A pikkelysömör kezelése

Magyar Dermatológiai Társulat
frissítve:

A tudomány mai állása szerint a pikkelysömör ugyan nem gyógyítható, a megnyilvánulása azonban gyengíthető, a gyulladásos folyamat lassítható. A kezelés célja a tünetmentesség elérése. A tünetmentes időszak betegenként eltérő lehet, de akár a több évet is elérheti komplex kezelés mellett.

A téma cikkei - Pikkelysömör

5/1 A pikkelysömör tünetei
5/2 A pikkelysömör típusai
5/3 A pikkelysömör kezelése
5/4 Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje
5/5 Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

A kirekesztettség érzése miatt a pikkelysömörrel rendelkező betegek sokszor magukba fordulnak, depresszióba esnek, mert nem ismerik a legújabb kezelési lehetőségeket. Az érintettek közül sokan még ma sem tudnak például arról, hogy a hagyományos gyógyszeres és helyi kezelés mellett léteznek olyan fényterápiás és új gyógyszeres eljárások is, amelyek jelentősen javíthatnak életminőségükön.

A pikkelysömör gyógyszeres kezelése

A psoriasisos bőrterületen olyan szalicilsav-tartalmú kenőcsöket alkalmaznak, melyek leoldják a feleslegben képződött szarupikkelyeket. Ezután úgynevezett kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú kenőcsök használatával csökkentik a keratinocyták fokozott szaruképző működését, illetve a helyi gyulladást.

Sajnos ezen szereknek igen gyakoriak a különböző mellékhatásaik. A szteroidos krémek használata után gyorsabb a betegség kiújulása, viszont a dithranol tartalmú szereknek kellemetlen az illatuk és elszínezik a betegek ruháját. Alkalmazhatók még D-vitamin tartalmú kenőcsök is.

A korszerű innovatív gyógyszergyártás eredményeinek köszönhetően ma már rendelkezésre állnak a kenőcsök mellett azok a rendszeresen adható gyógyszerek, melyekkel a betegek életminősége jelentősen javítható.

Az enyhébb, csak kisebb kiterjedésű bőrtünetekkel járó esetek kezelésére újabb hatóanyagokat tartalmazó, viszonylag egyszerűen alkalmazható készítmények állnak rendelkezésre (ezek közé tartoznak a hámsejtek fokozott osztódását vagy az immunsejtek megnövekedett citokintermelését gátló szerek). A készítmények többnyire injekció vagy infúzió formájában juttatandóak a szervezetbe az optimális hatás elérése érdekében.

Egyes betegeknél e betegség gyógyulását elősegíthetik hazánk gyógyvizei is.

Fényterápia

A gyógyszeres kezelésen kívül, illetve ezeket kiegészítve fényterápiás eljárásokat is alkalmaznak, amelyek a rendellenesen osztódó bőrsejtekben és immunsejtekben képesek beindítani a természetes sejthalál (apoptózis) folyamatát, eltávolítva a felesleges bőrsejteket. A számos kezelési mód közül - a kiterjedt pikkelysömör esetében - igen gyakran elsőként választott valamelyik fénykezelési eljárás.

A legtöbb beteg esetében a természetes napsütés is javítja a bőr állapotát pikkersömörben szenvedő betegeknél. A fényterápia (fototerápia) során ez az előnyös hatás a kezelés alapja. A betegek többsége jól reagál a különböző UV kezelésekre (fototerápia). A napfény és az UV sugárzás káros hatásai miatt természetesen óvatosan, a leégést kerülve kell alkalmazni.

Bővebben A pikkelysömör fénykezelése

Biológiai terápia

Amennyiben a hagyományos készítmények kellően nem hatnak, illetve orvosilag nem ajánlottak, közepesen súlyos vagy súlyos psoriasisban a biológiai válaszmódosító szereket önállóan vagy a korábbi kezelésekkel kombináltan alkalmazandók, ugyanis a biológiai terápia eszközei a betegségben központi szerepet betöltő mediátor fehérjéket (citokineket) gátolják.

A súlyosabb bőrtünetekkel, illetve ízületi gyulladással is járó esetekben ún. biológiai válaszmódosító szerekkel az esetek többségében akár a teljes tünetmenetesség is elérhető. Hazánkban 1-5%-ra tehető azoknak az aránya, akiknek a kezelése kifejezetten problémát jelent, mivel nem reagálnak sem a hagyományos, helyi kenőcsös, sem pedig a rendszeres gyógyszeres kezelésekre. A biológiai terápia elsősorban nekik jelenthet segítséget.

A biológiai terápiában használt szerek többségében géntechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák. Ezen új típusú gyógyszerek a betegségben központi szerepet betöltő citokinek gátlásán keresztül fejtik ki a tüneteket enyhítő hatásukat.

A biológiai terápia kéthetente, esetleg hetente a bőr alá fecskendezhető öninjekciós vagy infúziós kezelést jelent, egy szerrel vagy különböző szerek kombinációjával. A kezeléssel a legsúlyosabb pikkelysömörös betegek állapotán sokszor drámai mértékben tudnak javítani.

Bőrgyógyászati biológiai terápiás centrumok Magyarországon

SE Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika Psoriasis Szakrendelés (1085 Budapest, Mária u. 41. Tel: 1/459-1500
Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztálya (1089 Budapest. Üllői út 86. Tel: 1-459-9100)
DEOEC Bőrgyógyászati Klinika Psoriasis Ambulancia (4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. Tel: 52/255-602)
Kaposi Mór Oktató Kórház Bőrgyógyászati Osztály (7400 Kaposvár, Gróf Apponyi A. u. 16. Tel: 82/414-373)
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Bőrgondozó (6000 Kecskemét, Csabai Géza krt. 21. Tel: 76/519-830)
Semmelweis Kórház Rendelőintézet Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (3529 Miskolc, Csabai Kapu 9-11. Tel: 46/555-666)
PTE Bőrgyógyászati és Onkodermatológiai Klinika (7624 Pécs, Kodály Z. u. 20. Tel: 72/535-870)
SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Psoriasis Szakrendelés (6720 Szeged, Korányi fasor 6. Tel: 626545-274)
Vas Megyei Markusovszky Kórház Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (9700 Szombathely, Tel: 94/515-559)

WEBBeteg logó

Források: Magyar Dermatológiai Társulat; WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Tovább Életmódtippek psoriasisos betegek számára

Tovább Érdekességek a pikkelysömör kezeléséről

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.