Anyajegyeltávolítás - Érdemes? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Anyajegyszűrésen voltam. A javallat szerint az egyik anyajegyemet el kellene távolítani. Én egy kicsit aggódom, hogy nem azzal okozok-e problémát, ha eltávolíttatom? Tegyük fel, hogy ez az anyajegy most jóindulatú, akkor azzal, hogy leszedetem, nem válhat-e rosszindulatúvá? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Azt pontosan megítélni, hogy az anyajegy jó- vagy rosszindulatú, csak szövettani vizsgálattal lehet.

A dermatoszkópos vizsgálat alapján felmerülhet a rosszindulatúság gyanúja, illetve egyes esetekben, mint például az öné, lehet olyan "gyanús" anyajegy, ami nem tűnik ugyan rosszindulatúnak, de szerkezetéből adódóan valamikor, esetleg évek alatt elfajulhat. Persze ezt biztosan megmondani lehetetlen, de ilyenkor inkább elővigyázatosság miatt szoktak műtétet javasloni.

Ha az ön anyajegye megváltozott, a pigmentációja egyenetlen, aszimmetrikus, az már felveti annak lehetőségét, hogy esetleg ez a jövőben problémát okozhat, és ezt megelőzendő javasolják az eltávolítást. Sokszor még a "békés" anyajegyeket is javasolt eltávolíttatni, ha nyomásnak, dörzsölésnek vannnak kitéve, megsérültek, megváltoztak, stb.

Az, hogy a jóindulatú anyajegy a műtét miatt lenne rosszindulatú, teljes mértékben kizárható. Még a nyári időszak előtt javasolnám önnek a műtét elvégeztetését.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg Orvos válaszol
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A melanoma felismerése és az önvizsgálat fontossága

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.

A melanóma
Önvizsgálat esetén fontos szempontok

A közönséges anyajegy határa éles, az atípusos anyajegy és melanoma esetében az elváltozás határa szabálytalan, elmosódó.

A közönséges anyajegy és a melanoma gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér, az atípusos anyajegy esetében ez nem figyelhető meg, sőt, a ruhával fedett testfelszíneken több van belőlük.

A közönséges anyajegy gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg, az atípusos forma és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Egy beteg esetében a felismerés pillanatában leginkább egy melanomás terület fedezhető fel, közönséges anyajegyből egy személyen általában 10-20 darab, míg atípusos anyajegyek esetében nem ritkán száznál is több elváltozás található.

Olvasson bővebben a melanoma felismeréséről a WEBBetegen

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.