Nyári balesetek: Mire figyeljenek a szülők?

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Nyáron sokkal gyakrabban fordulnak elő balesetekből és sportolásból származó sérülések. A biciklizés, a görkorcsolyázás, a gördeszkázás, a trambulinozás, az úszás és főleg a hordozható medencék számos veszélyt rejtenek magukban.

A kisgyerekek veszélyérzete még nem alakult ki, ezért a felnőttek feladata, hogy elővigyázatossággal megelőzzék a bajt! Nyáron a legtöbb baleset a vízben vagy a víz közelében fordul elő. A vízbefúlásos haláleset a második leggyakoribb halálok kisgyermekeknél. A szülőknek tudniuk kellene, hogy a felfújható, kisebb medencék ugyanolyan veszélyt jelentenek a kisgyermekekre, mint a nagy medencék, vagy az élővíz. Fuldoklás, fulladás nem csak mély vízben történhet.

Néhány fontos tennivaló a szülők számára:

  • Soha ne hagyja gyermekét felügyelet nélkül víz közelében, és mindig viseljen a gyerek mentőmellényt a medencében vagy hajókázás közben! Vízparton, fürdőhelyen, otthoni kerti medence vagy tó környékén az úszni nem tudó gyermeket percekre sem szabad egyedül hagyni.
  • Vegyszereket, permetezőszereket, gyógyszereket, lőszereket, tűzgyújtásra alkalmas eszközöket a gyermekek elől gondosan el kell zárni.
  • Gépjárművekben a biztonsági gyermekülést, a rövid utakon is használni kell.
  • Kerékpározáskor, lovagláskor védősisakot kell viselni.
  • Nyílt tűz (bográcsozás, szalonnasütés, grillezés) környékén a gyermeknek folyamatos felnőtt felügyeletre van szüksége.
  • Kisgyerekek pillanatok alatt megfulladhatnak egy félrenyelt cukorkától, mogyorótól vagy a fejükre játékból húzott nylonzacskótól. Soha ne hagyjunk ilyet kisgyermek közelében!
  • A darazsak rászállhatnak a gyerek fagylaltjára, szörpjére és a kicsi száját megcsíphetik, ezért mindig legyen nagyon körültekintő, ha a gyerekeknek a szabadban enni, inni ad.

Ne feledje, hogy a felnőttek a személyes példamutatásukkal hatnak legerősebben a gyermekek viselkedésére, az időben történő elsősegélynyújtás pedig életet menthet!

Tundunk kell
Ha vészhelyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek.
Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát.
Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.
Gyermekek újraélesztése

WEBBetegForrás: WEBBeteg/ÁNTSZ

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.