• A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy tanulmány szerint az elsőszülöttek általában jobb eredményt érnek el az IQ teszteken, mint a testvéreik. A Science című magazinban megjelent tanulmány szerint átlagosan két pont eltérés tapasztalható az elsőszülöttek és az idősebb testvérrel együtt élők IQ teszteredménye között.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A kísérletben mintegy 244 ezer norvég tinédzser vett részt. A 18-19 évesek az intelligenciatesztet a norvég hadsereg felvételi tesztjének részeként írták meg. A kutatók mindenkiről feljegyezték, hogy van-e idősebb testvére, beleértve a halva született, illetve a gyermekkorban elhalálozottakat is.

    Az elsőszülötteknek átlagos IQ eredményük volt, ami picivel magasabb, mint a másodszülötteké. Hasonló volt az eredmény a másod és harmadszülöttek esetében is.

    Hirdetések

    A születési sorrend azonban nem az egyedüli befolyásoló tényező. Azok ugyanis, akiknek az idősebb testvére meghalt, ugyanolyan jó eredményt értek el, mint az elsőszülöttek. Ezek szerint a biológiai születési sorrend (mely a család összes gyermekét jelenti, beleértve az elhalálozottakat is) és a szociális születési sorrend (amely a család élő gyermekeit számítja) egyformán fontos a gyermekek IQ eredményét illetően.

    Befolyásoló tényező lehet még a szülők iskolázottsága, az anya életkora a szülésnél, illetve a gyermek születési súlya is.

    Idősebb gyerekeknél alakul ki a különbség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Érdekes lehet viszont az a felmérés, mely a 12 év alattiak intelligenciaszintjét vizsgálta. Ebből az derült ki, hogy ebben az életkorban a fiatalabb gyerekek jobban teljesítenek, mint bátyáik és nővéreik.

    Ennek hátterében az állhat, hogy mivel a fiatalabb testvér nyelvileg és intellektuálisan is kevésbé érett, "lehúzza" a nagyobb teljesítményét, míg a nagyobb gyermek minden szempontból hozzájárul a másodszülött fejlődéséhez.

    Idővel az idősebb gyermek intelligenciaszintje hirtelen magasabb lesz, talán annak köszönhetően, hogy a kisebbnek egyfajta "oktatójává" válik - állítja Frank Sulloway, a Berkeley Egyetem orvosa, aki szerint még további kutatásokra van szükség, hogy pontos magyarázatot kapjunk a kísérlet eredményeire.

    A téma cikkei

    3/1 A szoptatás és az IQ
    3/2 A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?
    3/3 Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

    (WEBBeteg - CS. K., fordító)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Táplálkozással is támogatható az intelligencia!

    A gyulladásos állapot rontja az immunrendszer működését, az immunrendszer erőssége viszont kapcsolatban áll az intelligenciával. Így ha az immunrendszerben hosszan tartó gyulladásos állapot áll fenn, az intelligenciaszint is csökkenni fog. A gyulladáscsökkentő étrendnek fontos szerepe van, gyerekkorban az intelligenciaszint az immunrendszer szabályozásával akár még növelhető is.

    Az immunrendszer és az intelligencia összefüggése!

    Az immunrendszernek elsődleges szerepe van abban, hogy milyen lesz a gyerek agyfejlődése. A hosszan tartó stresszállapot gyengíti az immunrendszert, ezért a szülőnek segítenie kell a gyereket az iskolai konfliktusok feldolgozásában.

    Hagyjuk álmodozni a gyereket!

    A gyerekek álmodozása, esetleg bambulása is hasznos lehet. Nem is gondolnánk, hogy ilyenkor az intelligenciájuk is fejlődik.

    Fejlesztő játékokkal a gyerek intelligenciája is fejlődik!

    A mostanában egyre több gyereket rabul ejtő cyber világból nehezen lehet kiszakítani a gyerekeket. A fejlesztő játékokkal, mint például a csillámtetoválással valós élményt szerezhet a gyerek, ami a kézügyessége fejlesztése mellett számos más területen is előnyére válik majd.

    Az irányított tanulás gátolja a gyerekek kreativitásának a fejlődését!

    A gyerekek kíváncsiságát kell felkelteni, és hagyni, hogy kreatívan maguk megoldják a feladatot. A kreativitás ugyanis a gyerekek intelligenciáját is fejleszti.

    Az irányított tanulás gátolja a gyerekek kreativitásának a fejlődését!

    A gyerekek kíváncsiságát kell felkelteni, és hagyni, hogy kreatívan maguk megoldják a feladatot. A kreativitás ugyanis a gyerekek intelligenciáját is fejleszti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA