Csecsemőtáplálás és ételallergia

Dr. Csáki Csilla
szerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - WEBBeteg
frissítve:

A baba kizárólagos anyatejes táplálása védelmet nyújt számára az allergiás betegségekkel szemben. A kizárólagos szoptatás alatt minimális az idegen allergén fehérjék bejutása a szervezetbe, az anyatej számos, az immunrendszer érését befolyásoló anyagot tartalmaz, és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását.

Meddig tartson a baba kizárólagos szoptatása?

A WHO 2001-es ajánlása alapján a gyermekorvosok, védőnők a legtöbb országban a csecsemő betöltött 6 hónapos koráig tartó, kizárólagos szoptatását javasolják. Sok szakember allergiára hajlamos babáknál bizonyos élelmiszerek, pl. tej, liszt, tojás bevezetését egészen 1 éves korig vagy tovább is késlelteti.

A legújabb tudományos vizsgálatok szerint nem igazolható sem a késleltetve, jóval 6 hónapos kor után kezdett hozzátáplálás, sem bizonyos konkrét élelmiszerek (pl. tej, tojás) kerülésének allergiát megelőző hatása. A vizsgálatok eredménye pont ellenkezőleg, arra utal, hogy a hozzátáplálás túl késői elkezdése éppúgy fokozza a táplálékallergia esélyét, mint a túl korai.

Ezekkel a legújabb eredményekkel összhangban az Európai Gyermek Táplálkozástudományi Társaság (ESPHAN) legújabb, 2009-es ajánlása szerint kizárólagos szoptatás javasolható közel 6 hónapos korig, azzal a megjegyzéssel, hogy célszerű a hozzátáplálást nem korábban, mint 4 hónapos korban és nem később, mint 6 hónapos korban elkezdeni - ideálisan 17-26 hetes kor között.

Hogyan magyarázható ez a látszólagos ellentmondás?

Ételallergia annyit jelent, hogy a szervezet a szokványos élelmiszerek elfogyasztásakor is úgy reagál, mintha számára káros, idegen anyag jutott volna be, és védekező, vagyis immunreakciót produkál. Ahhoz, hogy ez az immunreakció ne alakulhasson ki, meg kell tanítanunk, hozzá kell szoktatnunk a bélcsatornánkat és immunrendszerünket az egyes tápanyagokhoz.

Ennek a tanulásnak is van egy optimális időszaka, amikor a legjobb eséllyel alakul ki tolerancia, elfogadás az adott táplálékfehérjével szemben. Ez a tolerancia ablak a csecsemő bélcsatornájának immunrendszere esetében valahol a 17-26. élethetek között, tehát a 4. hónaptól kezdődően 6-7 hónapos korig tart.

Ezt olvasta már? Ételallergia már csecsemőkorban is

Mikor kezdjük a hozzátáplálást és mi legyen a kizárólagos szoptatással?

A legújabb javaslatok szerint el kell kezdeni a hozzátáplálást legkésőbb a baba 26 hetes koráig, de ez még inkább kóstoltatás legyen és nem célszerű azonnal teljes szoptatást kiváltani! A szoptatás megtartása, a hozzátáplálás elkezdése mellett, gátolja az allergiás folyamatokat, az anyatejben levő számos immunológiailag aktív anyag hatásán keresztül.

Mivel kezdjük a hozzátáplálást?

Kezdhetjük azzal, amivel eddig is kezdtük, gyümölccsel, zöldséggel, gabonapéppel.

Mi a helyzet a gluténnel?

Napi kb. 100 mg glutén bevezetése szükségesnek látszik a lisztérzékenység (cöliákia) megelőzése céljából, szintén a 17-26. héttől kezdődően. A magyar védőnői ajánlás az egyszerű és olcsó beszerzés miatt naponta fél db vagy kétnaponta egy db háztartási keksz adását javasolja kezdetként, lefejt anyatejben vagy tápszerben pépesítve.

A háztartási keksztől sok anyuka ódzkodik, a hozzáadott cukor, adalékanyagok miatt, ők nyugodtan kezdhetnek lefejt anyatejben elkevert 2-3 mokkáskanálnyi búzapehellyel, zabpehellyel vagy tönkölypehellyel.

Mikor kaphat a baba tejterméket, ill. tehéntejet?

A tejtermékek bevezetésére vonatkozó jelenlegi magyar ajánlás a 9-10 hónapos kort javasolja, de nem bizonyított, hogy ennek bármilyen előnye lenne a 6-7 hónappal szemben. A tehéntej halasztása 1 éves korig, illetve egyes ajánlások szerint akár 3 éves korig nem az allergia megelőzést szolgálja, hanem azon a régóta ismert megfigyelésen alapszik, hogy a natúr tehéntej a csecsemő szervezetét túlterheli zsírral és fehérjével, viszont igen alacsony a szénhidrát- és ásványianyag-, vas-, vitamintartalma.

A tehéntej helyett ajánlott tejalapú tápszerek, ill. az 1 éves kortól javasolt „babatejek” gyártásakor, az alapul szolgáló tejport dúsítják a baba igényeinek megfelelően, de az allergén tejfehérjét ezek teljes egészében tartalmazzák, tehát tudnunk kell, hogy allergia tekintetében tejterméknek számítanak.

Érdemes-e hypoallergén (HA) tápszert adni allergiamegelőzés céljából a babának?

A HA-tápszerek a tejfehérjét részlegesen lebontott formában tartalmazzák, tehát elvileg csökkentik a tejallergia kialakulásának a veszélyét. Klinikai vizsgálatok alapján az allergiára hajlamos csecsemőknél a HA tápszerek valóban csökkentik a korai csecsemőkori ekcémás tünetek gyakoriságát, de 2 éves korra ezek az előnyök megszűnnek és későbbi hatásuk allergia megelőzés szempontjából nem jelentős.

Allergiás szülők kisbabájánál tehát lehet némi előnye a hypoallergén tápszer adásának, de a HA tápszerek rutinszerű adása egészséges csecsemőknek anyatej pótlásaként, allergia megelőzése céljából nem tűnik indokoltnak.

Tovább A csecsemőtáplálásról

A téma cikkei
4/1 A csecsemőtáplálásról
4/2 Csecsemőtáplálás és ételallergia
4/3 Csecsemőtáplálás és táplálékintolerancia
4/4 Szoptatós anyuka táplálkozásának szabályai

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus; gyerek-allergia.hu
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.