A gyermekkori gerincferdülés

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A legtöbb oldalirányú gerincferdülés a pubertáskor előtt alakul ki, azaz tíz éves kor körül.

Az egészséges gerincen nincs oldalirányú görbület. A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.

Miért alakul ki a gerincferdülés?

Újszülötteken a gerincoszlop még teljesen egyenes, a természetes görbületek az ülés, állás, mozgás, járás során alakulnak ki. A gyermekek és a felnőttek csont-ízületi rendszere különbözik, mind felépítésben, mind működésben. Ennek oka, hogy a gyermekek csontjai állandó növekedésben vannak és ehhez olyan speciális anatómiai “struktúrákra” van szükség, amelyek felnőttekben nincsenek.

Ha egy fiatal csecsemőt túl hamar “felültetnek”, akkor a gerinc enyhén “púpos” ívben fog meggörbülni. Amikor egy csecsemő feláll és elkezdi megtenni első lépéseit, akkor a medence elkezdi “felvenni” a felnőttkori helyzetet, úgy formálódnak az ízületek (lumbalis lordosis kialakul), hogy a medence feletti gerincszakasz függőleges helyzetbe kerüljön.

A jó testtartást számos tényező befolyásolja, de a legfontosabb a megfelelő izomzat, mely körbeveszi a csontokat, ízületeket. A megfelelő erősségű törzsizomzat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a helyes testtartás kialakuljon. A gerinc egyes görbületeinek aránya bizonyos határokon belül eltérhetnek egymástól, vagyis az egészséges testtartásnak is több típusát különböztethetjük meg.

Rossz testtartásról akkor beszélünk, ha a gyorsan növő gyermek izomzata gyenge ahhoz, hogy megtartsa a gerinc görbületeit, vagyis ekkor alakul ki a háti kyphosis (púpos hát), a has kidülled, a vállak előreesnek. A legkritikusabb időszak a serdülőkor, mivel ekkor a legintenzívebb a gyermek növekedése, 8-12 éves kor között találkozunk a legtöbb gerincferdüléses gyermekkel. Lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a fiúknál, nők esetében gyakorisága eléri a 15 százalékot.

A gerincferdülés típusai

A gerincferdülésnek számos típusát különböztetjük meg, általában “C” vagy “S” alakban görbül a gerinc.

Tudta?

A gondosan kiválasztott iskolatáska segíthet a gerincferdülés kialakulásának megelőzésében! Lásd: Az egészséges iskolatáska

A scoliosis az esetek kilencven százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Ez a típusú gerincferdülés feltételezhetően tartási rendellenesség miatt jön létre, melynek oka a gyenge hátizomzat. Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód (pl. monitorok előtt eltöltött idő) következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével, ezért ezt a formát funkcionális gerincferdülésnek nevezzük.

A gerincferdülés ritkábban jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként, ilyen esetekben strukturális gerincferdülésről beszélünk.

A scoliosis harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. Amennyiben a gerincferdülés előfordulása családi halmozódást mutat a gyermek születésétől fogva szoros ortopédiai nyomon követése javasolt. A gerincferdülés ezen formája szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet három éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.

A gerincferdülés tünetei

A gyerekek többnyire nem panaszkodnak fájdalomra, általában a szüleik vagy a tanáraik veszik észre a hibás tartást. A legtipikusabb tünete az, hogy egyik váll rendszerint feljebb van a másiknál, mivel a vállak és a medence vonalának párhuzama megszűnik.

A gerincferdülés következtében a gerincoszlop és a csigolyák idő előtt elhasználódnak. A fájdalom hosszabb ideig tartó ülő vagy álló helyzet után jelentkezik, és gyakran a csípő- és térdízületre is kihat.

Nagyon súlyos esetben a gerinc görbülete olyan mértékű lehet, hogy a törzs megrövidüléséhez vezet, a mellkas és a hasüreg számára is kevesebb hely jut, és mivel a tüdőnek sincs elegendő helye, légszomj is kialakulhat.

A diagnózisban a röntgenvizsgálat szerepe még mindig uralkodó, de egyes esetekben szükség lehet CT vagy MR vizsgálatra is. Az esetek jelentős részében a növekedés befejeztéig a gerincferdülés mértéke előrehalad, még akár ezt követően is.

Tanácsok szülőknek

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány, a szülők számára is hasznos szempontot, “vizsgálómódszert”, amelyekkel akár hamarabb is felismerhetik a gerincferdülést.

  • Minden gyermeknél érdemes figyelni a testarányokat, a jobb és bal oldal szimmetriáját, a gyermek tartását, mozgását, járását.
  • Külön hangsúlyt kell fektetnünk a mozgásra, megfigyelhetjük hogyan mozognak egy egyes ízületek, pl. a nagyízületek (térd, váll) esetén van-e valami változás a korábbiakhoz képest.
  • Abban az esetben, ha egy ízület “nem működik megfelelően” előbb-utóbb fájdalmat fog panaszolni a gyermek. Ekkor mindenképpen keressünk fel szakembert.
  • A helytelen testtartás esetén rendkívül fontos, hogy ellenőrizzük, a két alsó végtag egyforma hosszú-e.

A gerincferdülés kezelési lehetőségei

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Ebben a szülők, védőnők, pedagógusok mellett legfontosabb szerepe a gyermek-, illetve iskolaorvosnak van.

A gerincferdülés kezelésében alkalmazott módszer kiválasztása a görbület mértékétől függ. A gyermekkori gerincferdülés terápiájának célja, hogy a görbülés fokozódását megakadályozzák és korrigálják az erős görbületet.

A ferdülés mértékét fokokban fejezi ki a szaknyelv.

  1. Húsz foknál kisebb görbület esetén elegendő a gyógytorna. A speciális gyógytorna célja a hátizomzat erősítése. A tornagyakorlatokat gyógytornászok, ortopéd szakorvosok oktatják, az arra kialakított speciális intézményekben. A fogalakozások hetente legalább két-három alkalommal szükségesek, de emellett otthon is elengedhetetlen a napi rendszerességű testgyakorlás. A speciális torna kiegészítésére leginkább az úszás (hátúszás) ajánlott. Kerülni kell azonban az ízületeket megterhelő sportokat (pl. futás).
  2. Húsz fok feletti görbület esetén fűző viselése lehet indokolt, manapság már minden igényt kielégítő, higiénikus és esztétikai szempontból is elsőrendű fűzők állnak rendelkezésre.
  3. A negyvenöt fokot elérő gerincgörbület esetén a műtét már szinte elkerülhetetlen. A beavatkozás lényege a csigolyák közötti ízületek elmerevítése oly módon, hogy a görbület mérséklődjék.

Ha már gyermek- vagy fiatalkorban megkezdik a gerincferdülés következetes kezelését, a gerincferdülés többnyire jól kezelhető. Fontos a rendszeres kontroll vizsgálat és kezelés előírásszerű folytatása.

A leggyakoribb panaszok a gyermekortopédiai szakrendelésen

A mozgásszegény életmód, az izmok egyirányú terhelése, a félvállon hordott, nehéz iskolatáska vagy csak egyszerűen az akarat hiánya tartászavart és deformációt okozhat a gyerekek körében. Érdemes megelőzni a fájdalmas tünetek jelentkezését. A leggyakoribb ortopédiai panaszokról bővebben

Dr. Vas Felícia Emese gyermekgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Felhasznált irodalom:
Trobisch P, Suess O, Schwab F. Idiopathic scoliosis. Dtsch Arztebl Int. 2010;107(49):875-884. doi:10.3238/arztebl.2010.0875
Calloni SF, Huisman TA, Poretti A, Soares BP. Back pain and scoliosis in children: When to image, what to consider. Neuroradiol J. 2017;30(5):393-404. doi:10.1177/1971400917697503
Maródi László: Gyermekgyógyászat (4. kiadás). Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2013.
Kuznia AL, Hernandez AK, Lee LU. Adolescent Idiopathic Scoliosis: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 2020;101(1):19-23.

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.