Lime és sör - Bőrbetegséget okozhat?

Medipress
megjelent:

Újabban mexikói sör-dermatitisznek nevezik azt a bőrproblémát, amelyet a sörök mellé szolgált lime karikák okozhatnak.

Dr. Scott Flugman a New York-i Huntington Kórház bőrgyógyász szakorvosa az Archives of Dermatology folyóiratban arról számolt be, hogy a tengerparton sörözők számára a napfürdőzés közben fogyasztott mexikói sörökkel együtt felszolgált citrom vagy lime olyan anyagot tartalmaz, amely bőrelszíneződést provokál, ha nemrég medúza csípte meg a fogyasztót. Ez ugyan még talán nem volna olyan nagy gond önmagában, de akár hónapokig is eltart, amíg az elszíneződés elmúlik.

A bőrre spriccelődött anyag a lime-ból napfény hatására először vörös elszíneződést okoz, majd a vörösség bebarnul - ám egyáltalán nem úgy, ahogy azt a napozók szeretnék, a barnaság távolról sem emlékeztet a napfény barnító hatásának eredményéhez.

A barnaság foltokban, gyulladásos jellegű bőrelváltozásokként jelentkezik. A rejtélyes anyag, ami a nappal együtt a bőrpanaszok kiváltó oka a pszoralén, és ilyen reakciót kiváltó mennyiségben egyedül a lime-ban található meg, noha a citromban és más citrusfélékben is jelen van.

A furcsa és kellemetlen bőrtünetek elkerülésének legjobb módszere Dr. Flugman szerint a vegyületnek kitett felületek azonnali lemosása. Ez főleg a világos bőrűek esetében fontos tudnivaló, ugyanis a kreol-, vagy sötétbőrűek esetében a tüneteket okozó pszoralénre adott bőrreakció általában enyhébb. A tünetek persze nem csupán a sörtől alakulhatnak ki. Az elváltozás régóta jól ismert a bőrgyógyászatban, a neve fitofotodermatitisz, és főleg olyan nőknél figyelték meg, akik bergamot tartalmú parfümöt használtak.

Bizarr bőrbetegségek
A 7 legbizarrabb bőrbetegség - Megrázó fotókkal

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Pécsi Tudományegyetem
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.