• A bőrgyógyászat újdonságai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón.

    A „Bőrgyógyász találkozó a kapcsolat jegyében” című szakmai továbbképzésen a dermatológia aktualitásait és a Bőrgyógyászati Klinikán elérhető diagnosztika és terápiás újdonságokat ismerhették meg a régió bőrgyógyászai. A több évtizedes múltra visszatekintő regionális tudományos találkozón bemutatták többek között a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék munkatársai által kidolgozott új módszert is, amely a krónikus csalánkiütéses betegségek pontosabb diagnosztizálását teszi lehetővé. Az eljárást sikeresen alkalmazzák a Klinikai Központban és cél, hogy bekerüljön a hazai gyakorlatba.

    Hirdetések

    A csalánkiütésben szenvedő betegek gyakran keresik az okokat, elkezdenek például diétázni, de ha ismerjük a pontos diagnózist, akkor megfelelő kezelést tudunk biztosítani. A krónikus csalánkiütéses betegek terápiájában előrelépést jelent a biológia terápia, ami a Klinikai Központban is elérhető - tájékoztatott az újdonságokról Remenyik Éva.

    Bővebben A csalánkiütés

    A Bőrgyógyászati Klinika igazgatója arról is beszámolt, hogy a jövőben milyen terápiás lehetőségeket kínálnak a súlyos atopiás dermatitisben szenvedő betegeknek.

    Mostanáig nem igazán tudtunk megfelelően hatékony és kevés mellékhatással járó kezelést nyújtani ezeknek a betegeknek, de végre új készítmények várhatóak. Ezek egyelőre, többek közt a Debreceni Egyetemen is zajló, klinikai vizsgálatok útján érhetőek el az érintettek számára - mondta a szakember.

    A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszéke által szervezett szakmai napon az atopiás dematitis kezelésének legmodernebb lehetőségei mellett előadást tartottak a rosacea klinikai diagnosztikájában megjelenő új szemléletről, szó esett az anyajegyszűrés eredményeiről, aktuális kérdéseiről is, valamint nyíregyházi és miskolci szakemberek osztották meg a nemibetegségek ellátásával kapcsolatos tapasztalataikat.

    A résztvevők megismerhették a bőrgyógyászatban használt úgynevezett „in vivo” képalkotó technikákat, annak kapcsán, hogy a jövőben egy pályázatnak köszönhetően új, speciális optikai tomográffal bővül a klinika eszközparkja.

    Ilyen berendezés még sehol sincs Magyarországon, használatával a bőr könnyen hozzáférhető és élőben nyerhetünk adatokat a szerkezeti változásairól. Elsősorban a hám eredetű daganatok ellátása, valamint megelőzésben fogjuk alkalmazni a klinikumban és a kutatásban egyaránt - fogalmazott Remenyik Éva.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

    A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

    Időskori bőrelváltozások - Okok és kezelési lehetőségek

    Az életkor előrehaladtával sokféle változás tapasztalható a szervezetünkben, testünk külső részein, így a bőrfelületünkön is. A szépészeti bőrfiatalításoknál azonban sokkal fontosabbak az egészségetmegőrző vagy azt visszanyerő bőrgyógyászati kezelések indokolt esetekben. Az évenkénti rutinszerű bőrkontroll már 45 éves kor felett ajánlott!

    Ábel Anita megszabadult a ruháitól, hogy másokat felszabadítson

    Kiütések, tályogok, kelések a legkellemetlenebb testtájakon, gennyedzés, kellemetlen szagok. Ezek a tünetek teszik pokollá több tízezer magyar életét, akik legszívesebben elrejtőznének a világ elől, félnek minden emberi kapcsolattól, érintkezéstől. Ábel Anita ruha nélkül, virágokba öltözve állt a kamerák elé, hogy felhívja a figyelmet egy ritka, ám rendkívül fájdalmas betegség, a krónikus verejtékmirigy-gyulladás (latinul hidradenitisz szuppurativa) tüneteire, és az érintettek küzdelmeire. És arra is, hogy van kiút.

    A leggyakoribb bőrproblémák okai

    Bőrünk számos hatásnak van kitéve, télen könnyen kiszáradhat, nyáron pedig fontos megóvnunk a napsugarak káros hatásaitól. Vannak azonban olyan problémák, amelyeket nem tudunk elkerülni, így kialakulásuk után fontos a megfelelő kezelés betartása. A két leggyakoribb bőrproblémáról szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.

    Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

    Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, kérdezze meg bőrgyógyászát a lehetséges kezelésről, illetve arról, hogyan lehet a hegeket eltüntetni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA