A nők tüdejét jobban veszélyezteti a cigarettázás

MTI
megjelent:

A nők esendőbbek a dohányfüst káros hatásaival szemben, amiben anatómiai és hormonális hatások játszhatnak szerepet - állapították meg amerikai kutatók.

A dohányzó nőknél korábban jelentkezik tüdőkárosodás, mint a férfiaknál, ráadásul kevesebb cigaretta vált ki ugyanolyan mértékű negatív hatást. Inga-Cecilie Soerheim hétfőn ismertette kutatási eredményeiket az Amerikai Mellkas Társaság San Diegó-i konferenciáján.

Soerheim kutatócsoportja Norvégiában vizsgált 954 krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élő embert. A betegségnél - amely világszerte mintegy 210 millió embert érint - a légutak beszűkülnek, a tüdő teljesítménye jelentősen leromlik. Sokszor a COPD a páciens halálával végződik.

Hormonok és szűkebb légutak

A tanulmányban résztvevők mindegyike aktív vagy korábbi dohányos volt, 60 százalékuk férfi, 40 százalékuk nő. A teljes átlagot tekintve a két csoportban hasonló tüdőkárosodásokat találtak. A 60 évnél fiatalabbak és az enyhébb dohányosok között azonban a nőknél súlyosabb betegséget és rosszabb tüdőfunkciót állapítottak meg a kutatók, mint a férfiaknál.

Soerheim úgy véli, a nemi különbségek az anatómiához kapcsolódhatnak: a nőknek szűkebbek a légútjai, ezen túlmenően pedig a hormonok is szerepet játszanak. A keveset dohányzó, naponta pár szál cigarettát elszívó nők felénél is súlyos COPD-t talált Soerheim csapata.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.