A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
frissítve:

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

A megelőzés, a szükséges üzenet lakossághoz juttatása, a teendők megismertetése ügyét szolgálja az évente tartott „EuroMelanóma” kampány. Ezt a pán-európai kezdeményezést 1999-ben hat belga bőrgyógyász (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, K. de Boulle) indította el. A csoport gyorsan követőkre talált a kontinensen, az ügyet ingyenesen szolgáló képviselői már 33 országban tevékenykednek. Magyarország 2007-ben társult. A hálózat alapítói és működtetői a prevencióval, a korai diagnózis jelentőségével és a lehetséges kezelésekkel kapcsolatos tudást akarják széles körben terjeszteni a laikusok körében. (Az EuroMelanóma Európai Elnöke prof. dr. Veronique del Marmol.)

Az aktuális kampány (ami jeles nap, olykor egy egész hét) csúcsa minden évben a lakosság ingyenes anyajegy-szűrése, a személyes tanácsadás, a témához kapcsolódó legfrissebb tudományos álláspont ismertetése. Eddig 450 ezernél is több embert vizsgáltak meg. A dermatológusok és más egészségügyi szereplők számára tudományos publikációkat kínálnak, növelve a bőrdaganatra vonatkozó tudásukat. A döntéshozók részére pedig speciális eseményeket szerveznek, hogy ők is felismerjék a téma fontosságát, támogassák a megelőzés, kezelés ügyét.

Legdrágább ruházatunk

„Csak egy bőröd van!” – figyelmeztetnek a napsugárzás lehetséges veszélyeire. Tudatosítják, hogy fényvédelmi szokásaink javításával mit tehetünk bőrünk épségének megóvásáért. 2017-ben 13,5 ezer lakost kérdeztek ki. Az összesítésből kiderült, hogy a válaszadóknak csupán 14 százaléka védi magát a napfénytől, bár 91%-uk tisztában van az UV sugárzás lehetséges veszélyeivel.

A tanulmány adatai elárulják, mennyien óvják gyakran bőrüket. Fényvédő készítményt 59%-uk használ a napnak kitett felületeken (57% az arcán), 59% visel UV-szűrős napszemüveget, 52% próbál árnyékban maradni, 38% hord sapkát vagy kalapot, és csak minden ötödik (19%) vesz magára hosszú ujjú, vagy egyéb védőruházatot. Dr. Marmol elnök az adatok ismeretében így fogalmazott:

„Szeretnénk, ha mindenki a legértékesebb öltözéke épségéhez hasonlóan óvná bőre épségét, egészséges állapotát, és ha ez a törekvés a megfelelő védelemre egész élete során megmaradna. A bőrünket érő napsugárzás, illetve fényvédelmi viselkedésünk hiányosságainak hatása ugyanis összeadódik, és örökre nyomot hagy bőrünkön. Az egyes kampányok központi témája évről évre változik, de állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Aki a tumor bármilyen figyelmeztető jelét észleli, vagy akit egy bőrelváltozás nyugtalanít, sürgősen keressen fel egy bőrgyógyászt.”

A bőrelváltozás látható, ezért a probléma korai stádiumban észrevehető. A legfőbb kockázati tényező az UV sugárzás, aminek mennyisége csökkenthető, ha napozási szokásainkon változtatunk. Az UV-sugarak elleni védelem fontos része a védőruházat, a direkt napfény kerülése a legnagyobb a sugárzás idején (11-15 óra között), az árnyékos helyek keresése és a napvédő krémek rendszeres használata. Az EuroMelanóma magas faktorszámú fényvédő, UV-szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap, és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve azt, hogy lehetőség szerint maradjunk inkább árnyékban. A nemzetközi csoport aktivistái három célcsoportot kívánnak megszólítani: a hétköznapi embert, a tudományos közösséget, valamint az európai és a nemzetközi döntéshozókat. A lakosságot szolgálja az EuroMelanóma honlapja (1 milliónál is többen böngészték már) – a https://www.euromelanoma.eu/hu-hu/ weboldal pedig abban segít, hogy a hazai lakosság felismerje a bőrrákra utaló jeleket, és letölthesse az (ingyenes) önvizsgálati útmutatót.

Önellenőrzés

Az alábbi lista tartalmazza a bőr ellenőrzésének kellékeit: fényes helyiség, teljes alakos tükör mellett egy kisebb kézi tükör, két szék, egy hajszárító, papír, amire felvázoltuk testünk körvonalait, ceruza, és jó, ha van kéznél egy digitális fényképezőgép is.

A teendőket így sorolják:

  • Vizsgálja meg arcát, főként az orrát, ajkát, száját és a füle mögötti területeket – elől és hátul egyaránt (ehhez használja a tükröt)!
  • Üljön le, tegye fel két lábát a másik székre – a kézitükör segítségével szemlélje meg nemi szervét! Ne felejtkezzen meg a far-, a deréktáj, a lábak hátsó felszínének megnézéséről.
  • Álljon háttal a teljes alakos tükör elé és a kis tükörben vizsgálja meg a nyak, váll hátsó felületét, a hát bőrét, a felkart, a könyöktől indulva! Az elülső nyaki rész után vegye sorra a mellkas bőrét!
  • A nők és a kövérkés férfiak, ellenőrizzék a mellek alatti területet is!
  • Következzen a kézfej és a tenyér bőre, az ujjak közötti és körmök alatti rész is!
  • Ellenőrizze az alkar belső, külső részét, majd különösen figyelmesen a hajas fejbőrt. Hogy jól látszódjon a bőr, hajszárítóval fújja szét a hajszálakat.

Osztályba sorolva

A megelőzésben segít a bőrtípus osztályozása – ami haj-, arcszín alapján könnyű. A típusjegyek előre utalnak arra, hogyan reagál bőrünk a napsugárra: leég vagy lebarnul-e.

Az I-es típusba tartozik az, akinek világos a bőre, szőke vagy vörös (esetleg sok szeplővel rendelkezik), világos (kék vagy zöld) a szeme. Ilyenkor a bőr extrém módon érzékeny a napfényre: azonnal leég, barnulásra nem lehet számítani. A csoport tagjának azt ajánlhatja a szakember, hogy ha elégedetlen a fehérségével, használjon barnító krémet.

A II-es típusba tartozónak szintén világos a bőre, bár az első csoportba tartozókénál némileg sötétebb. Szőke, sötétszőke, szeme kék, érzékeny a napfényre: bőrére a lassú barnulás és a gyakori napégés jellemző.

A III-as csoport tagjának bőre az előbbiekhez képest valamivel sötétebb. Haja sötét szőke vagy barna. Szeme bármilyen színű lehet. Bőre könnyen, gyorsan lebarnul, barnasága tartós marad.

És végül a IV-es típusúak bőrszíne világosbarna, hajuk sötétbarna vagy fekete, szemük sötét. A bőr gyorsan és jól lebarnul, a nyert új szín tartósan megmarad.

Különleges védelemre szorulnak a gyerekek, mert esetükben (az immunrendszer kifejletlensége miatt) az első években elszenvedett napfényártalom egy életre szólóan növeli a bőrrák kockázatát. A védelem alapvető formája egyébként az általában véve a betegség kialakulását megakadályozó elsődleges megelőzés, amikor mindenkinél limitáljuk a bőrt érő UV sugárzás mennyiségét. A másodlagos megelőzés során korai fázisban észrevesszük a bőrdaganatot és időben kezeljük, illetve kezeltetjük. Ide tartozik a rendszeres önvizsgálat, a saját kockázati tényezőink ismerete, a rendszeres bőrgyógyászati kontroll.

Kockázatok

Az átlagosnál magasabb kockázattal élnek a kék szeműek, a vörös vagy szőke hajúak, a szeplősek, a világos, leégésre hajlamos bőrűek. Rajtuk kívül mindazok, akik akár gyerek-, akár felnőttkorban gyakran szenvedtek napégést, munkájuk, hobbijuk miatt sok időt töltenek napon, vagy szokatlan helyszíneken (utazás során) intenzív napsugárzásnak teszik ki bőrüket. Érdemes sorra venni, hányféle napfény expozíciót különböztethetünk meg.

Véletlenszerű a napi rutin tevékenység során kapott napsugárzás.

Szabadidős a rekreáció, sporttevékenység alatti. Meglehetősen nehezen vagy egyáltalán nem kerülhető el a munkából adódó. A szabadban végzett munka (földművelés, halászat, vízi mentés, postáskodás, stb.) alatt a bőrt szükségképpen sok napsugár éri.

Szándékos expozíció: barnulás szándékával történő napozás. Így gyűjti be az ártalmat az is, aki szoláriumba jár. Végül a fentiek mellett további kockázatot jelent, ha valakinek ötvennél is több anyajegye van, ha családjában előfordult már bőrrák, ha 50 év feletti, vagy ha szervátültetésen esett át.

A két alapvető bőrrák (a nem-melanóma, illetve a melanóma) típusra vonatkozóan lehetnek egyéb speciális kockázati tényezők. A daganatok eltérnek egymástól a klinikai megjelenésben, súlyosságban, és különböző kezelést igényelnek.

A nem-melanóma típusú bőrdaganatok körében a leggyakoribb és legkevésbé veszélyes a bazalioma, ezt követi a spinalióma. A napfény okozta keratózis már valójában daganat előtti fázisban lévő anyajegy.

Az ilyen típusú daganat kialakulásában rizikó:

  • a genetikai tényezők megléte,
  • a röntgensugárzás,
  • múltbeli HPV vírus fertőzés,
  • krónikus gyulladásos bőrbetegség,
  • különböző kémiai anyagok (üzemanyag, parafinnolaj) vagy az arzén hatása,
  • a krónikus hő vagy napfény ártalomnak kitettség,
  • az immungyengeség,
  • a világos (I-II-es típusú) bőr,
  • korábbi terápiás célú fénykezelés (PUVA).

A bőrrák legveszélyesebb típusának számító melanóma kockázati tényezője lehet:

  • A nagyszámú és/vagy klinikailag atípusos anyajegy. A nagyméretű, veleszületett anyajegy, a korábban eltávolított bőrdaganat (akár melanóma, akár nem-melanóma típusú volt).
  • A családban előforduló típusos vagy atípusos anyajegyek és/vagy melanóma.
  • A főleg fiatal korban többször elszenvedett sok, fájdalmas, hólyagos napégés, a gyakori intenzív napozás.
  • A világos (I, II-es) bőrtípus, a vörös vagy szőke haj, a világos szemszín, a szeplők, és az immungyengeség.
  • A szolárium és a kvarclámpa használata, a korábbi terápiás célú fénykezelés (PUVA) mellett rizikót jelent a magas életkor is.

Bővebben A melanóma és tünetei

Olyan esetben is fontos ismerni a kiváltó okokat és megérteni a jelzéseket, ha nem tartozunk a bőrrák szempontjából a magas kockázatú csoportba. A jelenleg meghozott döntéseink ugyanis hatással lehetnek jövőnkre, egészségi kilátásainkra. Bőrünk állapotának tudatos figyelése akár életmentőnek is bizonyulhat a későbbiekben. Ráadásul hasznos lehet a hozzátartozóink jövőjére nézve is, ha családtagjainkon időben észrevesszük a bőrdaganat jeleit.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.