A gyermekek réme, mégis szükséges: az orrszívók típusai és használatuk

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

Orrszívóra minden kisgyermekes családban szükség van. Sokan drasztikus megoldásnak tartják a használatát, holott sokkal nagyobb baj történhet, ha nem fordítunk elég figyelmet az orrjáratok tisztaságára.

A gyermekek gyakran náthásak, és ilyenkor bizony ugyanúgy felgyűlik az orrváladék, mint a későbbi életkorokban. Csakhogy orrot fújni még nem tudnak...

Jó tudni azt is, hogy a csecsemők még nem tudnak a szájukon át lélegezni, csak orron keresztül. Ugyanakkor a pici gyermekek kezdeti orrfúvása nem elég hatékony. Márpedig a pangó orrváladék számos probléma forrása lehet: a gátolt légzésen túl elősegíti a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut kialakulását, és megnehezíti a gyógyulást.

Bővebben Milyen szövődményekhez vezethet a kezeletlen orrdugulás?

A váladék hatékony eltávolítására megoldás az orrszívó. Ma már olyan sokféle kapható, hogy a választás nehéz lehet egy kezdő szülőnek. Íme, egy kis segítség.

Kézi ballonos orrszívó

Ez talán a legrégibb típus: egy kis kézi ballon orrillesztékkel. A ballont összenyomva helyezzük az orrba az eszközt, majd felengedve a ballont szívóhatás lép fel. Előnye, hogy hang nélkül működik, így mindenhová magunkkal vihető, és a gyermek számára sem annyira ijesztő. Hátránya, hogy kevésbé hatékony, mint a többi típus.

Orrszívó porszívó

A porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó üveg és műanyag változatban is létezik. Mindegyiknél van egy orrhoz illeszthető vég, az eszköz másik vége pedig a porszívóhoz illeszkedik, ami a szívóhatást adja. Előnye a hatékony működés. Hátránya a nagy hang, ami megijesztheti a gyermeket. Nehézkes a használata, hiszen elő kell venni a porszívót, bevinni a szobába. Viszonylag könnyen tisztítható, de az üvegnél vigyázni kell, hogy el ne törjön, vagy ki ne csorbuljon.

Csapra szerelhető orrszívó

Itt a szívóhatást a vízcsapból kifolyó víz által keltett légáramlás biztosítja. Előnye, hogy alaposan tudunk vele orrot tisztítani, szívóereje szabályozható a vízcsap megnyitásával. Üvegből készül, így vigyázni kell a használatakor.

Az olívás kialakítású orrszívó véget válasszuk, mert az kevésbé sérülékeny, így a tiltakozó gyermek orrát sem sérthetjük meg vele. Nagyon könnyű tisztán tartani, a hangja nem zavarja a gyermeket. Hátránya a helyhez kötöttség, és az, hogy nem igazán víztakarékos eszköz.

Elektromos orrszívó

Elemmel működő eszköz, az orrilleszték puha műanyagból készül, a szívóhatást az elektromossággal működtetett kis szívómotor adja. Több változata létezik. A mellszívók egyes típusai is átalakíthatóak orrszívóvá. Praktikusak a kis, elemmel működtethető elemes kézi készülékek. Ezek előnyei a halk működés és a könnyű tisztíthatóság. Megfelelő elemerősség és szívási technika mellett a szívóhatásuk jónak mondható. Hátránya az elem merülése miatti csökkenő hatásfok.

Szájjal szívható orrszívó

Elég bizarrul hangzik, de nem arról van szó, hogy a szülő közvetlen kapcsolatba kerül a gyermek orrváladékával. A szívóerőt a szülő szabályozza. Előnye, hogy mindenhová magával viheti.

Jó tanácsok

Fontos elmondani, hogy az orrszívásnál a hatékonyság érdekében mindig be kell fogni a másik orrlyukat. Ha nagyon tapadós az orrváladék, érdemes fiziológiás sót tartalmazó készítménnyel ezt feloldani, ezután jön az orrszívás. Az orrszívás után, a nyálkahártya duzzanatát csökkentő készítményt javaslunk.

A gyakoriság tekintetében az az irányadó, hogy amikor mi kifújnánk az orrunkat, a gyermek orrából is távolítsuk el a váladékot. Amikor már életkora alkalmassá teszi erre, tanítsuk meg a hatékony orrfúvásra. Megfelelő orrhigénével sok betegséget megelőzhetünk.

Ez is érdekelheti Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.