Hol találok gyógytornászt, aki házhoz jön?

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Bárkivel előfordulhat, hogy egy baleset, műtét utáni, hosszabb idejű ágyban fekvés utáni otthoni rehabilitáció teljességéhez szakorvosunk javasolja, vagy mi magunk úgy érezzük, hogy a teljes gyógyuláshoz még pár hétig elengedhetetlen lenne a gyógytornász jelenléte, aki szakértelemmel segíti fejlődésünket, talpra állásunkat.

Amennyiben módunkban áll, már a kórházi tartózkodás alatt szervezzük meg az otthoni gyógytornát, mert akár pár nap kiesés a kórházban megszokott rendszeres mobilizálásból több héttel hosszabbíthatja meg gyógyulásunkat, munkából való kimaradásunkat.

Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?>>

A gyógytorna elrendeléséért szakorvoshoz, majd családorvosunkhoz fordulhatunk. Nagyon fontos gyógytorna esetén, hogy a kezeléseket a háziorvos csak szakorvosi javaslatra rendelheti el, tehát a kórházban tartózkodás alatt már szükséges a szakorvossal konzultálnunk arról, hogy szükség esetén kerüljön rá a javaslat a zárójelentésre. Első körben a gyógytorna 14 alkalommal rendelhető el, amely társadalombiztosítás által finanszírozott és szakorvosi javaslatra hosszabbítható. Az elrendelhetőség mellett fontos tényező a kezelések kezdésénél az a tény, hogy a területen hány gyógytornász dolgozik valamint, hogy az OEP által finanszírozott vizitek az adott otthoni betegápolást végző szolgáltatónál kimerültek-e az adott hónapra szánt vizit keretek. A folyamat során az elrendelő orvos egyeztet a körzeti házi ápolási szolgálattal, és ha van szabad kapacitásuk, biztosítani tudják a szükséges gyógytornát, akkor az orvos írásban elrendeli első alkalommal a 14 vizitet. Ha a páciens betegsége, állapota továbbiakban is igényli a gyógytornát, akkor szakorvosi felülvizsgálat után további vizitek rendelhetők el.

Amennyiben átmenetileg nincs szabad kapacitása a szolgálatnak, nem tudnak gyógytornászt biztosítani hosszabb vagy rövidebb ideig, vagy az egészségbiztosítás által nyújtott lehetőségek nem megfelelőek számunkra, illetve hosszú távú fogyókúrához, várandósság esetén kismamatornához szeretnénk otthonunkban gyógytornász segítségét igénybe venni, akkor ilyen problémákra nyújtanak lehetőséget a privát otthonápolási szolgálatok, akik akár 1-2 napon belül tudják biztosítani a szolgáltatásokat az ügyfél térítéskötelesen tudja igénybe venni. A szakorvosi elrendelő megléte, és a személyes konzultáció önköltséges gyógytorna kezelések igénybevételekor is szükséges feltétele a szolgáltatás megkezdésének. Ilyen esetekben a gyógytornász munkatárs szükség esetén a szakorvossal egyeztet, hogy el lehet-e kezdeni a gyógytornát és milyen mértében mobilizálható az ellátott.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.