• Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a cigarettát?

    WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90% azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. Ez a magas arány annak ellenére sem csökken, hogy a COPD kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető a dohányzás. A tünetek enyhítése érdekében ezért a leszokás lenne a legjobb döntés minden beteg részéről.

    Többen érintettek, mint gondolnánk

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világszerte 210 millió beteget érint, és a WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően meghaladja a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül harmada kerül ellátásra. 

    A dohányzás az alkohol mellett köztudottan világszerte a legelterjedtebb függőséget okozó, egészségkárosító tényező. Szinte minden szervrendszerünk fejődésére és működésére kihat, különösképpen a tüdőre, valamint a szív- és érrendszerre.  Egészségkárosító hatásai közismertek, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) okozó és daganatkeltő hatás, vagy az érelmeszesedést gyorsító, a szív oxigén ellátását rontó hatások.

    Bővebben a COPD-ről Nem csak a dohányzás okozhat krónikus bronchitist

    Mégis, a rászokás időszakában, mely leggyakrabban a kamaszkorra, ritkábban fiatal felnőtt korra tehető, ezek az ismeretek önmagukban nem bírnak valódi elrettentő hatással. Egy fiatal számára a beláthatatlanul távolinak vagy elkerülhetőnek gondolt ártalmas hatások a rászokás időszakában nem mutatkoznak valódi, közvetlen veszélynek a korcsoportra jellemző csoporthoz tartozási, szociális nyomáshoz képest. Mindezek ellenére több európai országban - jellemzően a skandináv régióban - igen nagy eredményeket értek el társadalmi szinten a dohányzásra való rászokás megelőzése területén.

    Teszt Dohányzik? Mérje fel egyéni állapotát tesztünkkel

    Hirdetések

    A függőség leküzdése nem egyszerű, de lehetséges

    A hozzászokás a dohányzás esetében testi és lelki tényezőkből egyaránt adódik. A leszokás megkezdéséhez megfelelő motivációra (indítékra) van szükség, hiszen a leszokás folyamata ritkán egyszerű. Többnyire feszültséggel, esetleg testi tünetekkel jár, melyek elviselésében sokat segít, ha a leszokni vágyó, amikor késztetést érez, hogy újra rágyújtson, azonnal képes visszagondolni az eredeti okra, amiért a leszokást tűzte ki célul.

    Ezek az okok rendkívül összetettek lehetnek. Leggyakrabban már kialakult, dohányzással összefüggő tünetek (pl. nehézlégzés, köhögés) vagy ezek megelőzése. Azonban sokszor a legkülönfélébb okok miatt kerül sor a dohányzásról való leszokásra, például ha az új partnere nem dohányzik, és rosszul viseli a dohányfüstöt, esetleg a dohánytermékek drágulása, vagy egyszerűen csak „virtus”, hogy képes a páciens megszabadulni függőségétől.

    Tippek, hogy könnyebb legyen végleg megszabadulni a cigarettától

    Amennyiben az első lépést sikerül megtenni, ami az erős elhatározás a függőségtől való megszabadulásra, érdemes kijelölni egy konkrét napot, amikorra az utolsó cigaretta elszívását tervezzük. Ezt nevezhetjük nulladik napnak, ahonnan számítva minden egyes dohányzásmentes nap megerősítést jelent, hogy képesek vagyunk az elhagyására.

    Tapasztalatok alapján az elszívott cigaretták számának fokozatos csökkentése nem szokott tartós eredményt hozni, általában csak néhány hétig működik és a cigaretta utáni sóvárgás közben folyamatosan fennmarad, így végül a leszokási kísérlet kudarcba fullad. Természetesen amennyiben nem sikerül elég erős elhatározásra jutni, a cigaretták számának csökkentése is hozzájárul némileg az egészségkárosodás mértékének csökkentéséhez.

    Milyen külső segítségek állnak rendelkezésére a dohányzásról leszokni vágyóknak?

    Le kell szögezni, hogy a leszokás folyamatában az első és elengedhetetlenül fontos tényező, hogy erős elhatározásunk legyen, hiszen ezt semmiféle külső segítség helyettesíteni nem tudja. A támogatás módszere több típusú lehet:

    Kémiai típusú segítség

    • nikotin tapasz: a tapaszok és rágógumik segíthetnek azoknak a tüneteknek a csökkentésében, amelyek kifejezetten a nikotinhiányból származnak, illetve a rágógumi önmagában pótszert jelenthet akkor, amikor erős kényszert érzünk a rágyújtásra, azonban erős dohányosoknál sokszor nem eredményezi a sóvárgás jelentős csökkenését.
    • gyógyszer: az előzőnél komolyabb segítség lehet a központi idegrendszerben ható, a dohányzás utáni vágyat csökkentő készítmények használata, melyeknek azonban lehetnek enyhe (pl. hányinger, émelygés) vagy súlyosabb (pl. álmatlanság, hallucinációk) mellékhatásai. Ezért az ilyen gyógyszerek receptkötelesek, csak orvosi tanácsra és felügyelet mellett vehetők igénybe. Hatékonyságuk a nikotinpótláshoz képest jelentősen nagyobb.
    • e-cigaretta: az egyre elterjedtebb elektromos cigaretták azoknak a dohányosoknak javasoltak, akik a rituálé, a mozdulat rabjai, és akiknek a megszokott „cigarettaszünet” fenntartása a dohányzás elhagyása után fontos. Az elektromos cigaretták sem teljesen ártalmatlanok, ártalmasságuk függ a különböző vásárolható patronok összetételétől, de összességében kijelenthető, hogy sokkal kevésbé egészségkárosítóak, mint a dohánytermékek. 

    Pszichológiai típusú segítség

    • kognitív módszerek,
    • viselkedésterápia,
    • csoportfoglalkozások,
    • önsegítő csoportok

    A pszichológiai segítségnyújtás legelterjedtebb formái a hozzászokási problémák kezelésében a csoportos foglalkozások, melyek hazánkban minden nagyobb városban elérhetőek és hatékonyságuk azon alapul, hogy a csoportra rendszeresen járók közös célja a csoport megtartó erejével fenntartja és erősíti a leszokásra irányuló elhatározást és kitartást elhatározásunk mellett. Ezen kívül egyéni foglalkozások is segíthetnek abba, hogy személyre szabottan, a terapeutával közösen kialakítsanak olyan új viselkedési formákat, gyakorlatokat, melyek megkönnyítik a függőségtől való megszabadulást.

    A csoportos foglalkozások helyszíne és időpontja hazánkban az interneten könnyen megtalálható.

    Amennyiben Ön erősen elhatározta, hogy meg akar szabadulni a dohányzástól és önerőből kudarcot vall, ne adja fel, a fenti lehetőségek igénybevételével sokat tehet egészségének megőrzéséért illetve a már a dohányzás miatt kialakult betegségeinek karbantartásáért.

    Segítségre van szüksége? A Kell a dohány? mobil alkalmazás ingyenesen letölthető ide kattintva!

    dr. Gyulai Nóra Forrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    Dr. Vajda Orsolya

    A szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot.

    Élet inkontinenciával

    WEBBeteg - M. J.

    Rendelkezésre állnak olyan terméktípusok, amelyek segítségével teljes élet élhető.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási...

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak...

    A COPD kezelési lehetőségei

    A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség...

    Élet krónikus obstruktív légúti...

    Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba...

    A tüdőbetegségek rehabilitációja

    A rehabilitáció valamilyen állapot és/vagy funkciónak az eredetihez közeli visszaállítását kísérli meg, több szakterület szakemberének...

    A légúti szűkület okai

    A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik, és minél több doboz cigarettát szív el...

    Mit árul el a köhögés jellege?

    A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki...

    Az eddig ismertnél is súlyosabb...

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a...

    Hörghurut - Mi a teendő?

    Az akut hörghurut főleg késő ősszel, télen és kora tavasszal fordul elő. A COPD tünetei is gyakrabban súlyosbodnak ebben az időszakban...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.