• Melanoma - A kenguruknál van a gyógyítás kulcsa?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kenguruk ugyan nem mentesek a bőrráktól, de szervezetükben van egy DNS-javító enzim. Ezzel egyes baktériumok és halak is rendelkeznek, de hiányzik az emberi szervezetből. Így a kenguruknak eggyel több mechanizmusuk van a bőr védelmére.

    A kenguruknál lehet a kulcsa egy olyan gyógyszernek, amellyel esetleg meg lehet majd előzni a bőrrákot, közölték hétfőn ausztrál tudósok.

    Hirdetések

    Anyajegy vagy bőrrák?


    A közönséges anyajegy a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az ún. atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
    Mitől alakulnak ki anyajegyek? >>

    A Melbourne-i Egyetem kutatói az ugráló erszényesek DNS-javító enzimjének mintájára próbálnak létrehozni egy olyan anyagot, amely helyrehozná a napozás miatt károsodott emberi DNS-eket.

    A kenguruk ugyan nem mentesek a bőrráktól, de szervezetükben van egy DNS-javító enzim.

    Ezzel egyes baktériumok és halak is rendelkeznek, de hiányzik az emberi szervezetből. Így a kenguruknak eggyel több mechanizmusuk van a bőr védelmére.

    A melbourne-i kutatók műszerekkel szimulálják azt a hatást, amelyet a kenguruféle DNS-javító enzim váltana ki a károsodott emberi DNS-re. Már az elején meglepve tapasztalták, hogy az enzim nagyon sok ismeretlen vegyületet hoz létre.

    Most ezeket a vegyületeket tanulmányozzák, hogy kiderítsék, be lehet-e építeni az enzimet valamilyen biztonságos és hatékony bőrrákmegelőző megoldásba.

    A melanoma felismerése - az anyajegyek vizsgálata


    A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyarázunk. Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése.
    A melanoma önvizsgálat szempontjai részletesen>>

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A méhnyakrák megelőzésében fontos a szűrés

    A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Évekig is időzített bomba lehet az anyajegy

    A bőrön zajló rosszindulatú elváltozások akár hosszú évekig is észrevétlenek maradhatnak. Ha idejében felismerik, és szükség esetén sebészi úton eltávolítják a rosszindulatú növedéket, akkor jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el.

    Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

    Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

    A szeméremtest daganatos megbetegedései

    A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma, hemangioma) eltávolítása azért fontos, mert mikroszkópos szövettani vizsgálattal lehet csak bizonyítani azt, hogy a daganat nem rosszindulatú.

    Tüdőrák és melanoma - Egyszerű megelőzés?

    Brit kutatók közel 23 ezer mutációt találtak a tüdőrákos sejtekben és több, mint 30 ezret a melanoma sejtekben, összehasonlítva az ugyanazon személyektől származó normális szövetek sejtjeivel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA