A pattanásos, zsíros, aknés bőr kezelése

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az akne, amely a zsíros bőrön kialakuló pattanásokat jelenti, nagyon gyakori betegség. Kialakulásában több tényező együttesen vesz részt, ennek megfelelően a kezelés során is több támadásponton normalizálják a bőr pórusait.

A téma cikkei

2/1 Mi az akne?
2/2 A pattanásos, zsíros, aknés bőr kezelése
3/3 Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

Helyi kezelés

Az akne kezelésére alkalmas tonikok szárítják a bőrt, elpusztítják a baktériumokat, illetve hozzájárulhatnak az elhalt hámsejtek szabályos hámlásához.

A vény nélkül, patikákban elérhető arclemosók legtöbbször enyhék, benzoil-peroxidot, ként, szalicilsavat vagy tejsavat tartalmaznak. Enyhe aknés panaszok esetében ezek igen eredményesnek bizonyulhatnak.

Ha ezek alkalmazása után sem tapasztalható érdemi javulás, érdemes bőrgyógyászt felkeresni a hatásosabb kezelés érdekében. Ilyenek lehetnek az A-vitamin származékok (tretinoin vagy adapalen). Ezek asegítika sejtek megújulását, gátolják a szőrtüsző kivezető nyílásának elzáródását.

Aknés bőr

Aknés bőr

Tévhitek az aknéról

Az általános hiedelmek ellenére a különböző élelmiszerek kis hatást gyakorolnak az akne megjelenésére. A bőrfelszínen levő kosz sem vezet akne kialakulásához, sőt, a bőr fokozott mosása, erős arctisztítókkal történő ápolása a bőr irritációját okozva tovább ronthatja az akne kialakulását.

Az akne gyógyszeres kezelése

Az akne kezelését több támadásponton kell indítani:

  • normalizálni kell a follikuláris elszarusodást, a pólusok elzáródását
  • csökkenteni a faggyúmirigy aktivitást,
  • gátolni a P. acnes baktérium szaporodását,
  • illetve csökkenteni a bőr gyulladását.

Sajnos olyan lokális készítmény, mely mind a négy ponton képes beavatkozni nincs, ezért súlyos, hegesedéssel járó, nagy lelki terhet jelentő bőrtünetek esetén szisztémás kezeléssel kell kiegészíteni a helyi kezelést.

A helyileg ható úgynevezett retinoid készítmények (adapalene és isotretinoin hatóanyagok) hatékony szabályozzák a keratinizációt, így meggátolják a mitesszerek kialakulását, viszont a faggyútermelést nem befolyásolják, és csak mérsékelt gyulladáscsökkentő és baktérium ellenes hatással rendelkeznek. Hátrányuk, hogy terhességben nem alkalmazhatók, irritálnak és fényérzékenységet okoznak.

Tudta?

Gyógyszerek is kiválthatnak aknét, ezek közül kiemelhetők az orális fogamzásgátlók, a tetraciklin, rifampicin, INH antibiotikumok, a cyclosporin, a B-vitaminok, görcsoldók és a szteroidok.

Az azelainsav hatóanyagú krémek erős antibakteriális és gyulladásgátló hatásúak, de nem képesek csökkenteni a faggyútermelődést. Nagy előnyük, hogy ezen hatóanyagnak kontraindikációja nincs, és korlátlanul kombinálható más készítményekkel.

A benzoil-peroxidnak erős antibakteriális és mérséklet gyulladáscsökkentő hatása van. Hártánya ugyanakkor, hogy irritál, allergizál, fényérzékennyé teszi a bőrt, illetve kifehéríti a ruhát, hajat.

A lokális antibiotikumoknak kizárólag antibakteriális hatásuk van. Önmagukban rövid ideig alkalmazhatók, mert elősegítik a baktériumok antibiotikum rezisztenciájának kialakulását. A szisztémás antibiotikumoknak is csupán baktérium ellenes hatásuk van, továbbá mellékhatásaik miatt gyomor-bélrendszeri panaszok, gombás fertőzés, fényérzékenység alakulhat ki, továbbá májkárosító hatásuk is lehet.

Gyógyszerkereső

A hormonális fogamzásgátló készítmények közül aknéban azokat a készítményeket helyezzük előtérbe, melyeknek úgynevezett antiandrogén hatása is van.

A szisztémás retinoidok az egyetlen készítmények, melyek az akne patomechanizmusának összes pontjára képesek hatni, ezért ezek a leghatásosabb készítmények. Számos mellékhatásuk van azonban, ami miatt körültekintően szabad csak alkalmazni őket: magzatkárosító, fényérzékenyítő hatás, emeli a vérben a lipidek (vérzsírok) szintjét, csonteltéréseket, izom-, ízületi és hátfájdalmat, fejfájást, bőr- és nyálkahártya-szárazságot, orrvérzést, éjszakai látáscsökkenést, depressziót, hangulatingadozást okozhat.

Fontos az akne után kialakult hegek kezelése is, melyet kémiai vagy cryo hámlasztással, bőrcsiszolással, szilikongélekkel és -tapaszokkal, illetve lézerkezelésekkel érhetünk el.

Kozmetikai műtét

Az akne miatt kialakult hegek eltávolítását meg lehet próbálni kozmetikai műtét segítségével. Többféle eljárás is ismeretes, például a károsodott bőr kémiai úton vagy fagyasztással történő eltávolítása (dermabrázió), az intenzív pulzáló fény (IPL) terápia és a lézeres kezelés. A hámlasztó eljárások segítségével a felületes hegek távolíthatók el.

A dermabrázió, melyet általában súlyosabb hegek eltávolítására tartanak fenn, egy gyorsan forgó kefével távolítja el a bőr felső rétegeit. A lézeres kezelés során rövid, intenzív fényimpulzusok segítségével távolítják el a bőr külső rétegét. Amennyiben az Ön bőre hajlamos a hegesedésre, ezek az eljárások ronthatnak arcbőrén.

Tovább Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.