A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Reinhardt István frissítve:

Az emberek többségének életében legalább egyszer gondot okoz a bőr gombás megbetegedése. Ha már kialakult a probléma, több lehetőség is kínálkozik a kezelésre, de a kellemetlen tünetek megelőzésére is van lehetőség.

Bőrgomba - A téma cikkei

2/1 A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői
2/2 A bőrgomba diagnózisa, kezelése és megelőzése

A bőrgomba diagnosztizálása

A diagnózis az esetek többségében a jellemző tünetek és panaszok alapján egyéb vizsgálat nélkül felállítható, a kezelés megkezdhető. A pontosabb diagnózishoz hozzásegíthet egy speciális fényforrás alkalmazása, mely különböző színben világítja meg a hajas fejbőr eltérő gombás megbetegedéseit, esetleg szükség lehet a gomba kitenyésztésére: bőr-, köröm- vagy hajminta vételével, a gombatelepek kifejlődésével azonosíthatóvá válik a probléma.

Makacs, nehezen gyógyuló esetekben szükség lehet laboratóriumi vagy mikroszkópos vizsgálatra, amely segítségével pontosan meghatározható a megbetegedést okozó gombafaj, illetve a szükséges terápiás szer. Kivételes esetekben szövettani vizsgálat (biopszia) is szóba jöhet.

A bőrgomba kezelése

Egyszerű esetekben külsőleg fertőtlenítő és gombaölő (antimycotikus) hatású ecsetelők, krémek, hintőporok alkalmazandók, melyeket előírásszerűen, az orvosi javaslatot figyelembe véve, naponta többször, az előírt ideig kell alkalmazni. Ezek közül néhány készítmény recept nélkül is kapható. Rosszul gyógyuló esetekben antimycotikumok szedendők tabletta formájában. Kisgyermekek szájpenészes felrakódásait el kell távolítani (le kell kaparni, a helyén vérző felszín maradhat vissza, mely a kezelésre gyógyul), majd gombaölő szert kell alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy a gyógyszereket az előírt mennyiségben és az előírt ideig használjuk, mivel kisebb dózis esetében nagy a veszélye a rezisztencia kialakulásának, ami azt eredményezi, hogy egy újabb fertőzés esetén a már használt gyógyszer nem fog gyógyulást okozni, mivel nem fogja tudni elpusztítani a kórokozó gombákat. Ne hagyja abba az előírt gyógyszeres kezelést akkor sem, ha már nem látja a fertőzés jeleit!

Igaz a gyógyszeres kezelés ritkán jár súlyos mellékhatásokkal, de nem árt az óvatosság: bizonyos laboratóriumi vizsgálatok értékeit – például a májfunkciót – érdemes ellenőriztetni.

Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről
A gombák az egészséges, megfelelő immunműködésű embereket nem támadják meg. A védőrétegek károsodása, az immunrendszer gyengülése vagy véletlen sérülés előzik meg legtöbbször a gombafertőzések kialakulását. A gombaellenes szerekről

A bőrgomba kialakulásának megelőzése

A megelőzés – az immunrendszer erősítése mellett (egészséges táplálkozás, vitaminfogyasztás, sok mozgás, káros szenvedélyek elhagyása, egészséges életmód) – a rizikófaktorként említett betegségek kezelését és egyensúlyban tartását jelenti.
Kiemelendő a megfelelő higiénia szerepe:

  • az alapos tisztálkodás,
  • az érintkező területek szárazon tartása,
  • nyári időszakban a strandokon a megfelelő lábbeli használata,
  • közös használati tárgyak – törölköző, fésű – kerülése.

A fentiek megfogadásával jelentősen csökkenthető a bőrgombásodás gyakorisága.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.