• 10 gyakori hiba a sebkezelésben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    Bizonyos alapvető szabályokat mindenképpen be kell tartanunk ahhoz, hogy egyrészt elkerüljük az állapotromlást és a szövődményeket, másrészt pedig biztosítsuk a krónikusan fennálló sebek gyógyulását. Cikkünkben a 10 leggyakrabban elkövetett hibát ismertetjük.

    1. Elmarad az alapbetegség kezelése 

    Bizonyos betegségek eleve hajlamosíthatnak fekély- vagy sebképződésre (pl.: cukorbetegség, ágyhoz kötött állapotok, érszűkület, visszérbetegség stb.). Ilyen kórképek fennállása esetén fontos, hogy a beteg betartsa a terápiát, és az alapbetegségére felírt gyógyszereket az orvosi utasításoknak megfelelően szedje. A már meglévő sebeket pedig a megfelelő kötözési és sebfertőtlenítési módszerek elsajátítását követően szintén kezelni szükséges.

    Olvasson tovább! A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

    Hirdetések

    2. Ingadozik a vércukorszint

    Cukorbetegség (diabetes mellitus) esetén elsődleges fontosságú a vércukorszint beállítása, hiszen az értékek ingadozása számos komoly egészségügyi problémát okozhat. Egyik legjelentősebb szövődménye az érfalak károsítása, melynek következtében a sebgyógyulás is sikertelen lesz. Sok esetben komoly visszaesés figyelhető meg a gyógyulásban, amikor a vércukorszint valamilyen oknál fogva ingadozik (pl. a gyógyszer vagy inzulin elhagyása vagy hiányos alkalmazása, nem megfelelő diéta, mozgáshiány).

    3. Nem tisztítjuk meg a sebkörnyéket

    A sebkezelés alapfeltétele, hogy a kötéscserék alkalmával le kell mosni a sebkörnyéket és szakembereknek a sebalapot is. Erre ma már nagyon jó oldatok, spray-k és gélek kaphatók. Fontos tudni azonban, hogy más készítmény való a sebkörnyékre és más a sebalapba, ezeket pedig nem szabad összekeverni! Ha nincs speciális sebtisztítószer, akkor a csapvíz is megfelelő a sebkörnyék lemosásához.

    4. Nem megfelelő időközönként cserélünk kötést

    A betegek általában félnek a kötéscserétől, illetve a sebbe esetlegesen beragadt, száraz kötszer levételétől, emiatt halogatják a kötések cseréjét. A hosszas áztatás miatt ekkor felázik a bőr és a váladékkal teli kötszerből a kórokozók a sebágyba és az a felázott sebkörnyékbe kerülnek. Ez a folyamat a seb nem kívánt megnagyobbodásához és fertőzésekhez vezethet, ami lassítja a gyógyulást és további szövődményeket is okozhat.

    5. Korszerűtlen kötszert használunk

    Sokan nem tudják, hogy nem ajánlott szálladzó, vágott mull-lapot alkalmazni sebfedésre. Jó megoldás lehet a korszerűtlen, száraz környezetet biztosító kötszerek helyett inkább olyan szigetkötszert használni, amely megfelelő sebfedő, és sok esetben rendelkezik hypoallergén, ragasztós széllel.

    Önnek ajánljuk Információk a kötszerekről

    6. Felvágjuk a sebfedő párnákat

    A nedvszívó vagy váladékfelszívó párnákat sok esetben felvágják a betegek. Ez azonban helytelen megoldás, mert így a váladékmegkötő anyagok nem tudnak érvényesülni, hiszen kiesnek a sebpárnából és komoly kárt okozhatnak a sebalapon. A sebek kezelésénél mindig a sebfelületnél 2-3 cm-rel szélesebb sebfedőt kell feltenni úgy, hogy az az ép sebszélen végződjön.

    7. A kötszert nem jól rögzítjük

    Oda kell figyelni arra, hogy minden kötszert rögzíteni szükséges: a rögzítés a teljes kötszer felszínen legyen, mert ezzel lehet elérni, hogy a kötszer és sebalap közé ne kerüljön be más anyag, kórokozó. Kerülendő a keresztben, csíkokkal történő ragasztás, mert a kórokozók könnyen bejuthatnak a kötszer alá, illetve a ragasztócsíkok között ki tud folyni a sebváladék.

    8. Krémek használata mellett rossz kötszert alkalmazunk

    A korszerű kötszerek közül sok típusra jellemző, hogy csak akkor fejti ki hatását, ha nem kerül alá semmilyen külső hatóanyag, pl. krémek vagy paszták. Amennyiben az orvos rendeli el a krém vagy paszta használatát, akkor nem mindegy, hogy milyen módon fedjük le a sebet! Ilyenkor sebpárnával vagy préselt technológiával készült sebfedő lapot helyezzünk a krém vagy paszta fölé és fixáljuk is azt (pl. öntapadó kötésrögzítővel).

    9. Nem vagyunk őszinték a kezelő személyzettel

    Hiba, ha a beteg nem mondja el a kezelő személyzetnek (orvos, sebkezelő nővér), hogy nem tartotta be a sebkezelésre vonatkozó utasításaikat. Állapotromlásnál ugyanis terápiát kell váltani, holott ilyen esetben nem a terápiás terv volt sikertelen, hanem a beteg negálta azt.

    10. Bizonytalanok vagyunk a sebkezelés lépéseit illetően

    Ha a beteg nem érti meg az orvos utasítását, akkor nem tudja betartani a gyógyulásához szükséges lépéseket sem. Mind a beteg, mind a kísérő hozzátartozó feladata, hogy addig kérdezzen, amíg meg nem érti a tennivalókat.

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A lepkehimlő

    B. M. szakfordító

    A betegség cseppfertőzéssel terjed, kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

    Veszélyes a szolárium?

    B. M. szakfordító

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata.

    Sebkezelés - Információk a kötszerekről

    Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos...

    A sebkezelés feltételei - Mit tehet a...

    Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos...

    Szövődmények, melyeket minden...

    A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis...

    Sebkezelés - Kötéscsere lépésről...

    Nehezen gyógyuló sebek esetén elengedhetetlen a rendszeres sebápolás, melynek legfőbb része a kötéscsere. A seb mielőbbi gyógyulása...

    Hogyan kezelhetők a szőrtüszőgyulladás...

    A folliculitis vagy más néven szőrtüszőgyulladás akkor alakul ki, amikor a gyulladás a szőrszál bőr alatti részeit, illetve a szőrszál...

    Lábszárfekély - Egyszerű betegségek...

    A lábszárfekély kialakulásának hátterében mintegy 70 százalékban visszeres keringési zavar áll. Rendszerint a rossz vérellátottságú...

    Otthoni elsősegély

    Kenyérszeletelés közben hirtelen elvágja ujját, majd hosszú percekig izgatottan keresi a ragtapaszt. Vajon hol lehet? Ismerős a szituáció?...

    Sebkezelési praktikák

    Ebcsont beforr - mondják gyakran, főként gyerekeknek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ha vannak is a testfelszínt borító hámrétegnek...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA