• Csodakutyák a sérült gyermekekért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint száz 5 és 9 év közötti értelmileg akadályozott, testi- és érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, sajátos nevelési igényű gyermek részesült állatasszisztált élményterápiás fejlesztésben az idei tanévben a Csodakutya Alapítvány közreműködésével. A megkérdezett gyógypedagógusok szerint példaértékű fejlődés érhető el a gyerekeknél, ha kutyákat vonnak be a fejlesztésbe.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Army, Goldy, Zsombor, Döme és Zsömi képzett terápiás kutyák, nyugalommal, elegánsan tűrik a sok kis apró kéz érintését, a bátortalan öleléseket, a néha durva fogásokat. A kutyák képzésük során megtanulták kezelni a kellemetlen helyzeteket is. A felvezető önkéntes minden mozdulatát figyeli az eb, összeszokott párost alkotnak. Nem csoda, hónapok kemény munkája előzi meg a terápiát, az éles helyzetet, a kutya és társa képzésekre jár, megtanulják, megismerik egymás jelzőrendszereit.

    Hirdetések

    Fábiánné Mile Alíz, a 2009-ben létrehozott Csodakutya Alapítvány elnöke a WEBBetegnek beszámolt arról, hogy a mozgás-, kapcsolat- és beszédterápiákat három debreceni helyszínen, a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben, valamint a Thaly Kálmán utcai és a Kemény Zsigmond utcai óvodában szervezték meg a 2011/12-es tanévben. A költségeket a Mol Gyermekgyógyító Program keretében az Új Európa Alapítvány pályázata biztosította.

    Honnan jött az ötlet?

    Mint szociálpedagógus és állatszerető ember sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne a sérült gyerekekkel állatok közreműködésével, játékosan foglalkozni. Akkor még újnak számított hazánkban az állatasszisztált terápia - meséli az alapítvány elnöke, aki elárulta azt is, hogy az állat és gazdája, nevelője habitusától függően nagyon sok mindent megérez az eb, akár a betegséget is.

    Ami külön boldogság, hogy beépült a gyerekek mindennapjaiba a foglalkozás, amely számukra játék, a kutya és kísérője számára azonban kemény munka, amely a gyógypedagógusokkal közösen kitalált elemekből, szituációs játékokból, ügyességi feladatokból áll - mondja Fábiánné Mile Alíz. Fontos hangsúlyt kap a szeretet, enélkül el sem lehet képzelni az órákat. A tanulók megsimogathatják, átölelhetik a négylábúakat, így közelebb kerülnek az állatokhoz, a gyerekek elfogadóbbak lesznek, megtanulják, mi az önzetlen szeretet. Egyszóval: megváltoznak.

    Bővülne a kör, ha…

    A négylábú segítők autizmus spektrumzavarral élő gyerekeket is meglátogattak idén nyáron. A sérültek ép társaikkal együtt, integrált osztályokban tanulnak a Kinizsi Pál Általános Iskolában. Amennyiben az anyagi lehetőségek engedik, a jövő tanévtől az intézmény autista tanulói is részt vehetnek a terápián. Kérdéses még azonban, hogy nyernek-e a pályázaton, ez októberben kiderül. A kutyák gondozási, állatorvosi költsége, a képzésükhöz szükséges eszközök, az utazások finanszírozása évente többszázezer forinttal terhelik az alapítvány szűkös kasszáját.

    Az ember legjobb barátja


    A kutya ráhangolódik az emberre:

    • figyel,
    • vigasztal,
    • motivál,
    • személyiséget fejleszt,
    • jótékonyan hat a szociális fejlődésre,
    • támaszt nyújt,
    • oldja a magányt, a depressziót,
    • lassítja az időskori leépülést.

    Fábiánné Mile Alíz abban bízik, hogy megvalósulhatnak a tervek és folytatódhatnak a foglalkozások, amelyekre nagyon nagy szükség van. Ezt támasztják alá a WEBBeteg által megkérdezett gyógypedagógusok is. Németh Judit úgy véli: az egyik kisfiú alig szólalt meg, nagyon nehezen fejezte ki magát, a folyamatos foglalkozásoknak köszönhetően azonban nagyon gyors fejlődést értek el. Az egyik autista gyermek először félt a kutyától, fél év telt el, amire megszokta a jelenlétét, simogatta, elköszönt tőle, lelkesen bekapcsolódott a játékokba - meséli Gődény Edit gyógypedagógus.

    A legvisszahúzódóbb, legkevesebb motivációval bíró gyermek a terápia alkalmával teljesen kicserélődik, olyan feladatokba fekteti az energiáit, amelyet a kutya közreműködése nélkül meg sem próbálna. Egy pluszt ad az órarendbe beépülő foglalkozás a gyereknek és a pedagógusnak, ráadásul a kutya is fejlődik.

    40 éves a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete


    „A gyógypedagógia olyan rehabilitáció nélkül, mint a vetés, aratás nélkül” ezzel a mottóval rendeztek nemzetközi konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében június 21-én. Jelenleg a gyógypedagógia - multidiszciplináris jellegének köszönhetően - több területén is jelentős átalakulás zajlik. Ezek közé tartozik a fogyatékossággal élő emberek oktatása mellett a sport és szabadidő eltöltésének támogatása.

    (WEBBeteg – Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Mit kell tudni a Schroth-módszerről?

    A Schroth-módszert napjainkban a tartáshibák, a scoliosis - gerincferdülés - és a Scheuermann-betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmazzák.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    Az autista gyerekek is fejleszthetők

    Ma már számos módszer van arra, hogy ha egy gyerek bármilyen szintű csökkent képességgel születik, az a legtöbb esetben fejleszthető. Még a súlyosan autista gyerekek képességeinek fejlesztésére is folynak kutatások, és úgy tűnik, ígéretes eredményeket tapasztalnak bizonyos peptidek alkalmazását követően.

    Hagyományos gyerekjátékok előnyei

    A mai világban a legtöbb szülő fontosnak tartja, hogy a gyereke már piciként megismerkedjen a digitális világgal. A táblagépek viszont nem helyettesítik a hagyományos játékokat. Azoknál a gyerekeknél, akiknél kimarad vagy minimálisra csökken a formai játékok használata, iskoláskorban nemcsak matematikai, de kommunikációs nehézségek is jelentkezhetnek. Fontos, hogy az évszázadok óta bizonyítottan fejlesztő valós formai játékokkal is fejlesztve legyen a gyerek. A gyerekek számára a játék egyben taneszköz is, és az első években szinte mindent tapasztalás és mozgás útján tanulnak meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA