• A sírós babák túl korán kapnak szilárd ételt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A csikorgó kereket tényleg megolajozzák, vagyis ebben az esetben rizspelyhet kap: egy friss tanulmány szerint a sírós csecsemőknek korábban vezetik be a szilárd táplálékot, mint a nyugodt babáknak.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A Pediatrics január 10-i számában megjelent tanulmány szerzői szerint ez azért baj, mert a szilárd ételek és gyümölcslevek korai bevezetése kalóriát ad a csecsemő étrendjéhez. Korábbi kutatások ezt a többlet kalóriát a nagyobb testsúllyal és magasabb testtömeg-indexszel hozták összefüggésbe.

    A szabványosított növekedési görbék alapján az új tanulmány kimutatta, hogy a 9 hónapos csecsemők egyharmada, valamint a kétévesek egyharmada túlsúlyos a testmagasságához viszonyítva. Annak ellenére, hogy a csecsemőknek a túlélés érdekében hízniuk kell, és nem szabad diétáztatni őket, az orvosokat egyre inkább aggasztják a korai egészségtelen szokások, amelyek egész életükben végigkísérhetik a gyerekeket.

    Hirdetések

    Tévhitek


    Sok kismama él abban a tévhitben, hogy ha annak idején az édesanyja, nagymamája nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem sikerülhet. A családtagok pedig gyakran még meg is erősítik ezt a meggyőződést. Valójában csupán a nők elenyészően kis hányada nem képes szoptatni (például anatómiai okok miatt). 
    Egy másik elterjedt tévhit, hogy a kismellű, fiús alkatú kismamák képtelenek a baba számára megfelelő mennyiségű tej előállítására. Valójában azonban az emlőn belül az emlőmirigyek mérete (ezek felelősek a tej termeléséért) közel sem olyan változatos, mint a zsírszövet mennyisége.
    A szoptatásról>>

    Az édesanyák az anyatej mellett egyértelműen sokkal többet adnak enni a gyerekeknek, pedig az első három hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás ajánlott  – állítja a tanulmány szerzője, Barbara Goldman, az Észak-Karolinai Egyetem Frank Porter Graham Gyermekfejlődés-kutató Intézetének pszichológusa.  Az is kiderült, hogy még ha nem is táplálnak anyatejjel, hanem tápszert adnak a csecsemőnek, a tápszer mellett már nagyon korán adnak valami mást is.

    A kutatók észak-karolinai alacsony jövedelmű családokra összpontosítottak a tanulmány során. Annak ellenére, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint a csecsemőket legalább négy hónapos korukig, lehetőleg egészen hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel kell táplálni, a vizsgált észak-karolinai mintában már az egyhónapos csecsemők 20 százaléka evett szilárd ételt vagy gyümölcsleveket. Három hónapos korra a gyerekek 70 százaléka evett valami mást is az anyatej illetve a tápszer mellett.

    Goldman úgy véli, az emberek valószínűleg nem értik meg, hogyan működik valójában a csecsemők emésztőrendszere. Nem fogadják el, hogy nem alkalmas szilárd táplálék feldolgozására.

    Az eredmények azt mutatták, hogy a sokat síró csecsemők kaptak a legnagyobb valószínűséggel életkoruknak nem megfelelő táplálékot. A gyermeküket sírósnak leíró édesanyák közel kétszer nagyobb valószínűséggel adtak szilárd táplálékot, mint azok az anyák, akik nyugodtnak írták le gyermeküket.

    A maguk is elhízott édesanyák is több szilárd táplálékot adtak csecsemőjüknek. A depresszió jeleit mutató édesanyák azonban gyermeküknek több gyümölcslevet adtak. A szakértő szerint az a legnagyobb baj, hogy ezzel már korán megtanítják a gyerekeknek, hogy ha valami baj van, fogyasszanak valami édeset.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Goldman szerint az a legfontosabb, hogy népszerűsítsük az anyatejes táplálást, és tudatosítsuk, hogy a csecsemőknek nincs szükségük szilárd táplálékra. Lehet, hogy nehéz, de a sírós gyerekeket inkább el kellene ringatni, vagy el kellene vinni sétálni ahelyett, hogy gyümölcslevekkel és más ételekkel tömnék.

    (Forrás: Medipress.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    A hatékony szoptatás feltételei

    A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek a csecsemőjük számára elegendő anyatejet termelni. Annak eldöntésére, hogy a szopott mennyiség megfelelő-e, a mérleg csak részben ad támpontot.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA