Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat. A problémát az okozza, ha túl sok termelődik, vagy a kisbaba túl sok levegőt nyel, vagy a bélgázok nem tudnak szabadon távozni.

Különösen az újszülött életének első három hónapjában nagyon gyakran fordul elő a puffadás. A kisbaba gyomrában vagy bélrendszerében levegő vagy gázok gyülemlenek fel. A csecsemők cumizás és szoptatás során valamennyi levegőt is nyelnek, ez szintén fájós pocakot eredményezhet. A haspuffadás a gázok távozása után megszűnik, tehát a cél a hatékony kezelés a kicsik megkönnyebbüléséért.

Sok szülő tart tőle: a három hónapos kólika

Ha a puffadás hevesen és rendszeresen lép fel, három hónapos kólikáról beszélünk. A kólika a csecsemők 10-20 százalékánál fordul elő.

A három hónapos kólika nem konkrét betegség, inkább egy állapot, amely jellemzően a babák 3 hónapos korával bezárólag elmúlik. A kisbabák a hasfájás miatt gyakran sírnak, ám sírásuk jellegzetes (vigasztalhatatlan), így könnyen felismerhető. A puffadás már a születést követő első héten kialakulhat és a kisbaba három vagy öt hónapos korában múlik el, ezért nevezik három hónapos kólikának.

A kólika további jellemzői: a kisbabák legalább heti három alkalommal három órát sírnak a puffadás és a kólika okozta fájdalom miatt.

a Milyen tünetekkel jelentkezik a csecsemőkori kólika?

Mi a teendő?

Minden kisbaba más, így a szülőknek kell megtalálni, hogy mi a megfelelő megoldás a kisbabájuk panaszainak enyhítésére. Az alábbiakban olvashat néhány tippet, ami segíthet.

  • A kisbabát lassan szoptassa, cumiztassa, etesse, itassa, különben a csecsemő túl sok levegőt nyel, ami a bélben felhalmozódva fokozza a panaszokat.
  • Ha a kisbabát ülve eteti, tartsa egyenesen, ha szoptatja, akkor is ügyeljen arra, hogy ne görnyedjen meg a kis teste, hanem egyenes helyzetben legyen.
  • Nagyon fontos az étkezések utáni vagy közbeni büfiztetés.
  • Ha cumisüvegből eteti a kisbabát, kis lyuk legyen a cumin, így tovább tart ugyan az etetés, de a kicsi nem nyel annyi levegőt.
  • A cumisüvegben lévő tej vagy pép habját ne itassa meg a kisbabával.
  • Inkább többször kisebb adagokban etesse a csecsemőt!
  • Ha a kisbaba szopik, ügyeljen rá, hogy a kisbaba a mellbimbót teljesen a szájába vegye, és a helyes pozícióban szoptassa (has a hason).
  • Bizonyos élelmiszerek puffasztó hatásúak, ezért arra is fontos odafigyelni, hogy az édesanya hogyan táplálkozik. Az anyatejjel ugyanis a haspuffadást okozó ételek a kicsi szervezetébe is átjutnak további gondokat okozva. Minden gyermek másképp reagál az ételekre, a szülőknek maguknak kell kitapasztalniuk, hogy kisbabájuk milyen élelmiszertől puffad. Általában kerülendő a vöröshagyma, a fokhagyma és az erősen fűszeres ételek. Néhány gyermeknél puffadást okoz a narancslé, az alma, a szilva, az élesztő (pl. kenyérben, lisztből készült ételekben, készételekben), a csokoládé, a kávé, a tea.
  • Szoptatás alatt semmi esetre se dohányozzon, és ne igyon alkoholt!

Ha nem szűnik a probléma, forduljon orvoshoz, lehet, hogy a kisbabánál a puffadást tejfehérje-intolerancia vagy -allergia okozza. Tejfehérje nemcsak a tejben és tejtermékekben van, hanem az azokból készült édességekben, szószokban (savó, tejpor) is.

Mi segíthet még?

Gondoskodjon róla, hogy a kisbaba napközben nyugodt lehessen, ne legyen felhajtás a közelében, kerüljék a lármát és a nagy változtatásokat!

A haspuffadást csökkentheti a has masszírozása az óramutató járásával megegyező irányba egy kis babaolajjal.

Bővebben Babamasszázs hasfájás ellen

Az első hónapokban mindenképp reagáljon a baba sírására, hiszen tévhit, hogy ezzel el fogja elkényeztetni a gyermekét. Ha a kisbaba sír, azért teszi, mert segítségre, illetve a szülők közelségére van szüksége. Talán csak egy kis simogatás hiányzik neki. Azok a kisbabák, akiknek a sírására reagálnak, megkapják azt a megnyugtató érzést, hogy mellettük van, aki törődik velük, biztonságban érzik magukat. Nem kell viszont feltétlenül felemelni a csecsemőt, elég lehet egy kis simogatás is, néha csak a szülői jelenlétre van szükségük, és maguktól újra elalszanak.

Ha a kisbabája szakadatlanul sír, noha megetette, tiszta a pelenkája, és egész biztosan nem beteg, teljesen normális dolog, ha az apuka vagy egy barátnő vagy valamelyik közeli hozzátartozó átveszi egy kis időre a kicsit, és az sem bűn, ha egyszer hagyja sírni a kisbabát. Az anyukának magára is gondolnia kell és kímélni kell az idegeit. Így később a gyermekével is nyugodtabb és türelmesebb lesz.

Tegye egyértelművé a kisbaba számára a nappalok és éjszakák elkülönülését. Mindig ugyanabban az időpontban fektesse le a csecsemőt, kapcsolja ki a rádiót, a tévét, a szobában legyen sötét és hagyja, hogy a nap lecsengjen. Ha az apuka éjszaka megy haza, az idegességet és feszültséget az ajtón kívül kell, hogy hagyja.

A lágy, halk zene vagy az éneklés etetés alatt megnyugtatja a kisbabát.

Tovább A hangok és hanghatások szerepe a csecsemők altatásában

Az elalvást segíti, ha ölbe véve sétálgat a kisbabával vagy ringatja. Ne vegye el a kedvét, ha a siker csak rövidtávú, és a kicsi újra sírni kezd. Sem Önnek, sem a gyermeknek nem segít, ha órákon át az ölében tartja, inkább bölcsőben ringassa.

Soha ne rázza a kisbabát, akármennyire is sír, mert lelki traumát és agyvérzést okozhat.

A három hónapos kólika veszélytelen és ártalmatlan, ám az édesanyának és édesapának megerőltető lehet. Ne feledje, hogy minden egyes nappal közelebb kerülnek a nyugodt éjszakákhoz, a kisbaba három-öt hónapos korára gyakran hirtelen elmúlik a puffadás, és vele együtt a sírás is. Ne felejtsen el magával is törődni ez idő alatt!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.