• Hogyan károsítja a COPD a szívet?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amennyiben Ön is krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenved, akkor fokozott a kockázata egyéb betegségek, mint például csontritkulás, gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD), cukorbetegség és különböző szívbetegségek kialakulásának.

    Egyes időszakokban a COPD-s betegek sokkal veszélyeztetettebbek szívrohamra vagy stroke-ra, mint mások.  Ezek azok a napok, vagy hetek, melyek a tünetek olyan súlyos fellángolását követik, hogy előfordulhat, kórházi kezelésre van szükség.

    Hirdetések

    Az exacerbatió ( a tünetek hirtelen súlyosbodása)gyakran az élet természetes velejárója, ha Önnek súlyos COPD-je van. Legyen szó akár légszennyezettségről, megfázásról, vagy más egyéb tüdőfertőzésről, mely kiváltja ezeket az exacerbatiókat, veszélyes szintre növelheti a köhögést vagy légszomjat.

    Szakértők szerint a betegek háromnegyede legalább évente egyszer tapasztalja ezt, s még ha sikeresen át is vészelik, vagy a tünetek gyorsan múlnak, akkor is hónapokba telhet, míg a korábbi életminőséghez visszatérnek.
    Általában, a gyakoribb exacerbatiót tapasztaló betegre jellemző a gyengébb légzésfunkció, csökkent aktivitás, fokozott gyulladás és magasabb halálozási arány.

    Mi okozza az exacerbatiót?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tünetek fellángolását általában vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, különösen a dohányosoknál, akiknél fokozott a fertőzés kockázata. A COPD kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve az inhalációs szteroidokat is, növelik a tüdőgyulladás kockázatát, ami exacerbatióhoz vezethet. Ezért is fontos a gyógyszerek alkalmazásánál a lehetséges előnyök mellett a kockázatok mérlegelése is, ám a nem megfelelő gyógyszerhasználat maga is eredményezheti a tünetek hirtelen fellángolását.

    Az exacerbatiók mintegy harmadának nincs nyilvánvaló, egyértelmű kiváltó oka. Lehet környezeti hatás, vagy a gyógyszerszedés abbahagyása, vagy esetenként valamilyen szívbetegség ami kiváltja.

    A COPD-vel kapcsolatos exacerbatiók kockázatának csökkentésére a betegeket általában oxigénnel, béta-agonista gyógyszerekkel, antibiotikumokkal és időnként szteroid gyulladáscsökkentőkkel kezelik.

    Hogyan befolyásolja a szív egészségét a COPD?

    Minden COPD beteg veszélyeztetett szívbetegségekre, és körülbelül 30 százalékuk szív-és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Azoknál, akik exacerbatiókat tapasztalnak, nagyobb a valószínűsége a szívbetegség kialakulásának a tünetek fellángolása után.

    Egy 2009-ben készült tanulmány szerint az exacerbatiót követő 1-5 napon belül 2.7 –szeres a szívroham kockázata, és 1.26-szorosa a stroke kockázata a tünetek súlyosbodását követő 49 nap után. Emellett azt is megállapították, hogy azoknál a COPD betegeknél, akiknek magas a C-reaktív protein szintjük (egy fehérje a vérben, mely mennyisége gyulladás hatására nő), majdnem kétszer nagyobb a szív-és érrendszeri betegségekben, vagy rákban való elhalálozás kockázata, mint az alacsony C-reaktív proteinnel rendelkező betegeknél. 

    Közös kockázati tényező a COPD és a szívbetegségek esetén a dohányzás. Egy másik valószínű oka a krónikus gyulladásnak az erek károsodása.

    A gyógyszerek is szerepet játszanak?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fellángolásokra alkalmazott gyógyszerek, mint például az inhalációs béta-agonisták is negatívan befolyásolhatják a szívműködést. Ezek ugyanis megnövelik a szívfrekvenciát, mely hatására a szívnek keményebben kell dolgozni, s ez növeli a ritmuszavar, szabálytalan pulzusszám kialakulását, illetve emelheti a vérnyomást.

    Nincs garantált módja az exacerbatiók elkerülésének, de számos módon megelőzhetők, s ezáltal a szívroham kockázata is csökkenthető.Használjon hosszú hatású hörgtágítókat inhalációs kortikoszteroidokkal kombinálva, és antikolinerg szereket, melyek pihentetik, megnyugtatják a légutakat, csökkentik az exacerbatiókat. Ezek kombinációjával 60 százalékkal csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát.

    Ezen felül alapvető óvintézkedések betartásával csökkentheti a légúti fertőzések, így az exacerbatiók kockázatát is. Rendszeresen mosson kezet, nyilvános helyen ne piszkálja az arcát a kezével, és ne feledje beoltatni magát influenza ellen!

    Mindemellett fontos a rendszeres testedzés, a főként növény-alapú étrend, és a rendszeres szűrésekre járás, hogy megbizonyosodjon arról, vérnyomása és koleszterinszintje rendben van. Egészséges életmóddal sokáig megelőzheti az egészségügyi problémákat!
     

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: health.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Colitis ulcerosa

    Dr. Zsuga Judit

    Figyeljen a tünetekre, és szükség esetén forduljon orvoshoz!

    Gyermekkori ágybavizelés

    Dr. Lesznyák Judit

    Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, emiatt halogatják a segítségkérést. (x)

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes...

    A dohányos köhögést komolyan kell venni!

    A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus...

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási...

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak...

    A légúti szűkület okai

    A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik, és minél több doboz cigarettát szív el...

    A prosztatadaganatok szövettani típusai

    A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, kockázata az életkor...

    Mi mozgatja a szado-mazochistákat?

    A perverzió alapját képező aktivitás-passzivitás ellentét a normál szexuális élet általános jellemzőihez is hozzátartozhat, ám ebben...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.