• Csodaszerek a világhálón: vége a hajhullásnak és az őszülésnek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék reklámszövege. Azt hirdetik, hogy megtalálták a 100 százalékig természetes gyógymódot, ami véget vet a hajhullásnak és revitalizálja a hajgyökereket. Hihetünk az ilyen reklámszövegeknek? Valóban van mindenkinek ajánlható készítmény?

    Az említett, egyébként az interneten megrendelhető szer a korábban még soha nem használt, erőteljes, komplex összetevőinek, egy sor igen ritka gyógynövénynek, illetve vitaminoknak köszönheti csodatévő hatását. Azt ígérik a honlapukon, hogy a szer meggyógyítja a fejbőrt, beindítja a hajnövekedés folyamatát nőknél és férfiaknál egyaránt. Sőt, azt is lehetővé teszi, hogy az újonnan kinövő haj ugyanolyan színű legyen, mint amilyen a haj eredeti színe, még akkor is, ha már elkezdődött az őszülés.

    Dr. Gáspár Krisztián bőrgyógyász szakorvos a WEBBeteg.hu portálnak elmondta: általában semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá ezeknek a recept nélkül kapható szereknek a hatékonyságát. Az a probléma ezekkel a készítményekkel, hogy az adott hatóanyagokkal nem történtek a nyugati orvoslás által elfogadott klinikai vizsgálatok kritériumainak megfelelő kipróbálások, tesztelések a konkrét indikációban, így hajhullás esetén.

    Hirdetések

    Vannak olyan termékek, amelyek 5-6 vagy éppen egy tucat összetevőből állnak, ezeket a hatóanyagokat kellene vizsgálni: egyenként, majd együttesen milyen hatást eredményeznek. Megnéztük: az egyik készítmény honlapján ezeket az összetevőket említik: fűrészpálma, a páfrányfenyő néven is ismert Ginkgo Biloba, szőlőmag kivonat, keratin, magnézium, valamint igen ritka gyógynövények.

    Mikor okoz gondot?


    Napi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Az átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén azonban már érdemes gyanakodni és orvoshoz fordulni.

    A WEBBeteg.hu korábbi cikkeit szemlézve kiderül: az erős haj az egészséges hajhagymánál kezdődik. A tápanyagokat a kis véredényeken keresztül a vérünk szállítja, egészen a hajhagymákig. A hajállomány képződése a hajhagymából indul ki, ezért nagyon sok tápanyagra (vitaminra, ásványi anyagra, fehérjére) van szüksége.

    Néhány hasznos összetevő

    A-vitamin

    Az A-vitamin a haj növekedéséhez szükséges. Sem hiánya, sem túlzott bevitele nem tesz jót. Előbbi zavart okoz, utóbbi pedig hajhulláshoz vezethet. A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk. Az A-vitamin, valamint elővitaminja a béta-karotin megtalálható a sárgarépában, a céklában, a sütőtökben vagy éppen a káposztában.

    B-vitaminok

    Ezek a vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, szerepük van a hajhagyma anyagcsere-folyamataiban. Védenek a gyulladásoktól, egészségesen tartják a fejbőrt.

    Vas

    Ez a nyomelem felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet.

    Magnézium

    A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége.

    Arról, hogy hatásos lenne hajhullás ellen, nem találtunk megfelelő és alapos információt, azt viszont jó, ha megjegyezzük, hogy a hatékonyság érdekében a magnéziummal együtt érdemes szedni a kalciumot, amely bizony erősíti hajunk szerkezetét, körmeinket, ráadásul jótékony hatású napallergia és más allergiás megbetegedések esetében is.

    A már említett - egyébként memóriajavító - Ginkgo Biloba, illetve a szőlőmag kivonata (a legfrissebb kutatások a daganatos betegségekre vonatkoznak) hatásos-e a hajszálakra, a hajnövekedésre, nem találtunk megbízható forrást.

    Mindenre jó?

    Dr. Gáspár Krisztián úgy véli: amiről azt írják, hogy "mindenre jó csodaszer", vagy valami hasonlót, az már önmagában is sántító kijelentés. - Engem, mint szakmabelit csak megnevettet, de mást éppen becsaphat, költséges félrevezetésekről lehet szó.

    A hajhullásnak számos oka van, ezért nem is létezik olyan szer, ami annak minden formájában és mindenkinek megfelelő. A szakember azt tanácsolja, mielőtt bárki mindenféle csodaszerrel próbálkozna, keressen fel egy bőrgyógyászt.

    Mielőtt a világhálón vásárolunk...


    • Amennyiben egy bizonyos termékről szeretnénk eldönteni annak valódiságát, eredetiségét, úgy hasznos lehet a termék nevét a hamisítással összefüggésben beírni valamelyik keresőmotorba (pl. „hamis XY”),
    • Több hasznos találat érdekében tanácsos angolul is megpróbálni ugyanezt (pl. a „fake vagy counterfeit XY” keresőkérdéssel), így sok olyan találathoz jutunk, amelyek útmutatást nyújtanak az adott eredeti termék és annak hamisított változatai közti különbségek azonosítására.
    • Érdemes fórumokat felkeresni, ahol a vásárlók osztják meg tapasztalataikat az adott termékkel kapcsolatban, itt van lehetőség kérdezni is. Vigyázzunk azonban a fizetett hozzászólásokkal.
    További hasznos tanácsok!>>

    Hajhullás: mi állhat a háttérben?

    A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátlók, autoimmun betegség, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek, vitaminhiányok. A legújabb kísérleti adatok igazolták, hogy a pajzsmirigy hormonjainak jelentős szerepe van a nők hajának növekedésében, a hajhullás megállításában.

    Az őszülésről


    Az őszülést nem más okozza, mint a masszív hidrogén-peroxid felhalmozódása, amely a szőrtüszők elkopása következtében lép fel. A peroxid gátolja a melanin normális szintézisét, amely hajunk természetes pigmentációjáért felelős.
    Még több információ!>>

    A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat.

    Milyen vizsgálatokkal deríthető ki a hajhullás oka?

    • A hajhullás orvosi vizsgálata során alkalmazható a tichogram: kihúznak 50 szál hajat és a hajvég szerkezetéből következtetnek arra, hogy élő-e a szőrtüszője vagy már elengedte a fejbőrt. De erre a haj egyszerű húzásos tesztjével is lehet következtetni.
    • A hajas fejbőrt nagyítóval is vizsgálják, gyulladást, illetve egyéb bőrbetegséget keresnek rajta. Ha gyulladást fedeznek fel, szövettani mintát vesznek a szőrtüszőből és megállapítják a betegség természetét.
    • Trichoszkóppal megmérik a hajszálak vastagságát és a szőrtüszők sűrűségét.
    • Ezek mellett kikérdezik a bőrgyógyászok a pácienset korábbi betegségeiről, beszedett gyógyszereiről. (Forrás: DE Egészségcentrum)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hajhullás eredetének megtalálása után igyekeznek az orvosok felszámolni az okot, ezután hajnövekedést serkentő szereket is felírhatnak, de nem minden problémára és nem bárkinek. Gyorsan és látványosan, és ami a legfontosabb, mindenki számára egyformán ható hajnövesztő szerrel nem rendelkeznek a bőrgyógyászok.

    • Női típusú hajhullás esetén, ha vitamin, illetve ásványianyag-hiány (például A, B-vitamin hiány, cink- vagy vashiány) okozta a hajvesztést, vitaminpótlásnál látványosan növekedésnek indul a haj.  
    • Férfias típusú hajhullásnál általában késleltetni lehet a problémát, de csodát ne várjunk.

    (WEBBeteg - T.A., újságíró)

     

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

    Kihullik a hajam tőle - mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár bele is őszülhetünk. Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek és a túlzott mértékű stressznek valóban hajunk látja kárát?

    Fogorvostan-hallgatók: hatással vagyunk a páciensekre

    Fülöp Zsanett, végzős fogorvostan-hallgató a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A hallgató államvizsga előtt áll, és a folytatáson gondolkodik, ha minden igaz, a szájsebészet felé veszi az irányt.

    Milyen gyakran mossunk hajat? - Az orvos válaszol

    Szeretném megkérdezni, hogy a mindennapos hajmosás mennyire ártalmas a fejbőrre, illetve a hajra? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Férfias típusú hajhullás - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

    A foltos hajhullás okai és kezelése

    A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelennek meg a fejbőrön, illetve a szőrzetben, például a szemöldökben, a szakállban stb.. Az érintettek közül sokak számára súlyos pszichés megterhelést jelent ez a probléma.

    Hajhullás és a hormonok

    A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA