Jóindulatú bakteriofágok pusztítják a pattanásokat

MTI
megjelent:

Egy ártalmatlan, bőrön élő vírus felhasználásával mulaszthatják el a jövőben a pattanásokat - állítják amerikai kutatók.

A bőrön élő, jóindulatú bakteriofágok hatékonyan pusztítják el a pattanások leggyakoribb formáját okozó Propionibacterium acnes baktériumokat. Más vírusokkal ellentétben a bakteriofágok nem az emberi sejteket, hanem a baktériumokat célozzák meg. A pattanásokat okozó baktériumokkal egy közösségben élő bakteriofágok természetes módon ölik meg ezeket a kórokozókat.

Az évtizedek óta ismert bakteriofágok genetikai elemzését most végezték el a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Pittsburghi Egyetem munkatársai. Az American Society for Microbiology című szakfolyóiratban ismertetett eredményeik szerint hatékony, új akneellenes szer készülhetne a bakteriofágok felhasználásával.

A Propionibacterium acnes (P. acnes) baktérium normális körülmények között is megtalálható az emberi bőrön, amikor azonban hirtelen felszaporodik a mennyisége, akkor működésbe lép immunrendszerünk, és helyi gyulladást okoz, amely pattanások kialakulásához vezet. A P. acnes főként a bőr faggyúmirigyei által termelt zsírsavakon él, vagyis minél több faggyút termel a bőr, annál több van a baktériumból. Ez az oka annak, hogy a pattanások a szervezet hormonális változásainak időszakában szaporodnak meg.

Hatásos terápia kifejlesztése válik lehetővé

A pattanások kezelésére alkalmazott eddigi megközelítések egyike sem ért el teljes sikert, ezért a bakteriofágok természetes reakciójának felhasználása ígéretes terápia lehet.

Mint Robert Modlin, az UCLA kutatója elmondta, meglepetésként érte a kutatókat a genetikai elemzésnél, hogy az említett bakteriofág, a P. acnes fág genomja mennyire egyszerű és csaknem tökéletesen azonos minden esetben. "Ez teljesen ellentmond minden korábban tanulmányozott fágrendszernek. Különleges, egyedi kapcsolatot tételez fel a P. acnes baktérium és a fágja között" - idézte Modlint a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A kutatók úgy vélik, hogy a P. acnes fág genetikai felépítésének ismerete, annak egyszerűsége és igen korlátozott változatossága lehetővé teszi, hogy pattanások elleni terápiát fejlesszenek ki felhasználásával.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.