Gyógyászati segédeszközök használata

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített eszközöket, melyre a páciens rá van utalva ahhoz, hogy állni vagy járni tudjon. (Verstappen)

Az otthoni ápolás során a betegek, családtagjaik, a gyógyításban részt vevő kollégák hívnak segítségül olyan gyógyászati segédeszközöket, melyek segítségével lerövidíthető a kórházi ápolás, a gyógyulás folyamata, csökkenthető a kiszolgáltatottság mértéke, megkönnyíti az ápolók munkáját, megelőzhet betegségeket, vagy csak az ápolt kényelmét szolgálja.

A megfelelő segédeszköz kiválasztására érdemes hangsúlyt fektetni, hisz a hatékony és gyors felépülésben jelentős szerepe van. Az eszközöket bérelhetjük vagy megvásárolhatjuk gyógyászati segédeszköz boltokban, házi ápolásra szakosodott cégeknél, esetleg alapítványokon keresztül.

Ne idegenkedjünk semmilyen segédeszköz igénybevételétől, mert használatával életminőségbeli javulást kapunk, egy jól megválasztott kötszer akár hetekkel rövidítheti a sebgyógyulást, egy járást segítő eszköz megóvhat minket egy kellemetlen balesettől, vagy egy megfelelő matrac kiválasztásával megelőzhető egy kellemetlen, akár hónapokig gyógyuló felfekvés.

Természetesen a segédeszközzel szemben is lehetnek elvárásaink, sőt felsorolnék néhány követelményt: optimális funkció, minimális kényelmetlenség, biztonságos használat, tartósság, egyszerű kezelhetőség, anyagi elérhetőség, esztétikai kritérium. Mielőtt megvásárolná, bérelné, a segédeszközt mindenképp kérje ki szakember/gyógytornásza segítségét, ő segíthet a helyes segédeszköz használatának elsajátítására, adott esetben a hibás használat korrigálásában, segédeszköz méretének a beállításában.

Gyógyászati segédeszközök

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit. Gyógyászati segédeszközök

Egy segédeszköz kiválasztásánál fontos szempont lehet a felhasználó kora, a felhasználás tervezett időtartama (időleges vagy állandó), lakáson belüli vagy kívüli használat (emelkedő, lépcső, ajtó nyitása, küszöb), talaj és a padló tulajdonságai. A teljesség igénye nélkül felsorolok pár járást segítő gyógyászati segédeszközt: botok, több lábú botok, mankók, keretek, rolátorok.

Botok és háromlábú botok

Botok funkciója: előrehaladó mozgás alátámasztása, alsó végtagokra eső terhelés csökkentése, akár 25%-os tehermentesítésre képes, stabilitás növelése.

Mikor javasolt a botok használata?

Ha a betegnek lecsökkent a kondíciója, időnként egyensúlyzavara van, ízületi bántalmak, fájdalom jelentkezett. Viszont a használatához szükség van a megfelelő izomerőre, kielégítő kondícióra. Fontos a botok helyes beállítása, az érintett oldallal ellentétes karban szükséges használni, természetesen itt is vannak kivételek, amennyiben a betegnek hiányzik egyik karja, illetve a kar erre a funkcióra használhatatlan. A botot használó pácienst szükséges megtanítani a különböző tevékenységek helyes használatára pl.: lépcsőn fel illetve le közlekedésre is.

Tripod (3 lábú bot) funkciója: a még nagyobb stabilitás elérése, egyensúlyzavarban szenvedőknek javallott. Hátránya is van, mert a járást lassabbá teszi, széles nyomtávot igényel, nehéz a láb beállítása.

Mankó

Mankók funkciója: főként a tehermentesítésre használjuk, részterhelés vagy teljes tehermentesítés esetén, előre haladó mozgás támogatása.

Mikor használjuk a mankót?

Általános gyengeség, csonttörés, fájdalom, gerinc strukturált elváltozása, ízületi panaszok, alsó végtag poszt amputációja esetén, paresis. A használat feltételeinél mindenképp említést kell tenni a megfelelő kondícióra, mivel 50%-al több energiára van szükség, mint a normál járásnál.

Járókeret

Járókeret funkciója: nagyobb stabilitást és támasztást tud adni, mint a bot vagy mankó, állás járás segítésére, önálló felkelés kivitelezésében segít.

Mikor ajánljuk a járókeretet?

Egy-, illetve kétoldali bántalmak esetén, egyensúlyzavarok esetén, amputációt követően, hosszabb betegágyban töltött idő után. A járókeret egyik fajtája a guruló rolátor, amit nem kell felemelni, folyamatos járást biztosít.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.