• Nem mindegy, milyen a napvédő! Mire kell figyelni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az európai uniós előírásoknak megfelelő napfényvédő termékek használatát ajánlja az Európai Bizottság a nyári vakációra készülőknek, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen típusú termékek csak egyik elemét képezik a nap káros hatásai elleni védelemnek.

    Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos a témáról Brüsszelben kiadott közleményben leszögezte: "Idén nyáron teljesen világos üzenetünk van a fogyasztók felé: legyenek tisztában azzal, hogy a napvédő termékek csupán az egyik elemét jelentik a nap káros hatásaitól való hatékony védelemnek, és keressék az új címkéket, hogy tudatosan dönthessenek az általuk és családtagjaik által használt napvédő termékekről".

    Hirdetések

    A naptejeken és egyéb fényvédő termékeken egy 2006-ban elhatározott uniós határozat nyomán új címkék találhatók, amelyek tartalmazzák az új UVA-logót vagy jelölést.

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?


    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll.
    Hogyan ismerje fel a melanomát?>>

    Bevezették a megtévesztőnek talált kifejezések tilalmát is, mint például a "napfényblokkoló" vagy a "teljes védelem", ugyanis egyetlen napvédő készítmény sem képes teljes védelmet nyújtani az UV-sugárzás ellen. 

    Az EU-konform címkéken egységesített szöveges megjelölést (alacsony - közepes - erős - rendkívül erős) kell használni a hagyományos fényvédőfaktor-szám mellett, hogy jobb iránymutatást adjanak a megfelelő termék kiválasztásához.

    Kikötötték az UVA elleni védelem érthetőbb címkézését is: miközben az UVB sugárzás leégést okoz, az UVA sugárzás a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben.

    Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett fényvédő faktor csak a leégés (azaz az UVB-sugárzás) elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.

    A csak UVB-védelemmel rendelkező krémek hamis biztonságérzetet keltenek

    A csupán UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt - fejtette ki közleményében Brüsszel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos ezzel kapcsolatban aláhúzta: a bizottság figyeli az Európai Unióban az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget és annak a bőrrák elfordulási gyakoriságára kifejtett hatásait, valamint a kapcsolódó megelőzési és kockázatcsökkentési stratégiákat az Egészség Program keretében.

    Iparági felmérések szerint egyébként gyakorlatilag a fogyasztóknak kínált összes napvédő termék megfelel az Európai Bizottság elvárásainak.

    A bizottság napozási tanácsokkal is ellátta az uniós lakosságot.

    Javasolta például, hogy a legerősebb sugárzás idején - általában 11-15 óra között - ne tartózkodjanak hosszasan a napon, vagy ha mindenképpen a napon kell lenniük, viseljenek megfelelő öltözetet (a kalap és a napszemüveg további védelmet jelent).

    Brüsszel azt is ajánlja, hogy a strandon használjanak megfelelő mennyiségű (a jelenleg a napozók által átlagosan használtnál jóval több) napvédő terméket, mégpedig olyat, amely egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzás ellen.

    Úszás és törölközés után pedig a krémet újra fel kell vinni a védelem megőrzése érdekében - emelték ki a biztosok.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Számos szembetegséget okozhat az UV-terhelés

    Tudjuk, hogy bőrünket védeni kell a káros UV sugárzással szemben, mivel napégést, felgyorsult bőröregedést és súlyosabb esetekben akár bőrrákot is okozhat. Az UV sugárzás azonban ugyanilyen káros hatással lehet szemeink egészségére is, így a szemeket és a szemkörnyéki bőrt ugyanúgy védeni kell az UV sugárzással szemben.

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Tavaszi szépségtippek

    Megérkezett a tavasz, itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a téli szürkeséggel, és élettelivé varázsoljuk kimerült bőrünket. Az alapos tisztítás, a frissítő arcradírozás és az üdítő hidratálás mellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg. Dr. Kriston Renáta elárulja, milyen szépségpraktikákkal járulhatunk hozzá bőrünk tavaszi felfrissüléséhez.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások