• Sebkezelés - Kötszerek és kötözés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha valamilyen betegség szövődményeként krónikus seb jelenik meg a testén, a legelső teendő a szakorvos mielőbbi felkeresése, ahol sebének ellátása, illetve az otthoni teendők bemutatása megtörténhet. Ezt követően rendszeres kontroll szükséges, melyek között az otthonában önállóan is tudnia kell kezelni a sebeit az orvosa utasításainak megfelelően. Cikkünk a sebkötözés folyamatához nyújt néhány gyakorlati jó tanácsot.

    A téma cikkei

    3/1 A sebkezelés feltételei
    3/2 Sebkezelés: kötszerek és kötözés
    3/3 Sebkezelés: a kötéscsere

    Biztos, hogy egyedül nem tud kötést cserélni, ha a seb olyan testfelületen van, amit nem ér el. Ilyen esetekben elkerülhetetlen a segítség a mosdatáshoz és a kötéscseréknél. Abban az esetben, ha képes ellátni saját magát, fontos, hogy pontosan betartsa a sebkezelés előírt menetét.

    Gyakorlati tanácsok a sebkötözéshez

    Mielőtt lebontaná a rendelőben feltett kötéseket, előre készítsen ki minden szükséges eszközt. A kötözéshez használt felszerelést (fertőtlenítőszert, gumikesztyűt, kötszereket) ajánlott az alkalmazás sorrendjében kéz közelbe helyezni. Helyezzen egy tálcára műanyag zacskót, amelybe a sebről eltávolított kötszer kerülhet.

    Hirdetések
    • Az első lépés a sebkörnyék lemosása, kizárólag ezt követően lehet a használt kötszert eltávolítani. Célszerű jól lemosható tálcát vagy elégethető újságpapírt, zacskót odakészíteni. Tilos a használt, váladékkal telt kötszert például az ágyra vagy szekrényre fektetni!
    • Közvetlenül a sebágyra helyezzük a sebtisztító kötszereket (például alginate, antimikrobiális habkötszer, antiszeptikummal átitatott lap, sebpárna vagy hydrogél lap).   
    • Mellé kell tenni a másodlagos kötszert, amit kibontás után az elsődlegesen felhelyezett sebtisztítóra helyezünk (ilyen például nedvszívó sebpárna vagy az aktív szenes nedvszívó sebpárna).
    • Népszerűek a habkötszerek, mert kellően lágyak, jól alkalmazkodnak a testfelszínekhez, nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek, illetve mechanikai védelmet is nyújtanak azoknak a betegeknek, akik rossz mozdulataik miatt hajlamosak beütni a végtagjaikat.
    • A kötszer rögzítéséhez több féle dolgot rendelhet Önnek az orvos: hypoallergén ragasztót, öntapadó kötésrögzítő pólyát vagy filmkötszert. 
    • A ragtapaszhoz és az öntapadó kötésrögzítőhöz ollót is készítsünk elő.
    • Ha látni szeretnénk a kötszer telítettségét, a váladék miatti színváltozást, akkor célszerű félig áteresztő hártyaként működő filmkötszert alkalmazni, amelynek előnye, hogy a test felől lélegzik, míg a külvilágból érkező kórokozókat teljesen elzárja a sebtől, sőt lehetővé teszi kötéscsere nélkül is a mosdatást, mivel nem ázik át.
    • Léteznek olyan öntapadó kötszerek, amikhez nem kell ragtapaszt használni (például hydrokolloidok) és olyanok is, amit eleve ragasztóval gyártanak (hab és polimer kötszerek borderrel).

    Hogyan ápoljuk a fekvőbetegek sebeit?

    Figyeljünk a következőre, amikor családtag végzi a mosdatást és a sebkötözést:

    A beteget kötözése közben nem célszerű magára hagyni. Határozott, tudatos mozdulatokkal lehet a kötéscsere közben fellépő fájdalmat minimalizálni és a folyamatot gyorsan megvalósítani a fekvő test kitartásával vagy kitámasztásával.

    A sebes betegeknek ugyanúgy kell fürödniük, mint másoknak, azonban óvatosan kell bánni a kötözött területtel. A kötések védelme érdekében helyezzen a kötszerek tetejére nylonzacskót vagy folpack fóliát, hogy ne ázhassanak át, ellenkező esetben muszáj lecserélni a nedves kötést egy újra.

    Nem baj, ha a sebet csapvíz éri!

    A sebre kerülhet víz, azonban nem szabad otthoni körülmények között sebes testtájat áztatni. Ennek oka, hogy a felpuhult bőrön keresztül a kórokozók sokkal könnyebben juthatnak az ép bőrfelszínre, ezáltal megnagyobbodhat a seb vagy felülfertőződhet a meglévő fekély, amely további komplikációkhoz és nehezebb gyógyuláshoz vezet.

    Milyen kötszereket alkalmazzunk?

    A beteg egyéni állapota alapján az kezelőorvos dönti el a kötözéshez szükséges kötszer-kombinációt. Ha például ödémás lábon van a seb, öntapadó és egyben kellően flexibilis kötésrögzítőre van szükség, mert az biztosan nem fog feszíteni, nem fog bevágni és biztonságosan a helyén marad a megdagadt lábon is. Ha vizelet- vagy széklet visszatartási problémája (inkontinencia) van a betegnek, akkor olyan kötszerrel rendeli el az orvos a kötözést, amin kívül egy filmzáró réteg van, így a beteg saját vizelete vagy széklete nem szívódik fel a kötszerbe. 

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A lábszárfekély otthoni ápolása

    A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

    Milyen kötszert helyezzünk a kisebesedett, elfertőződött bőrre?

    A betegek vagy hozzátartozóik gyakran felteszik a kérdést, hogy egy hosszan tartó betegség következtében kisebesedett és elfertőződött bőr ellátására milyen korszerű kötszert tudunk ajánlani. Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnökének válasza.

    A daganatos fekélyek kezelése

    A nagy számban előforduló tumoros betegségek gyakori szövődménye lehet a kisebesedés, a bőr idült fekélye. Ilyen esetekben körültekintő sebellátásra van szükség. Miben tér el a sebkezelés módszertana daganatos fekélyek esetén?

    10 gyakori hiba a sebkezelésben

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    Sebkezelés - Információk a kötszerekről

    Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!

    A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

    Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről. Krónikus sebet okozhatnak például az érrendszeri betegségek, a diabétesz, egyes daganatos kórképek, de súlyos balesetből fakadóan is kialakulhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA