Csodaszerek a világhálón: vége a hajhullásnak és az őszülésnek?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék reklámszövege. Azt hirdetik, hogy megtalálták a 100 százalékig természetes gyógymódot, ami véget vet a hajhullásnak és revitalizálja a hajgyökereket. Hihetünk az ilyen reklámszövegeknek? Valóban van mindenkinek ajánlható készítmény?

Az említett, egyébként az interneten megrendelhető szer a korábban még soha nem használt, erőteljes, komplex összetevőinek, egy sor igen ritka gyógynövénynek, illetve vitaminoknak köszönheti csodatévő hatását. Azt ígérik a honlapukon, hogy a szer meggyógyítja a fejbőrt, beindítja a hajnövekedés folyamatát nőknél és férfiaknál egyaránt. Sőt, azt is lehetővé teszi, hogy az újonnan kinövő haj ugyanolyan színű legyen, mint amilyen a haj eredeti színe, még akkor is, ha már elkezdődött az őszülés.

Dr. Gáspár Krisztián bőrgyógyász szakorvos a WEBBeteg.hu portálnak elmondta: általában semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá ezeknek a recept nélkül kapható szereknek a hatékonyságát. Az a probléma ezekkel a készítményekkel, hogy az adott hatóanyagokkal nem történtek a nyugati orvoslás által elfogadott klinikai vizsgálatok kritériumainak megfelelő kipróbálások, tesztelések a konkrét indikációban, így hajhullás esetén.

Vannak olyan termékek, amelyek 5-6 vagy éppen egy tucat összetevőből állnak, ezeket a hatóanyagokat kellene vizsgálni: egyenként, majd együttesen milyen hatást eredményeznek. Megnéztük: az egyik készítmény honlapján ezeket az összetevőket említik: fűrészpálma, a páfrányfenyő néven is ismert Ginkgo Biloba, szőlőmag kivonat, keratin, magnézium, valamint igen ritka gyógynövények.

Mikor okoz gondot?

Napi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Az átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén azonban már érdemes gyanakodni és orvoshoz fordulni.

A WEBBeteg.hu korábbi cikkeit szemlézve kiderül: az erős haj az egészséges hajhagymánál kezdődik. A tápanyagokat a kis véredényeken keresztül a vérünk szállítja, egészen a hajhagymákig. A hajállomány képződése a hajhagymából indul ki, ezért nagyon sok tápanyagra (vitaminra, ásványi anyagra, fehérjére) van szüksége.

Néhány hasznos összetevő

A-vitamin

Az A-vitamin a haj növekedéséhez szükséges. Sem hiánya, sem túlzott bevitele nem tesz jót. Előbbi zavart okoz, utóbbi pedig hajhulláshoz vezethet. A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk. Az A-vitamin, valamint elővitaminja a béta-karotin megtalálható a sárgarépában, a céklában, a sütőtökben vagy éppen a káposztában.

B-vitaminok

Ezek a vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, szerepük van a hajhagyma anyagcsere-folyamataiban. Védenek a gyulladásoktól, egészségesen tartják a fejbőrt.

Vas

Ez a nyomelem felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet.

Magnézium

A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége.

Arról, hogy hatásos lenne hajhullás ellen, nem találtunk megfelelő és alapos információt, azt viszont jó, ha megjegyezzük, hogy a hatékonyság érdekében a magnéziummal együtt érdemes szedni a kalciumot, amely bizony erősíti hajunk szerkezetét, körmeinket, ráadásul jótékony hatású napallergia és más allergiás megbetegedések esetében is.

A már említett - egyébként memóriajavító - Ginkgo Biloba, illetve a szőlőmag kivonata (a legfrissebb kutatások a daganatos betegségekre vonatkoznak) hatásos-e a hajszálakra, a hajnövekedésre, nem találtunk megbízható forrást.

Mindenre jó?

Dr. Gáspár Krisztián úgy véli: amiről azt írják, hogy "mindenre jó csodaszer", vagy valami hasonlót, az már önmagában is sántító kijelentés. - Engem, mint szakmabelit csak megnevettet, de mást éppen becsaphat, költséges félrevezetésekről lehet szó.

A hajhullásnak számos oka van, ezért nem is létezik olyan szer, ami annak minden formájában és mindenkinek megfelelő. A szakember azt tanácsolja, mielőtt bárki mindenféle csodaszerrel próbálkozna, keressen fel egy bőrgyógyászt.

Mielőtt a világhálón vásárolunk...

  • Amennyiben egy bizonyos termékről szeretnénk eldönteni annak valódiságát, eredetiségét, úgy hasznos lehet a termék nevét a hamisítással összefüggésben beírni valamelyik keresőmotorba (pl. „hamis XY”),
  • Több hasznos találat érdekében tanácsos angolul is megpróbálni ugyanezt (pl. a „fake vagy counterfeit XY” keresőkérdéssel), így sok olyan találathoz jutunk, amelyek útmutatást nyújtanak az adott eredeti termék és annak hamisított változatai közti különbségek azonosítására.
  • Érdemes fórumokat felkeresni, ahol a vásárlók osztják meg tapasztalataikat az adott termékkel kapcsolatban, itt van lehetőség kérdezni is. Vigyázzunk azonban a fizetett hozzászólásokkal.
További hasznos tanácsok

Hajhullás: mi állhat a háttérben?

A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátlók, autoimmun betegség, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek, vitaminhiányok. A legújabb kísérleti adatok igazolták, hogy a pajzsmirigy hormonjainak is szerepe van a nők hajának növekedésében, a hajhullás megállításában.

A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat.

Milyen vizsgálatokkal deríthető ki a hajhullás oka?

  • A hajhullás orvosi vizsgálata során alkalmazható a tichogram: kihúznak 50 szál hajat és a hajvég szerkezetéből következtetnek arra, hogy élő-e a szőrtüszője vagy már elengedte a fejbőrt. De erre a haj egyszerű húzásos tesztjével is lehet következtetni.
  • A hajas fejbőrt nagyítóval is vizsgálják, gyulladást, illetve egyéb bőrbetegséget keresnek rajta. Ha gyulladást fedeznek fel, szövettani mintát vesznek a szőrtüszőből és megállapítják a betegség természetét.
  • Trichoszkóppal megmérik a hajszálak vastagságát és a szőrtüszők sűrűségét.
  • Ezek mellett kikérdezik a bőrgyógyászok a pácienset korábbi betegségeiről, beszedett gyógyszereiről. (Forrás: DE Egészségcentrum)

A hajhullás eredetének megtalálása után igyekeznek az orvosok felszámolni az okot, ezután hajnövekedést serkentő szereket is felírhatnak, de nem minden problémára és nem bárkinek. Gyorsan és látványosan, és ami a legfontosabb, mindenki számára egyformán ható hajnövesztő szerrel nem rendelkeznek a bőrgyógyászok.

  • Női típusú hajhullás esetén, ha vitamin, illetve ásványianyag-hiány (például A, B-vitamin hiány, cink- vagy vashiány) okozta a hajvesztést, vitaminpótlásnál látványosan növekedésnek indul a haj.
  • Férfias típusú hajhullásnál (ami nőknél is jelentkezhet) általában késleltetni lehet a problémát, de csodát ne várjunk.

Az őszülésről

Az őszülést nem más okozza, mint a masszív hidrogén-peroxid felhalmozódása, amely a szőrtüszők elkopása következtében lép fel. A peroxid gátolja a melanin normális szintézisét, amely hajunk természetes pigmentációjáért felelős.
Még több információ

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Hajhullás
A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.