Sebkezelés - Kötéscsere lépésről lépésre

szerző: Rising Károlyné alelnök - Diabétesz-láb Szövetség
megjelent:

Nehezen gyógyuló sebek esetén elengedhetetlen a rendszeres sebápolás, melynek legfőbb része a kötéscsere. A seb mielőbbi gyógyulása érdekében fontos, hogy pontosan betartsa a kötözés helyes menetét, melyet a kezelőorvos vagy szakápoló mutatott be.

A téma cikkei

3/1 A sebkezelés feltételei
3/2 Sebkezelés: kötszerek és kötözés
3/3 Sebkezelés: a kötéscsere

Betartva a higiéniai szabályokat, illetve a megfelelő készítményeket használva sokat tehet azért, hogy a seb állapota ne romoljon tovább. A rossz vérkeringés miatt ugyanis ezek a sérülések lassabban gyógyulnak, és akár egy apró vágás is sokkal könnyebben elfertőződhet.

Célszerű minden fontos eszközt a kötözési folyamat előtt előkészíteni, amely gördülékennyé teszi a kötéscserét.

Ezt olvasta már? Hogyan alakulnak ki a diabéteszes fekélyek?

Hogyan cseréljünk kötést?

  • Fontos, hogy otthoni körülmények között is használjunk kesztyűt (nem kell sterilnek lenni).
  • Tekerjük le az öntapadó kötésrögzítőt vagy a ragasztót a következő módon: a hypoallergén ragasztót úgy célszerű eltávolítani, hogy egy benedvesített papírzsebkendőt végighúzunk a ragasztó tetején, így könnyen leválik a ragasztó a sebkörnyéki bőrről.
  • Emeljük le a kötszert vagy kötszereket a sebről. Számolnia kell azzal, hogy a váladékkal telt kötszer látványa nem szép, és gyakran szaga is van.
  • Nagyon óvatos és körültekintő kötszer-eltávolítást igényel a seb, amely közepesen és erősen váladékozik.
  • A folyó váladéktól meg kell óvni az ágyneműt és a beteg ruházatát. Célszerű erre a célra rendszerbe helyezni olyan fehér törölközőket, betegalátétet, esetleg pelenkázáshoz használt cellulóz alátét alsó védőréteggel, amiket a kötözendő testtáj alá fektethetünk a kötéscsere idejére. Ezeket később külön könnyen fertőtleníthetjük, vagy egyszer használatos darabok esetén a kötözés után kidobhatjuk.
  • Az elmaradt vagy kihagyott kötéscserék esetén előfordulhat, hogy a sebváladék megszárad, melynek eredményeképpen a kötszer beleragad a sebágyba. Fontos, hogy ilyen esetekben sem szabad áztatgatni a sebet, ugyanis a feláztatott sebváladék nem kívánatos része bekerülhet a sebbe és a sebkörnyék felpuhított bőrébe, tovább növelve a seb méretét és a fertőzésveszélyt! Ha fiziológiás sóoldattal (patikában kapható) megnedvesítjük a beszáradt kötszert, feltépés nélkül kerülhet le a fedőkötés.
  • Az elhasznált kötszert bele kell tenni egy kikészített zacskóba. Lehetőség szerint égessük el, de hazánkban megengedett, hogy a kommunális hulladékba kerüljön, azonban kidobás előtt kötözzük össze az elhasznált kötszeres nylon zacskóját!
  • Ezután le lehet mosni a sebkörnyéket és speciális sebtisztító spray fújható a sebágyba is. Elsősorban fiziológiás sóoldat ajánlott erre a célra, de kifejezetten sebkezelésre való készítményeket is alkalmazhat (pl. sebmosó oldat, sebgél). Bőr- és nyálkahártya fertőtlenítő szereket használjon.
  • Kerülje a klór, pl. hipoklorit oldat vagy oxidatív ágenseket tartalmazó hidrogén-peroxid tartalmú szereket. Ezeknél ugyanis megnő az ép szövet roncsolásának veszélye, illetve a gyógyuláshoz szükséges növekedési faktorok vesztésével kell számolni!
  • Fontos, hogy a beteg vagy az ápoló családtag semmivel ne nyúljon a sebágyba! A sebkörnyékről azonban felitathatja a lemosó fiziológiás sóoldatot. Ne dörzsölje se a sebet, se a sebkörnyéket! Ha spray-t használ a sebfertőtlenítéshez és -kezeléshez, elmaradhat ez a mozdulat, így nincs újabb veszélynek kitéve a felület.

A kezelőorvos által elrendelt kötszereket az utasítás szerinti sorrendben helyezze a sebágyra úgy, hogy a kötszer az ép bőrön, a sebszélnél szélesebben helyezkedjen el, majd rögzítse öntapadó kötésrögzítő pólyával vagy ragasztóval.

Ez is érdekelheti Kerülje el a diabéteszes sebek okozta szövődményeket!

(Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.