Az egészséges iskolatáska

Dr. Bogdán Aurél
szerző: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus - WEBBeteg
frissítve:

Lassan véget ér a nyár és kezdődik az iskolaidőszak. A legtöbb szülő odafigyel arra, hogy a megfelelő ruházatban, egészséges és kényelmes lábbeliben küldje iskolába gyermekét, de sajnos kevesen fordítanak arra figyelmet, hogy megfelelő iskolatáskát válasszanak a nebulóknak.

Iskolatáska

A nem jól megválasztott iskolatáska rendszeres viselése – a mozgásszegény életmód mellett – a legfontosabb oka annak, hogy gyermekeinknél kialakul a hátfájás, a rossz tartás és hosszútávon a gerincferdülés. Az óvodában végzett szűrővizsgálatok során kevés rossz tartású, gerinc-elváltozásos gyereket találni, addig iskolásoknál az évek számának növekedésével arányosan ezek a problémák egyre gyakrabban fordulnak elő.

Az egészséges gyerek gerincoszlopának háti szakasza domború, nyaki, illetve ágyéki szakasza pedig homorú; ezek a görbületek biztosítják ugyanis a gerinc optimális teherviselő képességét. A súly cipelése önmagában még nem változtatja meg a fiziológiás görbületeket, a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyelosztás azonban túlterheli a gerincoszlopot. A nyomás oldalán a csigolyatest idő előtt elcsontosodik, a másik oldalon pedig tovább növekszik, ez pedig kóros görbületek, gerincferdülés kialakulásához vezethet.

Iskolatáska

Sajnos az iskolatáska kiválasztásában leginkább a divat és a pénztárcánk vastagsága a legmeghatározóbb tényező. A kényelem és a megfelelő kialakítás szempontja csak ezek után következik, pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb megelőzni a gerincbántalmak kialakulását, mint később kezelni azokat.

A legmegfelelőbb típusba tartoznak a szimmetrikus terhelést biztosító iskolatáskák. Mind két vállon hordva az iskolatáskák már egyenletes terheléselosztást biztosítanak, de ezek közül sem mindegy, hogy melyiket vásároljuk meg. Felmérések szerint nagyon sok a gyenge minőségű, olcsó, ám nem megfelelő kialakítású termék. (Valószínűleg elsősorban az ár miatt vannak tele a multik polcai olcsóbb, ám gyermekünk számára nem túl egészséges táskákkal, melyek rajzfilmfigurák, ismert sportolók és színészek képmásaival csábítják a vevőket vásárlásra.)

Milyen iskolatáskát válasszunk?

Fontos, hogy a táska ergonómiailag tervezett legyen, gerincoszlophoz igazodó hátfallal ellátva, amely minden oldalról megtámasztja a gerincet, tökéletesen követi a test vonalát és így megakadályozza, hogy viselője görnyedt tartást vegyen fel. A hátfal készüljön légáteresztő anyagból, hogy minél kevésbé izzadjon be viselője háta. Szintén fontos, hogy a vállhevederek szélesek, jól párnázottak legyenek, hogy ne csússzon le, vagy ne vágja a gyermek vállát. A vállpántok legyenek állíthatóak, a táska érjen a váll vonalától a medencecsontig a jobb megtámasztás érdekében.

A táska belső tere lehetőleg legyen többrekeszes, hogy a megfelelő pakolással (a nehezebb könyveket a gerinchez közelebbi rekeszbe, a könnyebbeket a távolabbiba) jobban eloszthassuk a gerincre nehezedő súlyt. Az is fontos, hogy a táska saját súlya a lehető legkisebb legyen, megfelelő minőségű, strapabíró anyagból készüljön, minőségi varrással.

Szerencsére ezekből a típusú iskolatáskákból egyre több elérhető hazánkban is.

A legmegfelelőbb táska megvétele után még van egy fontos feladatunk: rá kell vennünk gyermekünket, hogy mindig két vállon hordja a táskát, és csak a legszükségesebb dolgokat tegye a táskájába, a kisautók, babák, egyéb játékok, képeskönyvek nem az iskolatáskába valók. Amellett, hogy gyűrik, rongálják az iskolaszereket, növelik a táska súlyát, és ezáltal a gerincre jutó terhelést. Az iskolatáska rendszerint a tanszerekkel is nehezebb, mint a nemzetközileg elfogadott mérték, ami a testsúly 10 százaléka. Ezen csak akkor tudunk majd változtatni, ha minden iskolában, minden gyermeknek lesz saját szekrénye és csak azokat a könyveket kell a táskájában cipelnie, ami a másnapi felkészüléshez szükséges.

Tovább Milyen a jó iskolatáska? - Előzzük meg a hátfájást!

Dr. Bogdán Aurél, ortopédusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bogdán Aurél, ortopédus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.