Genetikai mutáció indíthatja el a melanomák többségét

MTI
megjelent:

A legveszélyesebb bőrráktípus, a melanoma közel háromnegyedét genetikai mutáció okozhatja - közölték a brit Rákkutató Intézet tudósai a Cancer Cell című szakfolyóiratban. Tanulmányuk szerint a mutáció az első lépése azoknak a genetikai változásoknak, amelyek később a melanomához vezetnek.

A rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a festéket (melanint) termelő sejtekből kiinduló melanoma gyakorisága évente 3 százalékkal növekszik, a szakemberek szerint az utóbbi húsz évben világszerte több mint kétszeresére emelkedett. A huszonéves nők körében a melanoma vezet a rákhalálozási listán, a 30-35 évesek között pedig a második helyet foglalja el.

Korábban is ismert volt az onkodermatológusok körében, hogy sokszor a BRAF jelű gén sérült vagy mutálódott változatára bukkantak a melanomában, ám azt nem tudták, hogy ez ok vagy okozat-e a rákos elváltozásban. A friss tanulmány azt igazolta, hogy a BRAF gén mutációja a betegség hajtóereje, ez lehet a rákhoz vezető folyamat elindítója. Amint Richard Marais professzor a BBC hírportálján kifejtette, kutatásuk megmutatta, hogy "a BRAF gén károsodása az első lépés a bőrrák kifejlődésében". Hozzátette, hogy a folyamat megértése azért fontos, mert általa hatékonyabb kezelési módokat fejleszthetnek ki.

A melanoma - Hogyan ismerje fel?

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll.
A melanoma - Hogyan ismerje fel?

Évente 2000 új melanómás beteg

Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat onkodermatológiai szekciójának vezetője elmondta az MTI-Pressnek, hogy évente mintegy 2000 új beteget fedeznek fel Magyarországon, a melanoma miatti elhalálozások száma pedig ötszáz körüli. A bőr rosszindulatú elváltozásait a Szegedi Tudomány Egyetemen tanulmányozó szakember megerősítette, hogy a melanoma genetikai háttere igazolt, ismertek azok a mutációk, amelyek hajlamosítanak a daganat kialakulására.

Felidézte a kockázat erőteljes növekedésének folyamatát: becslések szerint az Egyesült Államokban az 1935-ben születettek közül "csak" minden ezerötszázadik ember számíthatott életében melanoma kialakulására, a 2000-ben születettek közül azonban már minden hetvenötödik. Szegeden 1980-ban 100 ezer lakosra 5 új melanomás beteg jutott, 2006-ban ez a szám elérte a harmincat, azaz meghatszorozódott - emelte ki saját körzetének adatait Oláh Judit.

Halmozódó sugárdózis

Az összes rosszindulatú melanoma legalább kétharmadát a túlzott napsugárzás okozza, egyharmada szokványos anyajegyből indul ki. Figyelmeztető jel lehet, ha az anyajegy két fele másként néz ki, szabálytalan a széle, nincs éles határa, többféle árnyalatú a színe vagy szélesebb 6 milliméternél. Öröklött kockázatot jelent, ha a családban már előfordult bőrdaganat. A világos bőrű, szőke emberek is veszélyeztetettebbek.

Ha az önvizsgálatnál figyelmeztető jelet talál valaki, bőrgyógyász döntheti el, szükséges-e beavatkozás vagy elegendő további ellenőrzés alatt tartani a gyanús anyajegyet. Az orvos a ma már rendelkezésre álló korszerű, számítógéppel összekötött diagnosztikus rendszerekkel jó eséllyel szűri ki a rosszindulatú elváltozást. Jó hír, hogy a korán felismert elváltozás hatékonyan gyógyítható, kimetszése a bőrből teljes megoldást jelenthet.

Csökkentse a melanóma kockázatát!

A kockázat csökkentésére azt javasolják a szakemberek, hogy napközben 11 óra és 15 óra között tartózkodjunk árnyékban, mindig kerüljük, előzzük meg a bőr leégését. A legnagyobb melegben is érdemes pólót viselni, de a sapka és a napszemüveg is erősen ajánlott.

A gyerekek különösen nagy figyelmet igényelnek, mert a sugárdózis összeadódik egy ember élete során, így már fiatal korra kialakulhat a bőrrák veszélye. A szolárium használata csak a legnagyobb elővigyázatosság, fényvédelem mellett ajánlott fiataloknál.

(MTI)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.