Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

1. A barnaság egészséges - Tévhit!

Ez ugyanolyan súlyos tévedés, mint az az elképzelés, miszerint szoláriumozással elő lehet készíteni a bőrt a napozásra. A barnaság mindig a bőr károsodásának jele. Mind a napozás, mind a szoláriumozás a magas rákkockázat miatt kerülendő!

2. Akinek barna a bőre vagy már lebarnult, elég, ha kisebb faktorú fényvédőt használ - Tévhit!

Ez is veszélyes tévhit, folyamatosan védeni kell bőrünket legalább 25-ös faktorszámú napvédő készítménnyel, de jobb, ha 50 faktoros napvédő szert használunk. A kisbabák és gyerekek napoztatása tilos, a szabadban mindig árnyékban tartózkodjanak, és emellett is magas faktorszámú fényvédő készítménnyel védjük bőrüket!

3. Árnyékban nem lehet leégni! - Csak részben igaz

Az árnyékos területre a napsugaraknak akár a 90 százaléka is lejuthat. Akkor is védjük bőrünket napvédő készítményekkel, ha árnyékban tartózkodunk!

4. Elég, ha egy nap egyszer bekenjük magunkat napozás előtt fényvédő krémmel - Tévhit!

Bőrtípusunktól és az általunk használt naptej faktorszámától függ, hogy mennyi ideig biztosít védelmet napon való tartózkodás mellett. Ezt az időt nem tudjuk meghosszabbítani azzal, ha bőrünket újra és újra bekenjük. Más okból mégis fontos, hogy ezt megtegyük: A különféle napvédő készítményeket fürdés, törölközés, öltözködés során ugyanis eltávolíthatjuk bőrünkről, így a védelem már nem biztosított, ezért ajánlott időről időre újra felvinni azt bőrünkre.

5. A vizes ruha is védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben - Tévhit!

Noha a megfelelő zárt ruházat viselése fontos része a napsugarakkal szembeni védekezésnek, ha például pólóban bemegy valaki a vízbe, könnyen leéghet. A nedves ruha ugyanis elveszíti védő hatását. Különösen fontos ezzel a vízi sportokat űző embereknek tisztában lenniük, számukra speciális öltözet viselése ajánlott.

6. A napozás erősíti az immunrendszert - Ennek pont az ellenkezője igaz!

Az UV-sugárzás gyengíti az immunrendszert, ezért is alakul ki például nyáron gyakrabban herpesz.

Milyen napvédő terméket válasszunk?

A hőmérséklet globális emelkedésével évente évről-évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV-sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb? Milyen napvédő terméket válasszunk?

Tovább Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; tagesspiegel.de
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Van Holnap! Zsákos Alapítvány
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.