A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) tünetei, diagnózisa

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

A hidradenitis suppurativa a szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép, mely betegségben a régió verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek, ezért az elnevezés megtévesztő. A HS általában azon szőrtüszőkben alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is (hónalj, ágyék és anális terület), vagy ott, ahol a bőr gyűrődik vagy egymáshoz dörzsölődik (belső comb, mell alatt, farpofák között).

A hónaljban és az ágyéki részen nagy koncentrációban vannak verejtékmirigyek, ezért ezek a területek érintettek a leginkább a hidradenitis suppurativa (HS) által, de ritkán a fejbőrön, mellek alatt, genitáliákon, a fenék és a végbél környékén is előfordul. A betegségben a bőr dörzsölődéséből adódó sérülés is gyakori, ezért az elhízott emberek hajlamosabbak a betegségre. A fokozott izzadás tovább súlyosbítja a folyamatot. A kórkép dohányzással való társulását is megfigyelték.

Mik a tünetei?

  • Apró, mitesszerek a bőrön.
  • Vörös, érzékeny csomók, melyek nőnek, kifakadnak, és kellemetlen szaggal gennyedzenek.
  • Fájdalmas, kemény csomók, melyek a bőr alatt fejlődnek, növekednek és/vagy évekig nem múlnak el.
  • Szivárgó duzzanatok vagy sebek, melyek nagyon lassan gyógyulnak és hegesedéshez, valamint bőr alatti alagutakhoz (úgynevezett fisztulákhoz) vezetnek.

A HS kemény, érzékeny, vörös dudorként, majd gennyező csomóként jelenik meg, kiterjedt heget hagyva a bőr felszínén. Gyakori, hogy a bőrelváltozáson belül fekete mitesszerek jelennek meg.

Vannak, akik csak egy vagy néhány bőrelváltozást tapasztalnak, míg másoknál a betegség súlyos, kiterjedt.

A betegség jellemzően pubertás után jelentkezik, évekig fennállhat és idővel súlyosbodik. A betegségnek három stádiuma van, melyek az egyszeri vagy lokalizált kellemetlen vagy viszkető tályogtól a több helyen előforduló, ismétlődő tályogon át a súlyosan kiterjedt, mozgást korlátozó, nyirokelvezetést gátló elváltozásokig terjednek.

Mikor forduljon orvoshoz?

Az önálló bőrelváltozások gyógyulása kb. 1-2 hétig tart. Forduljon bőrgyógyászhoz, ha a fájdalmat ibuprofen tartalmú készítmény vagy meleg borogatás sem enyhíti. Érdemes valamelyik bőrgyógyászati centrumot felkeresni, ha az elváltozás több területen vagy visszatérően jelentkezik. Ha kivörösödést, túlzott fájdalmat, túlzott váladékozást, vörös csíkot, lázat vagy egyéb, fertőzésre utaló jelet tapasztal, forduljon orvoshoz! Ha állapota az antibiotikum hatására sem javul pár napon belül, menjen vissza orvosához!

Diagnózis és kezelés

Az orvos a kórtörténet, a tünetek, fizikai és laboratóriumi vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist.

Sajnos nincs ismert gyógymód vagy következetesen hatékony kezelési mód a betegségre. Ezért a különböző kezeléseket egymást követően vagy párhuzamosan is alkalmazhatják. A kezdeti kezelés olyan konzervatív módszereket tartalmaz, mint a meleg fürdő, hidroterápia, lokális antibotikum kezelés a baktériumok számának csökkentésére.

Az akut, fájdalmas elváltozásokat célzott antibiotikumokkal és kortikoszteroidokkal kezelik. A hormonális zavarok esetén fogamzásgátló tablettákat alkalmaznak.

Egyéb kezelési módszerek közé tartozik a retinoidok, a ciszplatin, metotrexát, az 5-alfa reduktáz inhibitorok és a TNF-alfa inhibitorok alkalmazása, illetve a lézer- vagy fotodinámiás terápia.

Előrehaladott esetben műtétre kerülhet sor, de így sem ritka a HS újbóli megjelenése. Ugyanakkor megfelelő, időben elkezdett kezeléssel a HS tünetei kezelhetőek.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, www.skinsight.com: Hidradenitis Suppurativa
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.