• Krónikus bronchitis (COPD)

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2018-01-13 13:20
    A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, napközbeni és esti köhögés?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2018-01-01 03:50
    A tüdőbetegek leggyakoribb problémája a nehéz légzés, így a megfelelő pozíció megtalálására törekednek, még alváskor is. A következőkben néhány tanács, hogy hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a tüdőbeteg.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2017-12-30 19:50
    Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell hagynia.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
    2017-12-28 21:27
    Férjem szinte minden reggel felkelés után elkezd köhögni, és ezt követően nyálszerű folyadékot hányni. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász szakorvosjelölt
    2017-12-03 21:51
    A tüdő funkciójának egyik kiváló és egyszerű vizsgálómódszere a légzésfunkciós vizsgálat, melynek segítségével kimutatható a tüdőszövet károsodása, illetve képes a tüdő-szív működést is nézni, így alkalmazható bizonyos műtéteknél az esetleges kockázatok becslésére.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2017-12-01 13:11
    A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász szakorvos
    2017-11-15 09:41
    A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90% azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. Ez a magas arány annak ellenére sem csökken, hogy a COPD kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető a dohányzás. A tünetek enyhítése érdekében ezért a leszokás lenne a legjobb döntés minden beteg részéről.
    Betegségek megértése
    Tüdőközpont
    2017-11-12 09:41
    Megfázás vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2017-09-21 11:25
    Az emfizéma a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik típusa, mely az alsó légutak, léghólyagocskák visszafordíthatatlan tágulatával jár. A folyamat hátterében falpusztulás áll, melynek számos kiváltó oka lehet: első helyen a dohányzást kell megemlítenünk. A betegek száma egyre nő, de sokan csak későn kerülnek orvoshoz.
    Egészségmegőrzés
    Tüdőközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász
    2017-09-08 07:38
    A WHO halálozási listáján jelenleg a negyedik helyen áll, mégis keveset tudunk róla. Alattomos kór, a tünetek sok esetben csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász a rendszeres szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!