• Nem mindegy, milyen a napvédő! Mire kell figyelni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az európai uniós előírásoknak megfelelő napfényvédő termékek használatát ajánlja az Európai Bizottság a nyári vakációra készülőknek, és arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen típusú termékek csak egyik elemét képezik a nap káros hatásai elleni védelemnek.

    Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos a témáról Brüsszelben kiadott közleményben leszögezte: "Idén nyáron teljesen világos üzenetünk van a fogyasztók felé: legyenek tisztában azzal, hogy a napvédő termékek csupán az egyik elemét jelentik a nap káros hatásaitól való hatékony védelemnek, és keressék az új címkéket, hogy tudatosan dönthessenek az általuk és családtagjaik által használt napvédő termékekről".

    Hirdetések

    A naptejeken és egyéb fényvédő termékeken egy 2006-ban elhatározott uniós határozat nyomán új címkék találhatók, amelyek tartalmazzák az új UVA-logót vagy jelölést.

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?


    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll.
    Hogyan ismerje fel a melanomát?>>

    Bevezették a megtévesztőnek talált kifejezések tilalmát is, mint például a "napfényblokkoló" vagy a "teljes védelem", ugyanis egyetlen napvédő készítmény sem képes teljes védelmet nyújtani az UV-sugárzás ellen. 

    Az EU-konform címkéken egységesített szöveges megjelölést (alacsony - közepes - erős - rendkívül erős) kell használni a hagyományos fényvédőfaktor-szám mellett, hogy jobb iránymutatást adjanak a megfelelő termék kiválasztásához.

    Kikötötték az UVA elleni védelem érthetőbb címkézését is: miközben az UVB sugárzás leégést okoz, az UVA sugárzás a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben.

    Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett fényvédő faktor csak a leégés (azaz az UVB-sugárzás) elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.

    A csak UVB-védelemmel rendelkező krémek hamis biztonságérzetet keltenek

    A csupán UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt - fejtette ki közleményében Brüsszel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos ezzel kapcsolatban aláhúzta: a bizottság figyeli az Európai Unióban az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget és annak a bőrrák elfordulási gyakoriságára kifejtett hatásait, valamint a kapcsolódó megelőzési és kockázatcsökkentési stratégiákat az Egészség Program keretében.

    Iparági felmérések szerint egyébként gyakorlatilag a fogyasztóknak kínált összes napvédő termék megfelel az Európai Bizottság elvárásainak.

    A bizottság napozási tanácsokkal is ellátta az uniós lakosságot.

    Javasolta például, hogy a legerősebb sugárzás idején - általában 11-15 óra között - ne tartózkodjanak hosszasan a napon, vagy ha mindenképpen a napon kell lenniük, viseljenek megfelelő öltözetet (a kalap és a napszemüveg további védelmet jelent).

    Brüsszel azt is ajánlja, hogy a strandon használjanak megfelelő mennyiségű (a jelenleg a napozók által átlagosan használtnál jóval több) napvédő terméket, mégpedig olyat, amely egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzás ellen.

    Úszás és törölközés után pedig a krémet újra fel kell vinni a védelem megőrzése érdekében - emelték ki a biztosok.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    A leégés később bosszulja meg magát

    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért...

    A napszúrás tünetei, megelőzése és...

    A napszúrást (insolatio) sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet...

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek...

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a...

    Ezek lehetnek a napallergia tünetei -...

    Ha itt a nyár, itt van a napozás ideje. Fontos azonban figyelembe venni, hogy kinek milyen a bőrtípusa és annak megfelelően, mértékkel szabad...

    Napozás: veszélyek és tanácsok

    A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok...

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a...

    Haematoma, vérömleny - Mi állhat a...

    Lila, kék, majd zöld-sárga foltok láthatók a bőrünkön kisebb-nagyobb sérülések, ütések nyomán.

    A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

    Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA