• Lime és sör - Bőrbetegséget okozhat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Újabban mexikói sör-dermatitisznek nevezik azt a bőrproblémát, amelyet a sörök mellé szolgált lime karikák okozhatnak.

    Bizarr bőrbetegségek


    A 7 legbizarrabb bőrbetegség - Megrázó fotókkal! >>

    Dr. Scott Flugman a New York-i Huntington Kórház bőrgyógyász szakorvosa az Archives of Dermatology folyóiratban arról számolt be, hogy a tengerparton sörözők számára a napfürdőzés közben fogyasztott mexikói sörökkel együtt felszolgált citrom vagy lime olyan anyagot tartalmaz, amely bőrelszíneződést provokál, ha nemrég medúza csípte meg a fogyasztót. Ez ugyan még talán nem volna olyan nagy gond önmagában, de akár hónapokig is eltart, amíg az elszíneződés elmúlik.

    Hirdetések

    A bőrre spriccelődött anyag a lime-ból napfény hatására először vörös elszíneződést okoz, majd a vörösség bebarnul - ám egyáltalán nem úgy, ahogy azt a napozók szeretnék, a barnaság távolról sem emlékeztet a napfény barnító hatásának eredményéhez.

    Az UV sugárzás káros hatásai


    Mivel az ember az élete folyamán begyűjtött fényerősség akár 80 százalékát is 18 éves kora előtt kapja, valamint amiatt, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, a dinamikus növekedési állapot miatt érzékenyebb. Éppen ezért rájuk még fokozottabban figyeljünk.
    Az UV sugárzás káros hatásairól bővebben >>

    A barnaság foltokban, gyulladásos jellegű bőrelváltozásokként jelentkezik. A rejtélyes anyag, ami a nappal együtt a bőrpanaszok kiváltó oka a pszoralén, és ilyen reakciót kiváltó mennyiségben egyedül a lime-ban található meg, noha a citromban és más citrusfélékben is jelen van.  A furcsa és kellemetlen bőrtünetek elkerülésének legjobb módszere Dr. Flugman szerint a vegyületnek kitett felületek azonnali lemosása. Ez főleg a világos bőrűek esetében fontos tudnivaló, ugyanis a kreol-, vagy sötétbőrűek esetében a tüneteket okozó pszoralénre adott bőrreakció általában enyhébb. A tünetek persze nem csupán a sörtől alakulhatnak ki. Az elváltozás régóta jól ismert a bőrgyógyászatban, a neve fitofotdermatitisz, és főleg olyan nőknél figyelték meg, akik bergamot tartalmú parfümöt használtak.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

    Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

    Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, kérdezze meg bőrgyógyászát a lehetséges kezelésről, illetve arról, hogyan lehet a hegeket eltüntetni.

    Amikor a viszketés egy figyelmeztető jel

    Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést. Noha legtöbbször ártalmatlan és viszonylag rövid időn belül magától elmúlik (pl. szúnyogcsípés), akár egy háttérben meghúzódó, súlyos betegség jele is lehet. Nem mindig bőrbetegség áll a viszketés hátterében! Cikkünkből megtudhatja, milyen más betegségekre utalhat még a viszketés.

    A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

    Az emberek többségének életében legalább egyszer gondot okoz a bőr gombás megbetegedése. Ha már kialakult a probléma, több lehetőség is kínálkozik a kezelésre, de a kellemetlen tünetek megelőzésére is van lehetőség.

    A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos bizonyítékok?

    Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire minden tudományos megalapozottság nélkül. Arra van bőséges bizonyíték, hogy az iszákosság vagy nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása káros az egészségre és a munkára, azonban vannak olyan adatok is, amelyek szerint a kis mennyiségű ital - például vörösbor - rendszeres fogyasztásának vannak jótékony hatásai. Kevesebbet tudunk a sörről. Az alábbiakban ezt az italt nézzük meg közelebbről a tudományos vizsgálatok szemszögéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA