Mi okozhatja a korpásodást? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Egy ideje nagyon korpás a fejem és kis piros foltok is vannak a fejbőrömön. Mostanában pedig mintha elkezdett volna ritkulni a hajam, pedig ez 19 évesen elég ritka. Valamilyen bőrbetegség okozza a problémámat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A korpásodás egy rendkívül gyakori bőrgyógyászati elváltozás, melyet viszketés és leváló hámpikkelyek jellemeznek.

Sajnos ritkán súlyos, nehezen kezelhető formát is ölthet, emellett a betegek életminőségét is jelentős mértékben ronthatja.

A korpásodás lehetséges okai

  • Száraz bőr. Ez gyakori jelenség, főleg a hűvös évszakokban, amikor a kinti levegő hideg, a benti levegő pedig túl meleg és száraz. Ha a kiszáradás okozza a korpásodást, a leváló hámpikkelyek aprók, és a haj tapintata kevésbé zsíros.
  • Irritált, zsíros bőr (seborrhoeás dermatitis). Szintén gyakori oka a korpásodásnak, ilyenkor a vöröses, zsíros bőrön pikkelyes fehéres-sárgás felrakódást lehet látni. A seborrhoeás dermatitis nemcsak a fejbőrt, hanem a faggyúmirigyekben gazdag egyéb bőrfelszíneket is érinti, például a szemhéjakat, az orrot, a füleket is.
  • Ritka, nem effektív hajmosás. A ritka, elégtelen hajmosás szintén elhalt hámsejtekből és olajokból összeálló masszát képezhet.
  • Ekcéma.
  • Kontakt dermatitis, mely a hajápoló szerek ellen fellépő allergiás reakció miatt alakul ki.
  • Gombás fertőzés.

A kezelése a kiváltó oknak megfelelően történik, az alábbi samponok lehetnek első lépésként hatékonyak, ha ezek nem működnek, keressen fel bőrgyógyászt.

Cink pyrithione tartalmú samponok, melyek antibakteriális és gomba ellenes hatóanyagúak, kátrány tartalmú samponok, szalicilsav-tartalmú samponok.

Ezen samponok a keratolytikus hatásuk miatt az elhalt leváló hámpikkelyek leválasztásában vesznek részt, szelénium-szulfid tartalmú samponok., ketoconazole-tartalmú samponok.

Miért korpásodik a haj és mit lehet tenni?

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete, az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel, helyet adva így az újaknak. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa normális, nem alakul ki túlzott sejtelhalás, és így a hámlás szinte észrevehetetlen.

Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg.
A korpásodásról részletesen

Tovább Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.