Ausztriában tilos 18 éven aluliaknak a szolárium

Független Hírügynökség
megjelent:

Az osztrák ifjúsági minisztérium közlése szerint szeptember elsejétől lép életbe az új jogszabály, amelynek értelmében csak nagykorú, 18 év feletti emberek szoláriumozhatnak.

Ausztriában tilos lesz szeptembertől szoláriumba járniuk a 18 évnél fiatalabbaknak - jelentette be hétfőn az osztrák ifjúsági minisztérium.

A tiltást a szoláriumok rákkeltő hatásával magyarázták. Több mint kétezer eurós büntetésre számíthatnak azok, akik megszegik ezt az előírást.

A szoláriumról
A szolárium UVA tartományban sugároz, ami ugyanúgy károsítja a bőr mélyebb rétegeit, azok idő előtti öregedését és szárazságát okozva, mint a napból jövő ultraibolya sugárzás hasonló tartománya.
A szolárium hatásai

Az osztrák ifjúsági minisztérium közlése szerint szeptember elsejétől lép életbe az új jogszabály, amelynek értelmében csak nagykorú, 18 év feletti emberek szoláriumozhatnak. Az osztrák parlament novemberben egyhangú döntéssel szavazta meg a tiltást.

Ezzel Franciaország és Németország példáját követték, ahol már korábban megtiltották a fiatalok szoláriumozását - írta az AFP francia hírügynökség. Bőrgyógyászati kutatások szerint 75 százalékkal nő a bőrrák kialakulásának veszélye olyan 35 évnél fiatalabb embereknél, akik rendszeresen szoláriumoznak.

A szabályt megszegő szolárium-üzemeltetők akár 2 180 eurós (577 ezer forint) pénzbüntetésre is számíthatnak - közölte az osztrák ifjúsági minisztérium.

A melanoma
A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyarázunk. Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése.
A melanoma önvizsgálat szempontjai részletesen

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.