szülők tovább élnek

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A sírba viszel az állandó rossz viselkedéseddel! - lehet hallani gyakorló szülőktől, amint csemetéjüket "jól megnevelik". A valóságban pontosan az ellenkezőjéről van szó: tudományos kutatásokkal sikerült bebizonyítani, hogy akinek gyermekei vannak, hosszabb élettartamra számíthat.

A tényekkel is alátámasztott kijelentésnek igen egyszerű a magyarázata: a szülők - a gyermekeikkel szembeni felelősségtudat következtében - jóval egészségesebben és elővigyázatosabban élnek, mint gyermekkel nem rendelkező társaik. Persze, ha ilyen egyszerű lenne a titok nyitja, mindenki hanyatt-homlok rohanna gyereket vállalni...

A gyermekvállalás és nevelés, valamint a várható élettartam közötti összefüggésről a Fitforfun német életmódportálon közzétett "American Journal Of Epidemiology" című tudományos szaklapban számolt be Emily Grundy és Oystein Kravdal. A londoni és oslo-i kutatók összesen másfél millió 45 és 68 év közötti, Norvégiában élő (és élt) ember életét vizsgálták meg azokra a kérdésekre választ keresve, hogy milyen összefüggés van a végzettség és a várható élettartam között, illetve, hogy utóbbira milyen befolyással bír a családi állapot és a gyermekek száma.

Lelkileg is készen állunk?

Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől.
Lelkileg is készen állunk?

A két kutató és csapatuk megállapította, hogy a szülőket érő hatások nagyjából megegyeznek az apa és az anya esetében, de ugyanakkor a halálozási rizikó eltér: egy kétgyerekes anyának 50 százalékkal kevesebb esélye van a korai halálra, mint gyermektelen társának ugyanabból a korosztályból. A gyermekes férfiak esetében a halálozási kockázat 35 százalékkal kedvezőbb, mint a gyermekteleneknél.

Szinglik veszélyben

Az elhalálozási rizikó nem csak a gyermekek számától függ - ahogy azt Kravdal is megállapítja - hanem szoros összefüggésben van az egyének iskolai végzettségével is. Ennek megfelelően például az akadémikusi címmel rendelkező nők és férfiak korai halálára csupán fele akkora esély van, mint az alacsony végzettségűek esetében. Emellett a szinglik és elváltak is rövidebb élettartamra számíthatnak, mint azok, akik házasságban és párkapcsolatban élnek.

A statisztikailag kifogásolhatatlan megállapításuk ellenére Grundy és Kravdal is óvatosan fogalmaz: annak, hogy a gyermekes anyák tovább élnek mint a gyermektelenek, pszichológiai és szociális okai is vannak. "A gyermeket nevelő szülők ösztönszerűen kevesebb kockázatot vállalnak, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy idősebb korukban is több támogatásra számíthatnak gyermekeiktől és azok utódaitól is" - mondja Kravdal.

(WEBBeteg - K. J. , fordító)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.