• A sztóma ápolása, kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”.

    A téma cikkei

    7/1 A sztóma
    7/2 Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet
    7/3 Mit sporotlhatnak a sztómával élők?
    7/4 A sztóma ápolása, kezelése
    7/5 Mit és mennyit ihatnak az ileo- és urosztómát viselő emberek?
    7/6 Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák
    7/7 Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    A bélrendszer megbetegedése miatt válhat szükségessé a bélsztóma, melynek képzése során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki. Alakja rendszerint kerek, de ovális is lehet. Közvetlenül a műtét után duzzadt, ödémás, és mintegy nyolc hét után éri el végleges alakját, addig is folyamatos gondozást, ápolást igényel az érintett terület. Az orvosok minden esetben figyelnek arra, hogy a nyílást olyan helyre helyezzék, amihez a beteg könnyen hozzáfér (ez különösen fontos a túlsúlyos, nehezen mozgó páciens esetében). A műtétet megelőző órákban általában a sztómaterápiás nővér az, aki ezt a helyet kijelöli, a beteggel közreműködve.

    A lábadozás ideje alatt az orvos tájékoztatása és tanácsa mellett ilyenkor nagy szükség van az ápoló személyzet türelmes és megértő támogatására, fizikai és lelki segítségére. Betegünket általános állapotának javulásával párhuzamosan, fokozatosan bevonjuk a sztómaápolás mindennapi teendőibe, ez lényeges, hiszen a gyakorlatban az a tapasztalat, hogy számos esetben „undorodnak” hozzányúlni a nyíláshoz. Fontos a megfelelő segédeszköz kiválasztása és alkalmazásának bemutatása a betegnek. A varratszedés idejére a betegek többnyire már meg is tanulják sztómájuk ápolását. Az utolsó kórházi zsákcsere a beteg és a sztómaterápiás nővér együttműködésével történik, lehetőleg hozzátartozó jelenlétében.

    Hirdetések

    Nagyon fontos a türelem

      Sztóma


    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon. A sztómáról>>

    A sztómát viselő betegünk új életformájának kialakítása során hozzátartozóként különösen türelmesnek kell lennünk. Ez az időszak nehéz megpróbáltatást jelent a beteg és a család, de még a szakápoló számára is. Tartalmas, őszinte kapcsolatot kell kialakítani betegünkkel és a hozzátartozókkal, hogy segítsünk elfogadni és minél természetesebbé tenni az új helyzetet. Meg kell magyaráznunk, hogy a sztóma a sebgyógyulási idő után kicsi lesz, csak székletürítéskor tágul, nem fájdalmas, és az öltözet alatt észrevétlenül viselhető. Betegünk minden kérdésére választ kell adni, önbizalmát folyamatosan erősíteni és éreztetni, hogy együttműködése révén önellátási képessége teljes mértékben visszaáll.

    A megfelelő eszközök kiválasztása

     Lelki terhek sztómás betegként


    A sztóma kezelése könnyen elsajátítható, de felhelyezése a páciens számára komoly lelki megterhelést jelent, sőt, testképzavar kialakulására, az önértékelés csökkenésére is számítani kell! Sokan súlyos rokkantságként élik meg ezt az új állapotot, félnek a nyílás tisztántartásától, korábbi életminőségük megváltozásától, a különböző korlátozásoktól, melyek a sztóma-viselés következményei. A páciensek többsége aggódik, hogy mások is látni fogják a zacskót a ruhán keresztül, vagy hogy a kellemetlen szagot a környezet is érezni fogja. Ezért nagyon fontos, hogy az orvosok és a nővérek a beteget már az operáció előtt alaposan tájékoztassák a műtétről és annak következményeiről, valamint azokról a nehézségekről, problémákról, melyekre a páciens a későbbiekben számíthat!

    A gondozás során rendkívül fontos a megfelelő eszközök kiválasztása. Ennek első követelménye, hogy a bélsártartó zsák a bőr számára legyen kíméletes, az agresszív váladékokkal szemben viszont tartós és ellenálló. Legyen jó szagzáró, anyaga pedig tartós, könnyen kezelhető, továbbá észrevétlenül lehessen viselni a ruházat alatt.

    A rosszul felhelyezett zsák könnyen észrevehető, hiszen a zsák csörög, nem zár rendesen, így a kellemetlen szagok, váladékok kikerülnek a zsákból.

    Az eszköz lehet egy és kétrészes rendszer. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó öntapadós felülettel van összeragasztva. A tapadó felület bőrbarát, nem irritálja a bőrt. A kétrészes rendszer alkalmazásakor a sztóma köré hidrokolloid alapot helyezünk fel, mely 3-6 napig maradhat fenn a bőrön. Ebben az esetben is fontos, hogy a bőr ne ráncosodjon, mindig száraz legyen, illetve ha szőr van az érintett területen, akkor azt kell távolítani. Erre az alapra patentszerűen lehet megfelelő zsákot helyezni, szükség esetén cserélni. Mindkét rendszerben megkülönböztetünk zárt, szénszűrővel ellátott kolosztómás zsákot (bélrendszert érintő daganat esetén); nyitott, csattal zárható ileosztómás zsákot; illetve nyitott, csappal zárható, visszafolyásgátlóval kiegészítet urosztómás (vizeleti rendszerhez tartozik) zsákot.

    Táplálkozási szabályok sztómás betegeknek

    A sztómás beteg táplálkozását illetően a következőkre kell figyelni (a teljesség igénye nélkül): ügyelni kell a durva rostot tartalmazó ételekre (mint például narancs, gomba szőlő, szilva), mivel ezek rostja összecsapzódhat, és ileust (bélelzáródást) okozhatnak. A sztóma ürülését akaratlagosan nem szabályozhatjuk, tudni kell, hogy az egyes ételek után milyen reakció várható. Például kenyér, sajt, tejföl, kolbász, apró magvas gyümölcsök, sör fogyasztása után puffadás, bűzös gázok várhatók, tehát otthonról való elindulás előtt nem tanácsos ilyesmit fogyasztani. Az első pár hónapban érdemes minden ételt kipróbálni (a rostos élelmiszereken kívül), és tapasztalati úton fogyasztani ezeket a jövőben, hiszen egyénenként máshogy reagálunk a különböző anyagokra. 

      Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?


    Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására?
    Milyen ételeket együnk?>>

    Higiénia, tisztálkodás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Lényeges a bőr folyamatos és alapos ápolása. A folyékony széklet enzimeket tartalmaz, amely marhatja a bőrt, ezért állandó bőrápolás kell. Higiéniára nagy hangsúlyt kell fektetni!

    Sztoma (nyílás) gondozása: szappannal vagy egyéb fertőtlenítőszappannal mossuk. Minden esetben töröljük szárazra a gombás fertőzések elkerülés érdekében. Ne használjunk bőrápoló krémeket, mert a sztomazsák így nem tud a bőrhöz tapadni. Hintőporok, egyéb krémek, sztomaápoláshoz használatos krémek, szerek használata ajánlott. Kerüljük az alkoholos lemosókat, mert roncsolják a szöveteket, és vérzést okozhatnak.

    Folyamatosan figyeljük a sztoma körüli bőr állapotát, küllemét a gyulladások elkerülésének kialakulása érdekében.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A lábszárfekély otthoni ápolása

    A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Az agydaganatok típusai

    Az agykoponyában előforduló daganatok csoportosítását utoljára 2016-ban végezték el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül. A szövettani kép mellett figyelembe vették a betegség klinikai lefolyását és a daganatok előfordulását, epidemiológiáját és az állatkísérletek eredményeit.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA