• Ingyenes anyajegyszűrés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az európai bőrrák-megelőző kampány keretében szombaton országszerte több helyen ingyenes anyajegyszűrési vizsgálatokat tartanak a bőrgyógyászok. A szűrésekkel a melanoma kialakulásának veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet, amely évente 2000 új embert betegít meg idehaza.

    A Magyar Dermatológiai Társulat idén harmadszor szervezi meg az országos anyajegyszűrési akciót. Világszerte és nálunk is drámaian emelkedik a bőrdaganatok száma. Magyarországon évente 2000 új melanomás beteget diagnosztizálnak az orvosok, és közülük 500-an halnak meg, mert túl későn fordulnak szakemberhez.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Euro Melanoma Nap célja, hogy megértesse az emberekkel: ha bármilyen elváltozást észlelnek a bőrükön, például új anyajegy jelenik meg a testükön, illetve a már meglévők bevörösödnek, feketévé változnak vagy megduzzadnak, akkor azonnal vizsgáltassák meg magukat. A melanoma ugyanis gyógyítható, ha a páciens időben megkapja a szükséges kezelést - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának docense.

    Az ország legnagyobb egészségügyi centrumaiban és több magánrendelőben, összesen 44 helyszínen tartanak ingyenes vizsgálatokat. A szűrések pontos helyszínét a www.melanomanap.hu internetes honlapon is meg lehet találni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

    Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Nagy rizikó a gyerekkori hólyagos napégés

    A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának bőrgyógyászai – sok más európai ország programjaihoz csatlakozva – tucatnyi helyszínen tartottak szűrővizsgálatot (anyajegy-tanácsadást) és felvilágosítást a közelmúltban. Az Országos Melanóma Hét (május 7-12) témái között központi helyen szerepelt az általában egyszerűen felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható bőrdaganat.

    Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről

    Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A melanoma megelőzése - Nem elég a jól megválasztott fényvédő krém

    A bőr festéksejtekből kiinduló rosszindulatú daganata - a melanoma malignum - egyre gyakoribb, Magyarországon évente több mint kétezer új melanomás beteg kerül felismerésre. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha idejében, még korai stádiumban felfedezik az elváltozást. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa szerint a megelőzésre a megfelelő fényvédelem mellett a szűrővizsgálatok biztosítanak lehetőséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások