Mindenki a bőrtípusa szerint napozzon

MTI
megjelent:

Mindenki a bőrtípusa szerint napozzon, és a fényvédő krémek használata elengedhetetlen - mondta Nagy Éva bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az UV sugárzás káros hatásai

Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is.

Az UV sugárzás káros hatásai

A kisgyermekekre fokozottan kell figyelni nyáron, óvni kell őket a direkt napfénytől. A gyermekeket lehetőleg 50+ jelzésű naptejjel kell bekenni, és még így is ajánlatos árnyékos vagy szűrt fényt adó helyet választani számukra.

Bővebben Mire utal a naptej faktorszáma?

A szakember elmondta, az utóbbi időben megnövekedett a bőrrákos esetek száma, ami a magas UV-sugárzással függ össze. Felhívta a figyelmet, ha bármilyen elváltozást tapasztalunk a bőrünkön, szakemberhez kell fordulni.

A szakemberek továbbra is azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, az erős UV-sugárzásban kevesebb mint negyed óra alatt le lehet égni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre ismét extrém, a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as szintű UV-B sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A fekete bőrrák rizikófaktorai
A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.