Csak az infúziót kötné már be valaki!

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Otthoni ápolás keretén belül szinte a leggyakrabban felmerülő probléma, hogy a betegnek nincs szüksége kórházi bent fekvésre, de folyadékpótlás céljából a házi orvos javaslatot tesz 5-10 alkalmas infúziós kezelésre.

A hozzátartozók nem szeretnék „csak” egy infúzió miatt kórházba vinni családtagjukat, így sokan választják azt a megoldást, hogy az ápolt otthonában szervezik meg az infúziós terápiát.

Az idősek és gyerekek szomjúságérzete csökken
Csecsemők, kisgyermekek és idősek esetében a kiszáradás kitüntetett figyelmet igényel! Az idősek esetében kisebb a test víztartalma, mint a fiatal felnőttek vagy középkorúak korosztályában. Így esetükben ugyanazon folyadékveszteség eleve rosszabbul hidratált szervezetből történik, így a következmények is súlyosabbak lesznek. A kiszáradás - Vigyázat, csökkenhet a szomjúságérzet!

Infúziós kezelés lehet folyadékpótlás, gyógyszerbevitel céljából és háziorvos vagy szakorvos rendelheti el. Egyszerű folyadékpótlás esetén mi is tehetünk javaslatot a háziorvosnak, ha úgy látjuk, a beteg egy ideje nem fogyaszt megfelelő mennyiségű folyadékot, nem eszik eleget. Az idős emberekre és a gyerekekre különösen érdemes odafigyelni, a nyálkahártya kiszáradásán túl figyelmezető jel lehet, ha az ápolt zavartsága is.

Egyes betegségekben pl. diabetes esetén a kiszáradás további következménye a vércukor emelkedése, és a nyári kánikula alkalmával is megszaporodhatnak a kiszáradásos állapotok. Infúzió bekötését csak szakápoló végezheti. Amennyiben a helyi ápolási szolgálatnak a kapacitása engedi, akkor az infúzió bekötését az ő alkalmazásukban álló szakápoló végzi, mely a beteg részére térítésmentes. Ha a szolgálat nem tudja vállalni, vagy igényeinknek nem felelnek meg az egészségbiztosítás keretén belül nyújtott szolgáltatások, akkor választhatunk privát házi ápolási szolgálatot is az infúziós terápia lebonyolítására. Ebben az esetben ugyanúgy szükséges az orvosi elrendelő és az infúzióról, injekcióról szóló recept, de itt a beteget vagy hozzátartozót terheli az infúziós terápia költsége.

Az otthoni infúziós kezelést akkor választhatjuk, ha ezt a háziorvos vagy szakorvos elrendeli, és ő úgy látja, hogy a beteg otthonában ez a terápia következmények nélkül elvégezhető. Folyamatos infúziós terápia, vagy tartós fájdalomcsillapítás esetén érdemes elgondolkozni, hogy megéri-e a kockázat és a biztonságos intézményi kereteken kívül bonyolítani le az infúziós terápiát.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.