Így enyhíthető a viszketés apótiás ekcéma esetén

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az atópiás dermatitiszben és az ekcémában a legrosszabb a bőr rendkívül erős viszketése. A vakarás csak ingerli a bőrt és még jobban fokozza a viszketést.

Vakarás helyett megelőzés

A legjobb módszer a bőrbetegségek okozta viszketés sakkban tartására a következetes bőrápolás a tünetmentes időszakban is. Alaposan bekenve a bőr sima marad, és kevésbé szárad ki. Fontos minden olyan dolog és tényező elkerülése, ami kiválthatja a viszketést. Ide tartoznak az allergén élelmiszerek, a túl meleg, szúrós anyagú ruhák és a stressz is.

Gondolatelterelés

Jó stratégia a gondolat elterelése is a viszketésről. Aki átélte már a kellemetlen panaszokat, annak ez nem hangzik egyszerűen. De mégis sokat segíthet az intenzív sport, egy izgalmas könyv olvasása, vagy speciális hipnoterápiás CD-k hallgatása.

A vakarásnál jobb módszerek is vannak!

A bőr körmökkel való vakarása helyett kíméletesebb módszerekkel is enyhítheti a viszketést. Gyakran elég a bőr óvatos megnyomása, masszírozása vagy simogatása a viszkető bőrfelület körül.

Vakarókocka

A bőrviszketés kezelésére a viselkedéspszichológusok egy meglepően hatásos módszert fejlesztettek ki, mégpedig a vakarókockát. Ez egy puha anyaggal (pl. plüss) bevont fakocka, amit a páciens megvakarhat, ha viszket a bőre, maga a vakaró mozdulatsor jelzi az agy számára, hogy a páciens reagált a viszketésre, és így a kellemetlen tünet meg is szűnik.

A kocka helyett más ellenálló felület is megfelel a célnak.

Vegyen egy fürdőt!

Ha beül egy kád vízbe egy kis időre, az enyhítheti a panaszokat, a fürdőolajok is jó szolgálatot tehetnek, amelyek nem lúgosítják a bőrt.

A léleknek is jót tesz egy kellemes fürdő, ami ellazít. Tanácsos kerülni a túl forró vizet, mivel ez serkenti a vérkeringést, ezáltal fokozza a viszketést is.

Fürdés után alaposan, de óvatosan itassa fel a nedvességet a bőréről puha törülközővel, azután használjon bőrének megfelelő testápolót, krémet, kenőcsöt!

Legyen elnéző Önmagával szemben!

Már mindent megpróbált, és semmi sem vált be? Ne legyen szigorú önmagával, előfordul az ilyesmi! Maradjon higgadt! Aki szemrehányást tesz magának, még inkább fokozza a pszichés stresszt, ami pedig viszketést provokál.

Tovább Atopiás dermatitisz

Tovább Az ekcéma

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.