• Scleroderma Világnap

    Szerző:
    WEBBeteg

    2015. június 29-e a Scleroderma Világnap, melyet a FESCA, az Európai Scleroderma Egyesületek Szövetsége szervez és támogat.

    A Scleroderma Világnap célja, hogy felkeltse a figyelmet és növelje a sceroderma kötőszöveti autoimmun betegség megértését a társadalomban, az emberek között, politikusok felé. Mindezt azért, hogy megfelelően ismerté váljon a betegség és az egészségügyi dolgozókkal és orvosokkal, kutatókkal közös együttműködésben fejlődjön a szklerodermáról a tudás, kezelés, gyógymód és végül gyógyíthatóvá váljon a jelenleg gyógyíthatatlan ritka betegség.  Ugyanakkor ezzel a betegséggel élők ne érezzék magukat a társadalomtól elkülönülten.

    FESCA-val egyetértésben Egyesületünk is szilárdan hisz abban, hogy a szklerodermával élők (PSS, SSC, stb.) részére lehetőséget kell adni, hogy megfelelő hozzáférést kapjanak a sikeres kezelésekhez a teljesen tájékozott egészségügyi dolgozóktól.

    Hirdetések

    A Scleroderma Világnap az alábbiakat kívánja üzenni:

    • A korai diagnosis szükségességét
    • A megfelelő kezeléshez való azonnali hozzáférés szükségességét
    • Szkleroderma kutatás szerepét és fontosságát
    • A magunkkal való bánásmód értékét
    • Betegségről való tájékoztatást
    • Pszihés hatásokat
    • Önértékelést
    • Igényt a jobb orvos-beteg kommunikációra
    • A betegség szociális és gazdasági hatásait
    • A betegszervezetek szerepét

    Hazai rendezvények

    A 10 éves Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület ebben az évben Pécsen rendezi meg a 4. Országos konferenciáját, melyre betegeket, hozzátartozókat, orvosokat, ápolókat várunk.

    Helyszín és időpont:  

    • 2015. június 5. (péntek) 10:30-tól16:00-ig
    • Pécs, Laterum Hotel (7633 Pécs, Hajnóczy u. 37-39.)

    Részletesebb információt a www.szkleroderma.hu honlapon találhat.

    Milyen betegség a scleroderma?

    Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei

    Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bél rendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti. Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei>>

    A sclerodermát, vagy más néven szisztémás szklerozist legtöbbször az autoimmun megbetegedések körébe tartozó, krónikus kötőszöveti kórképek közé sorolják.

    A scleroderma két görög eredetű szóból származik: a „sclero” jelentése kemény, a „derma” jelentése pedig bőr. A betegség egyik legszembetűnőbb tünete a bőr megvastagodása. A megbetegedésnek többféle fajtája ismert.

    A scleroderma komplex, sokrétű betegség, mely a szervezet több szervrendszerét érintheti különféle tünetek kíséretében.A kór súlyossága részben attól függ, hogy a szervezet mely részét támadta meg a betegség, részben pedig függ a megbetegedés szervrendszerre gyakorolt kiterjedésének nagyságától.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sokféle krónikus eltérés miatt a betegség nagymértékben befolyásolja az érintettek mindennapjait, életminőségét, ezen keresztül a családjukét, közvetlen környezetükét és közvetve a társadalomét - fizikailag, pénzügyileg és érzelmileg egyaránt, ezért az ilyen kórképekkel is foglalkoznia kell a társadalomnak.

    A sclerodermának sok formája és számos különböző tünete van, melyek a betegség folyamata során különböző időszakokban önállóan vagy együttesen jelentkezhetnek. Néhány tünet viszonylag hirtelen alakul ki, míg más tünetek kifejlődése évekbe is telhet. Minden páciensnél más és más a tünetek kialakulásának időtartama és súlyossága. Jellemzően a betegség előrehaladása és súlyosbodása révén a tünetek is változhatnak.

    Az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesületről

    Az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület 2005. májusában alakult közhasznú, non-profit betegszervezetként. Az Egyesület célja kettős: egyrészről összefogni a sclerodermával együtt élő embereket, javítani életminőségüket, tájékoztatni és megfelelő információval ellátni őket betegségükről, életmódbeli tanácsokkal szolgálni. Másrészről megfelelő érdekképviseletet ellátni és képviselni országunkat az európai szervezetben (FESCA), valamint figyelemfelkeltő kampányok révén elérni, hogy a társadalom, az egészségügyi döntéshozók, az orvosok és az egészségügyi dolgozók körében is ismert legyen a betegség.

    (Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    5 módszer, amivel gyorsan túljuthat a herpesz okozta kellemetlenségeken

    A herpeszes sebek apró, fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, melyek általában az ajkakon, ínyeken vagy a szájüregben fordulnak elő. A herpes simplex vírus (HSV-1) által okozott herpesz fertőző és bőr, nyálkahártya általi érintkezéssel, testnedvekkel, valamint azok által bizonyos tárgyak megosztásával (pl. evőeszköz, ajakbalzsam, törülköző, kozmetikai eszközök és étel) terjed, még abban az esetben is, ha a herpesz épp nem látható.

    Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei

    Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bélrendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti.

    A pikkelysömör 7 típusa

    A pikkelysömör (psoriasis) olyan bőrbetegség, mely gyakran vörös, hámló foltokkal jelentkezik. Több típusa is van, de legtöbb esetben a beteg egyszerre csak egyféle típustól szenved. Néha előfordul, hogy a tünetek elmúlnak, majd egy idő múlva valamilyen külső vagy belső kiváltó tényező hatására a betegség egy másik típusa jelentkezik. Cikkünkben a pikkelysömör legfőbb típusairól olvashat.

    3 bőrbetegség, amit súlyosbít a stressz

    Amerikai kutatók egereknél bizonyították, hogy az akut stressz javít, a krónikus stressz ront a bőrbetegségek állapotán. Dr. Pellion Szilvia, bőrgyógyász szerint az embereknél is hatással van a lelkiállapot a bőrre.

    Hideg ujjak - Súlyos betegség jele is lehet

    Ritka és súlyos. Mindkét jelző igaz a görög nyelvű szóösszetétellel jelzett betegségre, amelyet magyarul "kemény bőr"-ként fordítanak, és így terjedt el a köztudatban.

    Melanoma - Vizsgálatok és tesztek

    Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható a melanoma? Hogyan ismerhető fel idejében?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA