Melanoma - Vizsgálatok és tesztek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható a melanoma? Hogyan ismerhető fel idejében a rosszindulatú elváltozás a bőrön?

Annak megállapítására, hogy melanomája van-e, illetve hogy az mennyire terjedt el, az orvos az általában alábbi vizsgálatokat végzi:

A melanoma téma cikkei

5/1 A melanoma tünetei
5/2 A melanoma rizikófaktorai
5/3 A melanoma diagnosztikája
5/4 A melanoma kezelése
5/5 Melanoma - Milyenek a kilátások?

A bőr fizikális vizsgálata. A melanoma szűrését a dermatoszkópos vizsgálattal végzik. A dermatoszkóp a bőrgyógyász olyan kézi műszere, amely tízszeres nagyítást tesz lehetővé és a bőr felszínén kívül, a kibocsájtott fénysugár és az alkalmazott gél vagy immerziós olaj révén, alkalmas a felületesebb sejtsorok vizsgálatára is. A legkorszerűbb dermatoszkópok csatlakoztathatóak fényképezőhöz, illetve a számítógépekhez csatolt típusok (video-dermatoszkóp) az atípusosság számszerű megállapítására is alkalmasak.

Előfordulhat, hogy fotót készítenek a gyanús anyajegyről, így egy későbbi vizsgálat során összehasonlítható lesz annak változása.

Bőrbiopszia, mely során a bőrből vett mintát tesztelik melanomára.

Ellenőrzi a nyirokcsomókat, megvizsgálja, hogy azok nem nagyobbak-e a szokásosnál. Ezt esetlegesen nyirokcsomó biopszia követheti, amely segítségével megállapítható, hogy a melanóma átterjedt-e a nyirokrendszerbe

Képalkotó vizsgálat segítségével megnézi, hogy a melanóma áttéteket képzett-e a test egyéb szerveiben, mint például tüdőben, agyban, májban. Ezek a vizsgálatok történhetnek emissziós tomográfiával (PET), computer tomográfiával (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI)

A bőrrák korai felismerése

Fontos, hogy havi rendszerességgel végezzen önvizsgálatot! Kérje partnere vagy egy közeli barátja segítségét azon testfelületek átvizsgálásához, melyek az Ön számára nehezen látható helyen vannak (pl. fejtető, hát).

Amennyiben gyanús elváltozást tapasztal bármely anyajegyen, mihamarabb keressen fel egy szakorvost! Mindemellett fontos lenne az évi rendszeres szűrővizsgálaton való megjelenés. Különösen ajánlott gyakrabban, 4-6 havonta ellenőriztetnie magát, amennyiben:

  • familiáris atípusos anyajegy és melanóma (FAMM) szindrómája van, mely örökletes állapot hajlamosít a melanóma kialakulására
  • munkája, hobbija vagy egyéb kültéri elfoglaltság miatt fokozottan ki van téve az ultraviola sugárzásnak
  • abnormális anyajegyei vannak (ezeket szakszóval atípusosnak nevezzük), melyek bár nem rákos elváltozások, de jelenlétük arra utal, hogy Önnek öröklött hajlama van a melanómára.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: webmd.com; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.