• Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

    A mászkálni vagy futni tudó gyerekek nagyon aktívak és kíváncsiak. Ezért a kicsik környezetét veszélymenetessé, biztonságossá kell tenni. A gyerekek ebben a korban még nem tudják felismerni és elkerülni a veszélyt. A három-négy éveseknek viszont lehetővé kell tenni, hogy megismerjék a környezetükben lévő veszélyeket. Mivel a tapasztalatok hiánya hosszú távon többet árt, mint egy kis horzsolás.

    Hirdetések

    Hogyan tegye biztonságossá a konyhát?

    A gyerekek számára a konyha az egyik legérdekesebb, ugyanakkor a legveszélyesebb helyiség is. A következő intézkedések segíthetnek biztonságosabbá tenni a konyhát.

    Kisgyermekkori vészhelyzetek 

    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket. A gyermekkori vészhelyzetek megelőzése
    • A fiókokat két különböző módon teheti biztonságossá: egy felszerelhető fiókzár megakadályozza a fiók teljes kihúzását, így a fiók nem eshet a gyermekre. Vannak olyan eszközök is, amelyekkel a fiók egyáltalán nem nyitható ki a kisgyermek számára. Ezek azért hatékonyabbak, mert így a kisgyermek nem tud hozzáférni a fiók tartalmához sem.
      
    • A konyhaszekrények ajtaját a kicsik könnyűszerrel ki tudják nyitni, ezért itt is alkalmazzon szekrényzárat. Ez azért is fontos, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá a vegyszerekhez; a mosószerhez, mosogatószerhez, a petróleumhoz, a terpentinhez, a lefolyótisztítóhoz, a grillgyújtó folyadékhoz, a növényi tápoldatokhoz stb., mindez természetesen nem csak a konyhaszekrényekre, hanem a lakásban és a ház körül található összes vegyszertároló szekrényre érvényes.
      
    • Az elektromos készülékeket és a vízforralót feltétlenül olyan helyen tartsa, ahol a gyerekek nem férnek hozzá. Használat után azonnal tegye biztonságos helyre a konyhai készülékeket.
      
    • A tűzhelyet fedje le, hogy a gyerekek nehogy megérinthessék a forró sütőlemezeket. Az edényeket, fazekakat és serpenyőket a hátsó főzőfelületekre tegyék, nyelüket és fülüket fordítsa a fal felé, hogy a gyerekek nehogy leránthassák őket!

    Hogyan válhatnak biztonságossá a szobák?

    • Használjon fiókzárakat!
      
    • Az asztalok kemény sarkai és peremei veszélyesek, a gyerekek könnyen beüthetik a fejüket. A gumi sarokvédők alkalmazása megoldja ezt a problémát.
      
    • Az ajtóstopper megakadályozza, hogy a gyerekek odazárják ujjaikat.
      
    • Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése
     Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. Gyermekek újraélesztése 
     A polcokat a gyerekek szeretik mászókának használni. A balesetek elkerülése érdekében biztosítsa sarokvassal, hogy a polcok ne borulhassanak fel.
      
    • A felgyűrődő szőnyegek és lábtörlők az elesés veszélyét hordozzák magukban. A gumis aljú szőnyegek és lábtörlők nem ráncolódnak, így a bizonytalan léptű gyerekek sem botlanak meg bennük. A kisméretű szőnyegeket és lábtörlőket egy időre száműzzék a lakásból, ezeken ugyanis még a felnőtteknek is könnyű elcsúszni.
      
    • A konnektorokat és elosztókat speciális műanyaggal fedje le. A kilazult konnektorok és villanykapcsolók, a hiányzó konnektorfedél, a nem szigetelt kábelek nem csak a gyermekek számára életveszélyesek!
      
    • Zárja el a lépcsőt ráccsal. A lépcsők öt éves korukig veszélyt jelentenek a gyerekekre.
      
    • Még mielőtt a kisgyermek megtanul mászni, biztosítsa, hogy az ablakokat ne lehessen 10 cm-nél szélesebbre tárni. Szaküzletekben kaphatóak az ezt lehetővé tevő rendszerek.

    Mi a helyzet a fürdőszobával?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Az apák különleges szerepe a gyermekek fejlődésében

    A kisbabák agyának tömege születéskor még mindössze a negyede a felnőtt emberi agy tömegének, azonban az első három évben olyan sebességgel fejlődik, mint később egy életszakaszban sem.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Szex - Ne beszéljünk mellé

    A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA