A pikkelysömör: a túlsúly is rizikófaktor

szerző: Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus - Orvostkeresek Egészségmagazin
frissítve:

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták. Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus a betegség egyéb jellemzőiről is beszélt.

A téma cikkei - Pikkelysömör

5/1 A pikkelysömör tünetei
5/2 A pikkelysömör típusai
5/3 A pikkelysömör kezelése
5/4 Pikkelysömör betegségben szenvedők étrendje
5/5 Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

Nemrégiben izlandi kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömör betegséggel. A Landspitali University Hospital munkatársai 6.549 személyt vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 39 év volt, átlagos testtömeg-indexük pedig 28.

A testtömeg-index (BMI) a testsúlyból és a magasságból kiszámolt hányados, amely ugyan nem pontosítja a testzsír százalékot, de mindenképpen megmutatja az adott személy státuszát a soványság-elhízás skálán. A 28-es BMI-vel rendelkezők túlsúlyosnak mondhatók.

Az eredmények azt mutatták, hogy a psoriasis-os betegek 40 százaléka mutatta a metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír) tüneteit, míg a kontrollcsoportnak csak 23 százaléka.

Hatvan százalékuknak volt alma típusú (hasi) elhízása, míg 44 százaléknál magas triglicerid-szintet mértek. A triglicerid a növényi olajak és az állati zsiradékok fő összetevője, és ha a vérzsírnak magas arányú ez az összetevője, hajlamossá tehet az érelmeszesedésre és esetleg a szívinfarktusra is.

A kutatók szerint elmondható, hogy a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, kortól, nemtől, rassztól függetlenül. Ezt a tényezőt tehát mindenképpen érdemes figyelembe venni a bőrbetegségnek a kezelésénél is, illetve felhívni az érintettek figyelmét az életmód-változtatás jelentőségére.

Kapcsolódó

(Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus)

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.